Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kriisivalmius: osallistujat selvillä Suomen ja Ruotsin yhteiseen kriisivalmiusohjelmaan

Jaa
Suomen Turvallisuuskomitea ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ovat yhdessä Hanasaaren kanssa valinneet kustakin maasta 10 henkilöä, jotka osallistuvat elokuun lopussa alkavaan Hanaholmen-aloitteen kriisivalmiuskurssiin. Kurssin tavoitteena on syventää suomalais-ruotsalaista kriisivalmius- ja varautumisyhteistyötä.

Kriisivalmiusohjelma Hanaholmen-aloite käynnistyi syksyllä 2021 pilottikurssilla ja korkean tason foorumilla. Ohjelma jatkuu nyt uudella yhteiskurssilla ruotsalaisille ja suomalaisille kriisivalmiusasiantuntijoille.

”Kyseessä on yhteensä 20 henkilöä, joilla on johtava asema organisaatioissa, jotka ovat keskeisiä yhteiskuntiemme toiminnalle kriisitilanteissa”, kertoo Tukholmassa sijaitsevan Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun kokonaispuolustuksen ja yhteiskunnallisen turvallisuuden keskuksen johtaja Fredrik Bynander.

Kurssi pohjautuu seitsemään siviilivalmiuden perusvaatimukseen (baseline requirements for national resilience), jotka Nato on määrittänyt erityisen tärkeiksi yhteiskunnan sietokyvylle. Niihin lukeutuvat kriisinkestävä energiahuolto, vahva logistinen järjestelmä ja suurten väestöliikkeiden tehokas hallinta.

”Naton seitsemän perusvaatimusta kulkevat punaisena lankana kurssin läpi. Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, tulee myös siviilipuolustus yhdenmukaistaa puolustusliiton järjestelmän kanssa”, toteaa Fredrik Bynander.

Valittujen osallistujien joukosta löytyy muun muassa kyberasiantuntija Catharina Candolin Suomesta.

”Olen työskennellyt kyberturvallisuusasioiden parissa eri organisaatioissa lähes koko ikäni. Digitalisaatio on globaali ilmiö ja toimiva kyberturvallisuus edellyttää kansainvälistä yhteistyötä. Odotan innolla, että saan oppia ruotsalaisilta kollegoiltani, samalla kun saan jakaa omaa tietämystäni koulutuksen aikana”, Catharina Candolin kertoo.

Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman korostaa kurssin merkitystä suomalais-ruotsalaisen kriisivalmiusyhteistyön vahvistamiseksi.

”Meidän on opittava toisiltamme ja luotava uusia rajat ylittäviä kontakteja tulevien kriisien varalta”, Kronman toteaa.  

Hanaholmen-aloite

Uusi kahdenvälinen kriisivalmiusohjelma Hanaholmen-aloite julkaistiin tammikuussa 2021. Ohjelman on käynnistänyt Hanasaari ja se toteutetaan yhteistyössä Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun (Försvarshögskolan) ja Suomen Turvallisuuskomitean kanssa Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston ja maiden hallitusten tuella. Aloitteen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä ennen siviilikriisejä ja niiden aikana. Kriiseissä voi olla kyse esimerkiksi maastopalojen ja tulvien kaltaisista ilmastokriiseistä tai kyberuhkista ja globaaleista pandemioista.

Lue lisää kriisivalmiusohjelmasta: https://www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus-2/hanaholmen-aloite/

Lisätietoja: Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. +358 40 767 7373.

Maanpuolustuskorkeakoulu (Försvarshögskolan):

Fredrik Bynander, johtaja, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), fredrik.bynander(at)fhs.se, Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), jan.eldeblad(at)fhs.se www.fhs.se

Turvallisuuskomitea

Christian Perheentupa, yleissihteeri, christian.perheentupa(at)gov.fihttps://turvallisuuskomitea.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun kokonaispuolustuksen ja yhteiskunnallisen turvallisuuden keskuksen johtaja Fredrik Bynander.
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun kokonaispuolustuksen ja yhteiskunnallisen turvallisuuden keskuksen johtaja Fredrik Bynander.
Lataa
Hanaholmen-aloitteen keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat Suomen Turvallisuuskomitea ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu, jotka vastaavat koulutusosuudesta. Vasemmalta: projektipäällikkö Pär Lager, Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Robert Egnell ja koulutusyksikön johtaja Jan Eldeblad.
Hanaholmen-aloitteen keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat Suomen Turvallisuuskomitea ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu, jotka vastaavat koulutusosuudesta. Vasemmalta: projektipäällikkö Pär Lager, Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun rehtori Robert Egnell ja koulutusyksikön johtaja Jan Eldeblad.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye