KOVA ry

KOVA julkaisi tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan

Jaa
Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut tavoitteensa eduskuntavaaleihin ja tulevaan hallitusohjelmaan. KOVAn keskeisimpänä eduskuntavaalitavoitteena tulevalle hallituskaudelle on kohtuuhintaisen asuntotuotannon tavoitetason nostaminen 30 prosentilla nykyisestä 10 000 asunnosta 13 000 asuntoon vuodessa. Jotta tämä tavoite saavutetaan, on kohtuuhintaisen asuntotuotannon osuus nostettava MAL-sopimusalueilla 40 prosenttiin. Lisäksi ARA-asuntotuotantoa tulee toteuttaa myös maakuntakeskuksiin ja kasvukeskusten ulkopuolelle.

Toimiva asuntopolitiikka edellyttää tiivistä kuntien ja valtion välistä yhteistyötä, johon tulee kytkeä myös kohtuuhintaisen asuntotuotannon toimijat. KOVAn mielestä asuntopolitiikan 8 vuoden kehittämisohjelman tulee toimia hallituksen asuntopolitiikan linjausten perustana. Myös nykyiset MAL-sopimukset tulee säilyttää 12-vuotisina ja rullaavina: niiden sitovuutta tulee lisätä. Nykyisiä MAL-sopimuksia kevyempiä sopimuksia tulee ottaa käyttöön maakuntakeskusalueiden kanssa.

Asunnottomuus on vakava yhteiskunnallinen ongelma, joka tulee poistaa vuoden 2027 loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan oma valtakunnallinen asunnottomuusohjelma, jossa valtio, kunnat, hyvinvointialueet ja asuntotoimijat sitoutuvat yhdessä asunnottomuuden poistamiseksi. KOVAn tavoitteena on, että asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi asumisneuvonnasta tehdään kuntien lakisääteinen tehtävä. KOVA esittää lisäksi, ettäARA-vuokra-asumisen asukasvalinta säilytetään muuten nykyisellään, mutta palveluasumisen varallisuusrajat poistetaan palveluasuntojen entistä tehokkaamman käytön varmistamiseksi.

KOVA näkee, että seuraavassa hallituksessa asuntoasioilla tulee olla oma ministerinsä asuntopolitiikan painoarvon lisäämiseksi. Rakentamisen kaikki ohjaus tulee keskittää yhteen ministeriöön, ja ympäristöministeriö tulee yhdistää liikenne- ja viestintäministeriön kanssa maankäytön, asumisen ja liikenteen sekä MAL-sopimusten koordinaation vahvistamiseksi.

KOVA pitää tärkeänä eduskuntavaalitavoitteenaan myös kohtuuhintaisen asuntotuotannon tukijärjestelmän uudistamisen jatkumista. Uudistuksessa tulee parantaa korkotuen tasoa ja muuttaa omavastuukoron määräytymistä siten, että se seuraa automaattisesti korkotason muutoksia. Uudistuksessa tulee myös keventää valtion riskienhallintaa, jotta ARA-asuntojen peruskorjaus ja uudistuotanto korkotukilainoin mahdollistuu myös kasvukeskusten ulkopuolella.

ARA-asuntokannan sopeuttaminen väestöltään vähenevillä alueilla tarvitsee tulevaisuudessakin valtion tukijärjestelmiä. KOVA edellyttää, että tulevalla vaalikaudella väestöltään vähenevillä alueilla toimivien vuokrataloyhtiöiden toimintaedellytyksiä parannetaan akordeja ja purkuavustusta korottamalla sekä niiden saamista helpottamalla, jotta näiden alueiden asuntomarkkinat kokonaisuudessaan tervehtyvät, kun asuntojen ylitarjontaa vähennetään.

Niin ikään kasvukeskusalueiden ulkopuolella toimiville vuokrataloyhtiöille tulee mahdollistaa korkotukilainoilla niin asuntojen peruskorjaus kuin rajattu mahdollisuus toteuttaa normaalia ARA-asuntojen uudistuotantoa. Myös väestöltään vähenevillä alueilla tarvitaan uutta, esteetöntä ja energiatehokasta asuntokantaa.

- KOVAn eduskuntavaaliohjelma ja hallitusohjelmatavoitteet ovat monipuolinen kattaus toimia, joilla voidaan parantaa kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja omistavien ja rakennuttavien yhtiöiden toimintaedellytyksiä. Etenkin nyt, kun vapaarahoitteinen asuntotuotanto on vähenemässä, on tärkeää lisätä valtion tukemaa asuntotuotantoa, jotta rakennusalan suhdannekuoppaa voidaan tasata, KOVAn toimitusjohtaja Jouni Parkkonen linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

KOVA ry
KOVA ry
Yliopistonkatu 5
00100 Helsinki

https://www.kovary.fi

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 118 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä yli 310 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 100 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittivat vuonna 2022 yhteensä yli 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

Vuokra-asukkaille on lähetetty huijausviestejä maksamattomista vuokrista2.3.2023 15:29:08 EET | Tiedote

Useiden KOVAn jäseninä olevien vuokrataloyhtiöiden asukkaat ovat saaneet viime päivinä tekstiviestejä, joissa kerrotaan asukkaan vuokran olevan maksamatta. Tekstiviestin mukaan vuokranmaksun tilinumero on muuttunut tietojärjestelmäpäivityksen myötä, ja asukasta kehotetaan maksamaan vuokransa tekstiviestissä mainittuun tilinumeroon. Joillekin asukkaille on lähetetty tekstiviestien ohella myös sähköposteja maksamatta jääneistä vuokrista.

KOVAn jäsenistö lähtenyt innolla mukaan energiansäästötalkoisiin2.3.2023 06:45:00 EET | Tiedote

Euroopassa vallitseva energiakriisi on saanut suomalaiset kiinnittämään huomiota energian säästämiseen tavallista enemmän. Lokakuussa alkanut, valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja kannustaa säästämään energiaa arkisin teoin. Kampanjan tavoitteena on tasata sähkönkulutuksen huippuja ja saada suomalaisista kotitalouksista vähintään 95 prosenttia säästämään energiaa. Astetta alemmas -kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin, ja nyt keväällä kampanjassa keskitytään erityisesti energiatehokkuuden pitkäkestoiseen parantamiseen.

Ilmastonmuutos huomioitava valtion tukemassa asuntotuotannossa25.1.2023 06:55:00 EET | Tiedote

Valtion tukemalla asuntotuotantojärjestelmällä on ollut Suomessa merkittävä rooli. Se on mahdollistanut yli 70 vuoden ajan paitsi kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisen, myös ehkäissyt segregaatiota ja asunnottomuutta. Valtion tukemaa ARA-järjestelmää tulee kuitenkin kehittää, sillä se ei tällä hetkellä huomioi riittävästi esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavia toimenpiteitä. Tilanne on absurdi, sillä samaan aikaan rakennuttamisesta ja rakennusten käytöstä aiheutuvia päästöjä tulisi vähentää huomattavasti, koska nämä muodostavat noin 40 prosenttia hiilipäästöistä.

Ympäristövastuullisuusteot näkyvät vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden jokapäiväisessä toiminnassa8.12.2022 06:59:00 EET | Tiedote

Ympäristövastuullisuustekojen merkitys on noussut tärkeään rooliin myös vuokratalo- ja asumisoikeusyhtiöiden toiminnassa. KOVAn jäsenilleen toteuttaman vastuullisuus- ja ympäristöasioiden kyselyn mukaan KOVAn jäsenistä 63 % tekee suunnitelmallista ja erikseen raportoitavaa vastuullisuustyötä, kuten ympäristöön sekä sosiaaliseen tai taloudelliseen vastuuseen liittyviä toimenpiteitä. Vastaajista 21 % kertoi myös noudattavansa jotain vastuullisuuden raportointistandardia. KOVA teetti jäsenistölleen vastaavan kyselyn vuonna 2020, jolloin tämä luku oli 15 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme