Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Koulutuspanokset perusteltuja: OAJ kiittelee suunnanmuutosta

Jaa

Valtion ensi vuoden budjetti lupaa ammatilliseen koulutukseen lisää opettajia. Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin käytetään 80 milj. euroa. Hallituskaudella on luvattu lisärahoitusta ammatilliseen koulutukseen kaikkiaan 235 milj. euroa.

– OAJ vaati viimeksi tänä aamuna lisää opettajia ammatillisen koulutuksen opettajakyselyn tulosten pohjalta. Lisäpanostus on välttämätön, mutta vasta ensimmäinen osa ammatillisen koulutuksen pelastuspakettia, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

OAJ pitää hallituksen budjettiriihen tulosta kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalan kannalta myönteisenä. Lisäpanostuksia tulee kaikille koulutusasteille.

– Budjetin tuoma lisäpanostus koulutukseen ja osaamiseen, kaikkiaan 350 milj. euroa, on merkittävä. Hallitusohjelman koulutuslupauksia ollaan siis lähdetty lunastamaan, Luukkainen kiittää.

Luukkainen on tyytyväinen myös siihen, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta korotetaan hallitusohjelmassa luvatusti. Korkeakoulujen perusrahoitusta korotetaan ja indeksikorotukset tehdään täysimääräisesti jo vuonna 2020. Yliopistojen perusrahoitusta lisätään 40 milj. euroa ja ammattikorkeakoulujen 20 milj. euroa.

Hallitus lupaa kehittää varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatua, jotta oppimistulokset paranevat ja eriavoistuminen vähentyy. Kolmivuotisen peruskoulun laatu- ja tasa-arvo-ohjelmaan varataan yhteensä 180 milj. euroa ja vastaavasti varhaiskasvatukseen osoitetaan 125 milj. euroa. Hallitusohjelmassa luvatut ohjelmat olivat 190 ja 205 miljoonan euron suuruisia.

- Olisimme toivoneet, että kolmivuotiset ohjelmat olisi julkistettu heti täysimääräisinä ja etupainotteisesti, jotta koulutuksen järjestäjät olisivat voineet varmistua ohjelmien pitkäjänteisyydestä. On kuitenkin hyvä, että perusopetuksen välttämättömään korjaamiseen ryhdytään ja varhaiskasvatukseen panostetaan tuntuvasti, kun subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja lapsiryhmäkokojen maksimia pienennetään.

Rinteen hallitus peruu edellisen hallituksen tekemiä virheitä, kun esimerkiksi kiky-lomarahaleikkaus palautetaan kunnille. – Hallituksella ei toki muuta vaihtoehtoa ollutkaan. Myönteistä on myös, että aktiivimallimallin leikkuri poistuu, Luukkainen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme