Jyväskylän yliopisto

Koulutusmalli maahanmuuttaja-aikuisten opettajille ja ohjaajille. Verkkomateriaali tulossa vapaaseen käyttöön

Jaa

Jyväskylän yliopistossa on laadittu täydennyskoulutusmalli aikuisten maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille. Hankehenkilöstö esittelee mallia perjantaina 8.11. Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä seminaarissa. Malli on avoimesti käytettävissä helmikuun loppuun mennessä, jolloin kolmivuotinen Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Perustaidot haltuun -hanke päättyy.

Julkaistavan koulutusmallin keskiössä ovat luku- ja kirjoitustaito, matemaattiset taidot, opiskelutaidot sekä tieto- ja viestintätekniset taidot. Malliin sisältyvät tehtävät ja materiaalit antavat opettajille ja ohjaajille työkaluja näiden taitojen opetukseen.

Pilottikoulutus on rakentunut kahden Jyväskylän yliopistolla pidetyn kontaktipäivän ja verkko-opiskelun varaan. Lisäksi kymmenen kouluttajaa Jyväskylän yliopistosta on jalkautunut ohjaustapaamisiin eri paikkakunnille ympäri Suomen.

– Parin ihmisen on helpompi liikkua pitkiäkin matkoja lyhyisiin ohjaustapaamisiin kuin yrittää koota isoa joukkoa opettajia kerralla Jyväskylään. Verkko- ja lähijaksoilla on koulutettu noin 70:tä opettajaa, yliopistotutkija Heidi Vaarala kertoo.

Monella maahanmuuttaja-aikuisella on ”reikäinen” koulutustausta, jolloin opintopolku saattaa olla hajanainen tai katkonainen. Tällaisten aikuisten kouluttajilta vaaditaan monenlaista osaamista. – Hankkeessa olemme samalla saaneet tietoa siitä, minkälainen tarve tällaiselle täydennyskoulutukselle on, tutkimuskoordinaattori Taina Tammelin-Laine toteaa.

– Opettajien taidot ja koulutus voivat vaihdella samoin kuin heidän mahdollisuutensa kehittää taitojaan täydennyskouluttautumalla. Toivomme, että kehitetty malli otetaan oppilaitoksissa laajaan käyttöön, sillä se auttaa osaltaan tukemaan aikuisten maahanmuuttajien parissa työskentelevien osaamista, projektitutkija Minna Bogdanoff toivoo.

– Meillä Suomessa eletään ehkä vielä jonkinlaista PISA-huumaa. Ei ole huomattu sitä, että kaikkien maahanmuuttajalasten vanhempien perustaidot eivät riitä esimerkiksi lasten Wilma-viestien lukemiseen. Peruskouluissa suomi toisena kielenä -opetus toimii jo varsin hyvin, mutta aikuisten perustaitojen kouluttamiseen tarvitaan lisää suunnitelmallisuutta, Vaarala huomauttaa.

Mallin suunnitteluun ja kouluttamiseen ovat osallistuneet: Minna Bogdanoff, Katarzyna Kärkkäinen, Sanna Mustonen, Nina Reiman, Marja Seilonen, Minna Suni, Taina Tammelin-Laine, Mirja Tarnanen, Heidi Vaarala ja Aija Virtanen.

Perustaidot haltuun -hankkeessa kehitetty ja pilotoitu täydennyskoulutusmalli aikuisten maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille julkistetaan 8.11. klo 8–15.45 Jyväskylän yliopistolla. Seminaariin ilmoittautuminen on päättynyt mutta sitä on mahdollista seurata osoitteessa https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/hum/solki/perustaidot-haltuun-julkaisuseminaari/suora Katseluun tarvittavan polkuavaimen voi tiedustella osoitteesta perustaidot.haltuun@jyu.fi.  

Lisätietoa:

Heidi Vaarala, heidi.vaarala@jyu.fi, +358408053172

Taina Tammelin-Laine, taina.a.tammelin-laine@jyu.fi, +358408053230    

Minna Bogdanoff, minna.k.bogdanoff@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kulttuuri kohentaa viihtyvyyttä lähiöarjessa – Huhtasuo ja Keltinmäki tutkimuskohteina29.6.2020 13:27:17 EESTTiedote

Jyväskylän yliopistossa käynnistyy tutkimushanke, joka selvittää kuinka kulttuuria voidaan käyttää kaupunkisuunnittelussa tukemaan lähiöiden positiivista kehitystä. Hanke tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan edistää lähiöalueiden elinvoimaisuutta. Dosentti Kaisu Kumpulaisen johtama tutkimushanke on saanut 410 000 euron rahoituksen hallituksen Lähiöohjelmasta 2020-2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme