Hyvinvointiala HALI ry

Kriittinen hetki on käsillä: Suomalaisten sote-palvelut turvattava nyt

Jaa

Hyvinvointiala HALI ry vaatii muutoksia sote-esitykseen, jotta suomalaisten palvelut voidaan turvata.

Eduskunnassa käydään tänään tiistaina keskustelu hallituksen sote-esityksen haasteista. Hyvinvointiala HALI ry. painottaa, että esityksessä on yhä useita korjattavia asioita.

− Perustuslakivaliokunta mahdollisti sen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on nyt paikka korjata esityksen ongelmat. Nyt käsittelyssä on koko uudistuksen ydin, sen tavoitteet: paranevatko sote-palvelut niin, että ikääntyvän väestön Suomessa kaikki saavat tarvitsemaansa hoitoa ja hoivaa? Jos uudistus menee tällaisenaan läpi, vastaus on, että eivät parane, sanoo HALIn sotesta vastaava johtaja Eveliina Vigelius.

− Ilman korjauksia sote-esitys sen sijaan vain heikentäisi palveluja. Siksi siihen on saatava muutokset, hän jatkaa.

Suuri ja monimutkainen ongelma esityksessä on ”riittävän” oman tuotannon vaatimus. Sen mukaan hyvinvointialueen pitäisi aina tuottaa itse osa palveluistaan, eikä se siten voisi hyödyntää täysimääräisesti yritysten ja järjestöjen apua. Hallitus on perustellut riittävän oman tuotannon vaatimusta sillä, että perustuslaki edellyttää sitä.

− Perustuslakivaliokunnan lausunto osoittaa, että näin ei ole. Sen sijaan perustuslakivaliokunta painotti lausunnossaan, että riittävistä palveluista on huolehdittava. Jos yritysten ja järjestöjen hyödyntämistä rajataan, juuri tähän edellytykseen on vaikea vastata. Sote-valiokunnan on poistettava riittävän oman tuotannon vaatimus esityksestä ja huolehdittava, että yksityisen ja julkisen toimivat kumppanuudet saavat jatkua, Vigelius vetoaa.

Myös erikoissairaanhoidon virkalääkärivaatimus sekä alihankinnan rajoittaminen on jätettävä esityksestä. Sote-esityksessä erikoissairaanhoidon keskeisiä päätöksiä saisi tehdä vain julkisen palveluksessa oleva virkalääkäri. Perustuslakivaliokunta katsoi, että yksityisellä työskentelevien lääkäreiden työpanosta ei ole tarvetta rajata tällä tavoin ulkopuolelle.

− Virkalääkärivaatimus hankaloittaisi erikoissairaanhoidon sujuvuutta, eikä sitä siksi saa kirjata lakiin. Lisäksi alihankinnan rajoittaminen vesittäisi hyvin toimivan käytännön: Nykyisin monet sote-ammattilaiset työskentelevät ammatinharjoittajina isomman yrityksen sisällä. Sote-esityksessä tällaista alihankintaa julkisissa palveluissa rajataan mielivaltaisesti. Miksi esityksen fokus tuntuu olevan yritysten ja järjestöjen toiminnan rajoittamisessa eikä ihmisten palveluissa? Vigelius kysyy.

− Sote-uudistuksella on massiivinen vaikutus tulevaisuuden Suomeen. Väestömme ikääntyy samalla, kun veronmaksajien määrä vähenee. Tällainen uudistus pitää valmistella todella huolella, ei kiireellä, Vigelius päättää.

Lisätiedot:

Eveliina Vigelius

Johtaja, sote-palvelujen kehittäminen

044 511 4411

eveliina.vigelius@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä9.9.2021 18:26:57 EEST | Tiedote

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme