Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Koulurauha julistetaan Sodankylässä teemalla turvallinen koulu

Jaa

Turvallinen koulu on oppilaiden valinta uuden lukuvuoden koulurauha-teemaksi. Tällä he haluavat muistuttaa, että koulun on turvattava lapsille mukava ja viihtyisä oppimisympäristö, jossa ei tarvitse olla huolissaan kiusaamisesta tai yksin jäämisestä. Valtakunnallinen koulurauha julistetaan 25. elokuuta Sodankylässä. Kyseessä on pohjoisin paikkakunta, jossa koulurauhan julistustapahtuma on koskaan järjestetty.

Viime vuonna koulurauha julistettiin Turussa. Kuva: MLL / Jere Satamo
Viime vuonna koulurauha julistettiin Turussa. Kuva: MLL / Jere Satamo

– Kaikilla täytyy olla koulussa turvallista ja koulua pitää voida käydä pelkäämättä. Teema on tärkeä, koska koulu on paikka, jossa lapset kasvavat ja sen täytyy taata lapsille turvallinen oppimisympäristö, kertovat koulurauhaa suunnittelemassa olleet Neea Vaaraniemi ja Iiris Neitola.

Turvallinen koulu koostuu ihmisistä, sanoista ja teoista. Turvallisessa koulussa jokaisella on tunne, että hänestä välitetään. Välittämisen tunne saadaan aikaan kohtelemalla toisia hyvin sekä puhumalla toisille kunnioittavasti. Kaikkien kaveri ei tarvitse olla, mutta jokaisen hyväksyminen omana itsenä on tärkeää.

– Onko joku parempi kuin toinen? Onko väliä sillä, onko pitkä tai lyhyt? Turvallisessa koulussa ei tarvitse näitä pohtia, Biret-Ingemaria Vars kertoo.

Me kaikki olemme erilaisia eikä ketään pitäisi jättää yksin erilaisuuden vuoksi. Turvallisessa koulussa oppilaat viihtyvät ilman, että tarvitsee miettiä tai olla huolissaan kiusaamisesta tai yksin jäämisestä. – Koulu on paikka, jonne on kiva tulla, eikä tarvitse olla huolissaan mistään tai miettiä onko täällä oikeasti turvallista olla, kuvailee Paulus Miettinen.

Koulurauha-työryhmässä ovat olleet mukana Sodankylän lukio, Tähtikunnan koulu ja Vuotson koulu Sodankylästä sekä Haaparannan kielikoulu Ruotsista.

Poliisi kehottaa kertomaan kiusaamisesta luotettavalle aikuiselle

Poliisi on tehnyt yhteistyötä koulujen kanssa vuosikymmeniä ja ollut mukana koulurauhan julistuksessa vuodesta 2000 lähtien. – Poliisi tekee yhteistyötä koulujen kanssa, jotta lapsilla ja nuorilla olisi koulussa turvallista. Pieni osa nuorista on syrjäytymisvaarassa, ja jotta kukaan ei syrjäytyisi, on syrjäytymisriskeihin puututtava. Sekä kiusaaminen että kiusatuksi tuleminen voivat altistaa syrjäytymiselle. Tämän vuoksi sitä ei tule koskaan hyväksyä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Hän muistuttaa, että kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Kolehmainen kehottaa lapsia ja nuoria ilmoittamaan kiusaamisesta luotettavalle aikuiselle: – Joskus luotettavaa aikuista ei löydy kotoa, mutta apua voi saada esimerkiksi opettajalta, kouluterveydenhoitajalta tai poliisilta.

Koulurauha-verkkovanhempainilta

Sodankylän kunnan sivistystoimi ja Suomen Vanhempainliitto järjestävät koulurauha-vanhempainillan tiistaina 24. elokuuta kello 18. Illan aiheena on kiusaamisen ehkäisy ja kouluväkivaltaan puuttuminen. Zoom-alustalla toteuttavaan iltaan ovat tervetulleita kaikki vanhemmat ja koulujen henkilökuntaan kuuluvat. Ilmoittautumiset 19. elokuuta mennessä osoitteessa vanhempainliitto.fi/tapahtumat/

Tapahtumainfo 

Koulurauhan julistustapahtuman pääesiintyjä on saamelaisräppäri Ailu Valle. Tilaisuudessa luetaan työryhmän nuorten kirjoittama koulurauhan julistus. Lisäksi luvassa on tasavallan presidentti Sauli Niinistön kirjallinen tervehdys ja muuta ohjelmaa. Tapahtuma alkaa 25. elokuuta 2021 kello 10.00 Sodankylän liikuntahallissa (Haastajantie 6) ja kestää noin tunnin. Tapahtuma striimataan ja sitä seurataan kouluissa eri puolilla maata.  

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan koulurauhan julistusta paikan päälle. Tilaisuuteen saapuvia toimittajia ja kuvaajia pyydetään ilmoittautumaan tiedottaja Eveliina Kutilalle viimeistään 23.8. osoitteeseen eveliina.kutila(a)mll.fi tai numeroon 040 580 2393.

Koulurauhan julistustapahtuman nettilähetys on nähtävissä osoitteessa koulurauha.fi 

Lisätietoja 
suunnittelija Elina Rautiainen, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 414, elina.rautiainen(a)mll.fi
toiminnanjohtaja Tiia Nyman, MLL:n Lapin piiri, p. 040 7577 043
opetusneuvos Satu Honkala, Opetushallitus, p. 029 533 1544
poliisitarkastaja Ari Järvenpää, Poliisihallitus, p. 029 548 1766 
osastopäällikkö Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, p. 044 788 3620
järjestötoiminnan asiantuntija Anri Leveelahti, Suomen Vanhempainliitto, p. 044 755 1372
tiedottaja Eveliina Kutila, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 040 580 2393

Avainsanat

Kuvat

Viime vuonna koulurauha julistettiin Turussa. Kuva: MLL / Jere Satamo
Viime vuonna koulurauha julistettiin Turussa. Kuva: MLL / Jere Satamo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Koulurauhalla edistetään kouluyhteisön hyvinvointia ja turvallisuutta. Keskeisiä periaatteita ovat oppilaiden osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Tavoitteena on, että kaikilla kouluyhteisön jäsenillä on koulussa hyvä olla. Oppimista tukeva, turvallinen ja toimiva koulu vaatii aktiivista työtä ympäri lukuvuoden. Koulurauha on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma. koulurauha.fi  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lapset tarvitsevat iloa ja turvallisuutta epävarmassa syksyssä - MLL muistuttaa rutiineista ja palvelutarpeesta10.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on epävarma, Mannerheimin Lastensuojeluliitto muistuttaa. Liitto muistuttaa myös, että päättäjien on pantava lasten edut kaiken edelle. Vanhempia ja yläkoululaisia se tukee vuosittaisilla Hyvä alku koulutielle ja Hyvä alku yläkouluun -kampanjoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme