Intrum Oy

Kouluilla ratkaiseva rooli taloustaitojen opettamisessa haavoittuvassa asemassa oleville nuorille

Jaa
Suomalaiset nuoret oppivat rahankäytön yleensä vanhemmiltaan. Koulujen rooli tulee tärkeysjärjestyksessä seuraavana. Ratkaisevaksi koulujen rooli muuttuu silloin, kun nuori on jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa eikä oppia kotoa ole saatavissa. Merkittävä määrä nuoria jää edelleen taloustaidoissa väliinputoajiksi; riittävästi tietoa oman talouden hoitamiseen ei saa ja apua pitää hakea ulkopuolisilta tahoilta. Halua omien taloustaitojen parantamiseen kuitenkin on ja koronakriisin aiheuttama epävarmuus on sitä vain lisännyt.

Ehdotus kansallisen talousosaamisen strategiaksi tunnistaa suomalaisten talousosaamisen kahtiajaon sekä erityisesti koulujen tärkeän roolin taloustaitojen opetuksessa. Itlan* tuore raportti vahvistaa maksuhäiriöiden keskittyvän elämässään vaikeuksia kohdanneille nuorille aikuisille ja ratkaisujen löytyvän muun muassa oppilaitoksista.

Intrumin vuosittaisen kuluttajatutkimuksen mukaan nuoret (18-21 -vuotiaat) saavat talousoppinsa yleensä vanhemmiltaan (68%). Runsas puolet (52%) pitää puolestaan koulua tärkeimpänä tietolähteenä. Kuitenkin lähes 30 prosenttia nuorista sanoo, ettei saa riittävästi tietoa päivittäisen talouden hoitamiseen ja hakee usein ulkopuolista apua.

Intrumin myyntijohtaja Juha Iskalan mukaan kouluilla on ratkaiseva rooli haavoittuvassa asemassa olevien nuorten talousosaamisen opettamisessa ja sitä kautta ylivelkaantumisen ehkäisemisessä: ”Ylisukupolvisuus näkyy taloustaidoissa kuten monessa muussakin asiassa. Nuoret saavat oppinsa ennen kaikkea vanhemmiltaan. Jos tuota oppia ei kotoa saa tai opit ovat vaarassa ohjata kehnoon rahankäyttöön, on kouluilla ratkaiseva rooli terveiden taloustaitojen opettamisessa.

Korona kirittänyt nuorten halua parantaa taloustaitojaan

Koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden myötä taloudellisen turvallisuuden ja taloustaitojen parantamiseen aikoo satsata lähes 40 prosenttia nuorista. Talousturvallisuudesta onkin tullut yksi nuorten tärkeimmistä prioriteeteista.

Lähes puolet Intrumin kyselytutkimukseen vastanneista on jo tehnyt toimenpiteitä talouslukutaitojen kohentamiseksi; suosituimpia keinoja ovat henkilökohtaisen talouden podcastien kuuntelu sekä median talousuutisten seuraaminen. 

“Hienoa, että monet nuoret tunnistavat talousosaamisen yhdeksi perustaidoksi ja ovat omaehtoisesti halukkaita parantamaan osaamistaan. Haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla ei välttämättä kuitenkaan ole kykyä samaan. Nuorista pitää ottaa koppia jo koulussa, sillä kehnot taloustaidot johtavat todennäköisemmin ylivelkaantumiseen myöhemmin. Taloustaitojen tulee olla aine, jota opetetaan koulussa tasapuolisesti kaikille.”

 

Tukea nuorille oman talouden hallitsemiseen

  • Takuusäätiö, rahankäytön verkkovalmennus alle 25-v. itsenäistyville nuorille
  • Taloustaitohanke, vamos/taloustaitohanke

Talousosaamisen materiaaleja opettajille

  • Nuorten Akatemian TarkkaFyrkka -materiaalit
  • Talous ja nuoret TAT: Mun elämä, mun vastuu -virtuaalioppitunnit

Lähteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Talouslukutaito antaa nuorelle eväitä elämään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on aiempaa heikompi käsitys omasta velkatilanteestaan ja he ovat muita ikäryhmiä huolestuneempia hintojen ja korkojen noususta. Kansainvälinen rahaviikko 20.-26.3. on hanke, jonka tavoitteena on edistää nuorten talousosaamista. Elinkustannusten ja korkojen noustessa nuorten taloustietämyksen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimus: Suomalaiset naiset hoitavat talouttaan tunnollisesti – haasteista huolimatta8.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Eurooppalaisessa kuluttajien maksutapatutkimuksessa naiset kertovat taloudellisen tilanteen vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, ovat epävarmempia taloustaidoistaan ja heikommin varautuneita talouden häiriöihin kuin miehet. Intrumin perintädatan mukaan naiset ovat kuitenkin miehiä harvemmin perinnän kohteena ja hoitavat maksunsa tunnollisemmin huolimatta siitä, että kokevat taloustilanteen vaikutukset miehiä raskaammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme