Koululaisten Arkkitehtuurin päivän suunnittelukilpailun voitto Tehtaanmäen koululle Kouvolaan

Ovenkahvan suunnittelukilpailulla etsittiin luovia, kekseliäitä ja hyvin perusteltuja ehdotuksia, jotka ottavat huomioon myös tilan ja ympäristön, johon ovenkahva on suunniteltu. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun kutsuttiin osallistumaan Alvar Aalto -koulut ympäri Suomen.
Kilpailuun saapui yhteensä 36 ehdotusta kahdeksasta ala- ja yläkoulusta. Kilpailuun ottivat osaa Paavolan koulu Alajärveltä, Meilahden yläaste Helsingistä, Kauttuan koulu Eurasta, Hirvelän ja Tehtaanmäen koulut Kouvolasta, Tiirismaan koulu Lahdesta, Myllytullin koulu Oulusta sekä Noormarkun yhtenäiskoulu Porista. Kukin luokka valitsi yhden työn kilpailuun lähetettäväksi.
Suunnittelukilpailun tuomaristoon kuuluivat arkkitehti Minna Lukander, taiteilija Meiju Niskala, lukiolainen Ville Sekki, muotoilija ja arkkitehti Ilkka Suppanen sekä dokumentti- ja elokuvaohjaaja Virpi Suutari. Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana toimi intendentti Mia Hipeli Alvar Aalto -säätiöstä. Tulokset julkistetaan Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta, jolloin vietetään valtakunnallista Arkkitehtuurin päivää.
Sympaattinen Eläinsairaalan ovenkahva sulatti tuomariston sydämet
Suunnittelukilpailun ensimmäisen palkinnon voitti Kouvolan Tehtaanmäen koulun 4. luokan Joafiina Teiskosen ehdotus Eläinsairaalan ovenkahva. Tuomaristo mainitsee työstä palkitsemisperusteissaan:
Eläinsairaalan vetimessä konkreettinen aihe eli eläinfiguuri on abstrahoitu. Työssä on paljon enemmän kuin mitä ensisilmäyksellä näkee. Siinä on selkeästi symbolinen sanoma, joka kertoo, mihin se on suunniteltu. Teos herättää myönteisiä tunteita ja empatiaa, se on liikuttava ja inhimillinen. Sekä muotoilu ja materiaalit ovat hienoja. Vedin on suunniteltu käteen sopivaksi. Kestäväksi suunniteltu rakenteellinen osa on metallia, mutta se, mitä käsi tuntee, on nahkaa.
Eläinsairaalan kahva oli yksi kilpailun koskettavimmista töistä. Hienot materiaalit, oivaltava pieni silmälappu ja nalle. Lohdullinen sisäänkäynti vaikeassa tilanteessa. Joskus näissä asioissa on kuunneltava sydäntään ja siksi tuomaristo päätyi valitsemaan työn kilpailun voittajaksi.
Alakoulujen -sarjassa (1. ̶ 6. luokat) kunniamaininnan saivat Tikkaovenkahva Kauttuan koulusta Eurasta, Kättelykäsi ja Vuokko Tiirismaan peruskoulusta Lahdesta.
Yläkoulujen -sarjassa (7. ̶ 9. luokat) kunniamaininta myönnettiin ehdotuksille Koivu Tiirismaan peruskoulusta Lahdesta, Vanhainkodin pehmeä sankari Myllytullin koulusta Oulusta sekä Kieppi Tiirismaan peruskoulusta, Lahdesta.
Erityiskunniamaininnan sai Alajärven Paavolan koulun 1. -luokan ehdotus Kultainen ovenkahva. Työtä kiiteltiin sen oivaltavuudesta ja toteutuksessa tavoitetusta materiaalintunnusta - hienosti hohtavavasta
kultaisesta väristä.
Kilpailun ensimmäinen palkinto on Abloyn sponsoroima 500 euron rahalahja, joka jaetaan voittaneen ehdotuksen luokalle yhteisesti käytettäväksi. Lisäksi muille kilpailussa sijoittuneille jaetaan Alvar Aalto -säätiön ja Archinfon sekä yhteistyössä mukana olleiden Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n tuotepalkintoja ja opastettuja kierroksia museoihin.
Koululla riemuitaan voitosta
Tehtaanmäen koulun rehtori Harri Luiskari kertoo koko luokan riemuinneen yhdessä voitosta. ”Kilpailuun mukaan lähteminen oli luontevaa, koska olemme mukana Alvar Aalto -koulujen verkostossa. Kilpailun aihe oli selkeästi muotoiltu ja mukana ollut materiaali inspiroi ja innosti oppilaat mukaan tehtävään. Työskentely oli tiivistä, millä pyrittiin pitämään aihe ja ideat tuoreina sekä kohdentamaan energia suunnittelutehtävään.”
Tehtaanmäen koululla tullaan jatkossakin ottamaan kilpailun kaltaiset tehtävät vastaan innostuneesti: ”Koko ajan kehittyvässä teknologia- ja digimaailmassa on hyvä harjaannuttaa mielikuvitusta, luovuutta ja ennen kaikkea tärkeitä käden taitoja. Ne seikat erottavat meidät koneista vielä varmasti hyvinkin kauan”, toteaa Luiskari.
Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh on tyytyväinen kilpailun lopputulokseen: ”On mainiota, että voittajaehdotus tuli juuri Tehtaanmäen koululta. Se on ainoa Alvar Aallon suunnittelema, yhä koulukäytössä oleva rakennus. Koulun ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa oppilaille oivallisen mahdollisuuden tutkia ja tarkastella arkkitehtuuria ja muotoilua konkreettisesti ja elämyksellisesti”.
Nerokkaissa ehdotuksissa olisi aineksia tuotekehitykseen ja valmistukseen
Kilpailun pääpalkinnon lahjoittavan Abloyn Designer Manager Mika Heikinmatti näkee, että kilpailu on inspiroiva tapa saada koululaisten mielikuvitus liikkeelle. ”On jännittävää nähdä teknisistä ja kaupallisista rajoitteista vapaata suunnittelua, jossa näkyy mielikuvituksen vapaus, puhtaus ja rehellisyys. Ovenpainike suunnittelukilpailun kohteena on aihe, josta kaikilla oppilailla on omakohtaista kokemusta. Kilpailun finalistien töissä heijastuvat tekijöiden ajatukset ja inspiraation lähteet ideoiden taustalla. Ehdotuksissa on selkeä visio siitä, mihin ovenkahva sopisi ja mistä materiaaleista se olisi valmistettu”. hän toteaa.
Abloyn valikoimissa on yhä Alvar Aallon 1950-luvulla suunnittelema ovenpainike. Alumiinista valmistetun, pääasiassa julkisten rakennusten ulko- ja sisäovissa käytettävän painikkeen ilme on päivitetty 1990-luvulla.
Arkkitehtuurin päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta. Teemapäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota arkkitehtuurin merkitykseen hyvän elämän mahdollistajana. Arkkitehtuurin päivää järjestävät yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.
Alvar Aalto -koulut kehittävät arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta keskinäisessä yhteistyössä sekä osana omaa opetustaan. Alvar Aalto -kouluja on yhteensä 17 kahdessatoista Alvar Aalto -kaupungissa eri puolilla Suomea.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kilpailusta koostettu video
Yhteyshenkilöt
Mirkka Vidgrén, tiedottaja, Alvar Aalto -säätiö
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi
puh. 040 168 5142
Miina Jutila, viestintäpäällikkö, Archinfo
miina.jutila@archinfo.fi
puh. 040 585 4135
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö
10th International Alvar Aalto Design Seminar – Authenticity, Cohabitation and Evolution in design20.5.2025 16:43:17 EEST | Press release
Participate on site in the 10th International Alvar Aalto Design Seminar - Checkpoint in Jyväskylä on Tuesday 10.6.2025 or free of charge online. The venue is the Main Building of the University of Jyväskylä (Alvar Aalto 1954–55), plus side programme and performances at Aalto2 Museum Centre.
Kansainvälisessä 10. Alvar Aalto -designseminaarissa luupin alla muotoilun autenttisuus, yhteiselo ja evoluutio20.5.2025 14:40:55 EEST | Tiedote
Vuoden suurin Alvar Aalto -tapahtuma järjestetään 10.6.2025 Jyväskylässä. 10. Kansainvälisen Alvar Aalto -designseminaarin - Checkpoint tapahtumapaikkana on Jyväskylän yliopiston päärakennus (Alvar Aalto 1954–55). Oheisohjelmaa ja esityksiä on luvassa myös Aalto2-museokeskuksessa. Seminaariin voi osallistua virtuaalisesti veloituksetta.
The Alvar Aalto Museum’s main summer exhibition highlights Artek’s invisible masters9.4.2025 12:52:44 EEST | Press release
The exhibition showcases the band of gifted designers who worked at Artek over a period of more than 60 years. It puts the spotlight on key designers and lesser-known creators on whose drawing boards unforgettable classics of Artek and Finnish design were born.
Alvar Aalto -museon kesän päänäyttely nostaa esiin Artekin näkymättömät mestarit9.4.2025 12:30:21 EEST | Tiedote
Näyttely esittelee taitavan suunnittelijajoukon työtä ja tuotantoa yli 60 vuoden ajalta. Esiin nousee keskeisiä suunnittelijoita ja vähemmän tunnettuja tekijöitä, joiden työpöydältä on syntynyt Artekin ja suomalaisen muotoilun ikimuistoisia klassikoita.
Maire Gullichsen-priset 2024 till bildkonstnären Emilia Tanner26.3.2025 14:46:20 EET | Tiedote
Maire Gullichsen-priset för år 2024 har tilldelats bildkonstnären Emilia Tanner, som är känd för sitt ovanligt skickliga och subtila arbete. Maire Gullichsen-priset delas nu ut för elfte gången. Konstprisets summa uppgår till 10 000 euro.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme