Koulutusorganisaatiot ja tutkimuslaitokset vahvistavat yhteiskunnallisen yritystoiminnan osaamista
Diakonia-ammattikorkeakoulu on lähtenyt kehittämään yhdessä 10 muun suomalaisen koulutusorganisaation, tutkimuslaitoksen tai yhteiskunnallisen yrityksen kanssa kestävämpää ja osallistavampaa liiketoimintaa laajan kansainvälisen verkoston osana.
Mukana verkostossa ovat Suomesta esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ja Kuntoutussäätiö.
Yhteiskunnalliset yritykset ovat merkittävä osa Euroopan taloutta ja niiden merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2020 yhteiskunnalliset yritykset työllistivät yhteensä 13,6 miljoonaa ihmistä. Tämä on noin kuusi prosenttia EU:n koko työvoimasta. On ennakoitu, että osuus kasvaa noin 10 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
Yhteiskunnalliset yritykset ratkovat liiketoiminnallaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Ne käyttävät suurimman osan voitostaan yhteiskunnallisen tavoitteensa edistämiseen.
Yhteiskunnallisen yrityksen menestys riippuu merkittävästi yrittäjien valmiuksista ja osaamisesta. On olennaisen tärkeää vastata yhteiskunnallisten yrittäjien osaamis- ja koulutustarpeisiin sekä edistää koulutusta, vuoropuhelua ja tietämyksen jakamista alalla.
Uusia innovatiivisia opetussisältöjä
Open Business for Community Development (OBCD) -hankkeessa luodaan Knowledge Triangle -osaamiskokonaisuus (tietokolmio), johon kootaan mukaan korkeakoulu- ja tutkimuslaitoksia, ammatillisen koulutuksen järjestäjiä ja yhteiskunnallisia yrityksiä.
Osaamiskokonaisuuden toiminta perustuu koulutuksen, tutkimuksen ja yritysten väliseen yhteistyöhön, jotta osaamisen tarjonta voidaan mukauttaa koulutustarpeisiin ja edistää opiskelijoiden, yhteiskunnallisten yritysten ja ammattilaisten osaamisen jatkuvaa päivittämistä.
Tavoitteena on päästä eroon alan hajanaisuudesta ja kehittää yhdessä innovatiivisia opetussisältöjä ja työkaluja, sekä edistää yhteisö- ja jakamistalouden toimintatapaa yhteiskunnallisissa yrityksissä.
Hankkeessa on mukana organisaatioita ympäri Eurooppaa (Kreikka, Italia, Espanja ja Suomi). Projektin tavoitteena on lisätä innovaatiota ja kiinnostusta yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen yliopistoissa, ammattikouluissa ja laajasti sosio-ekonomisessa ympäristössä. Hankkeen pääkoordinaattorina toimii Patraksen Yliopisto Kreikasta, ja hanke saa rahoitusta Euroopan unionilta.
Haluaisitko sinä ja organisaatiosi olla mukana kehittämässä uutta koulutusta, innovatiivisia opetussisältöjä ja vaikuttaa yhteiskunnallisten yritysten tulevaisuuden osaamiseen? Ota yhteyttä: elina.pollanen@diak.fi
Yhteyshenkilöt
Elina Pöllänenprojektipäällikkö, Diakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 434 3673elina.pollanen@diak.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme