Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Kotisairaalan toimintaa kehitetään entisestään Liikkuva sairaala -pilotilla

Jaa
Kotiin tuotavat sairaalapalvelut ovat tehokas keino vähentää ikäihmisiä kuormittavia sairaalasiirtoja. Keusoten alueella jo lähes puolet sairaalahoitoa tarvitsevista asiakkaista saa sairaalapalvelun kotiinsa. Laajennamme kotisairaalan toimintaa päivystykselliseen toimintaan keskittyvällä Liikkuva sairaala -palvelulla, jota pilotoidaan Järvenpäässä keväällä 2023. Kohderyhmänä ovat Keusoten asiakkaat Järvenpään kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa.
Kuva Keusote
Kuva Keusote

Kotisairaala on sujuva ja asiakaslähtöinen vaihtoehto osastohoidolle 

 Keusoten alueellinen kotisairaalatarjoaa sairaalatasoista hoitoa ympärivuorokautisesti asiakkaan kotona tai asumispalvelussa. Jo noin 40 % Keusotenalueen sairaalahoitoa tarvitsevista asiakkaista hoidetaan kotisairaalassa osastohoidon sijaan. Kotisairaalan palveluja tarjotaan esimerkiksi tilanteissa, joissa tarvitaan jatkohoitoa vastaanotto- tai päivystyskäynnin jälkeentai kun asiakaskotiutuu sairaalan osastolta. Lähettävä lääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti, voidaanko asiakkaan hoito toteuttaa turvallisesti kotisairaalassa. 

–Asiakkaamme ovat olleet erittäin tyytyväisiäKeusoten alueelliseen kotisairaalaan. He ovat antaneet saamallensa hoidolle NPS-suositteluindeksin 92–100, mikä tarkoittaa, että lähes kaikki asiakkaat suosittelevat palvelua.Olemme kiinnostuneita palautteesta ja pienistäkin kehittämisehdotuksista, jotta palvelukokemus olisi asiakkaillemme paras mahdollinen, kertooKeusoten kotisairaalan hoitotyön esimies Ulla Palomäki. 

Liikkuva sairaala täydentää kotisairaalan palvelujapäivystyksellisellä hoidolla – Toimintaa pilotoidaan keväällä Järvenpäässä

Kotihoidon piirissä olevat jatehostetussa asumispalvelussa asuvat ikäihmiset ovat päivystyksellisen hoidon tavallisimpia asiakkaita. Heidän riskinsä terveydentilan muutoksille on selvästi keskimääräistä suurempi, ja sairaalasiirtoihin liittyy heidän kohdallaan sairaalahoidon haittoja, kuten kaatumisia, sekavuustiloja, infektioita ja lisääntynyttä kuolleisuutta.  

–Tuomme liikkuvan sairaalan avullapäivystykselliset palvelut asiakkaiden kotiin, jolloin he säästyvät kuormittavilta sairaalasiirroilta, sanoo Palomäki. 

Liikkuva sairaala on diagnostiikka- ja hoitoyksikkö, joka on erikoistunut puoliakuutteihin päivystyksellisiin  tilanteisiin Keusoten ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa. Toiminta perustuu kotisairaalan sairaanhoitajan tekemään hoidontarpeen arviointiin muuttuneessa toimintakyvyssä ja toimivaan lääkärikonsultaatioon.  

Yhteydenoton liikkuvaan sairaalaan tekee aina asiakkaan hoitoon osallistuva kotihoidon tai ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitaja tai muu ammattilainen.Tarvittaessa liikkuvan sairaalan sairaanhoitaja tekee kotikäynnin asiakkaan luokse apunaan laaja tutkimusvälineistö, täsmentää Palomäki. 

Kotisairaalan yhteyteen suunniteltua liikkuvan sairaalan palvelua pilotoidaan Järvenpään alueella tänä keväänä. Kohderyhmänä ovat Keusoten asiakkaat Järvenpään kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa.Kohderyhmän asiakkaat saavat tarkemman tiedotteen alkavasta pilotista. 

Pilotin tavoitteena on luoda liikkuvan sairaalan ja lääkärikonsultaation toimintamallit Keusoteen. Pilotissa tehdään alustavaa arviota toiminnan vaikuttavuudesta. Toivomme pilotin aikana asiakaspalautetta toimintamallista, jota keräämme asiakkailta tai heidän läheisiltään. Tavoitteena on laajentaa toimintamalli tulevaisuudessa koko Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle, Palomäki summaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Ulla Palomäki, hoitotyön esimies, 050 497 0877, ulla.palomaki@keusote.fi

Anni Karppila, 050 497 0883, anni.karppila@keusote.fi

Kuvat

Kuva Keusote
Kuva Keusote
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)
Suutarinkatu 2
05900 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme