Taideyliopisto

Kristian Smedsin ohjaamassa teatteriesityksessä tulevaisuuden näyttelijät kohtaavat menneisyyden Suomen

Jaa

Kotkan Kaupunginteatterissa saa 4.12.2020 kantaesityksensä KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta, joka perustuu legendaarisen tv-sarjan esittelemiin ihmiskohtaloihin.

Kansainvälisesti palkitun teatterintekijä Kristian Smedsin ohjaama esitys koostuu Teatterikorkeakoulun maisterivaiheen näyttelijäopiskelijoiden valmistamista sooloista ja kohtauksista, joissa he tulkitsevat suomalaisen tv-toimittaja Hannu Karpon aikanaan esiin nostamia tarinoita ja ihmiskohtaloita. 

Vuosina 1983-2007 esitetty legendaarinen ajankohtaisohjelma Karpolla on asiaa käsitteli suomalaisuuden kipupisteitä: yksinäisyyttä, alkoholismia ja naapuririitoja. Se toi myös esiin byrokratian kanssa taistelevia ihmisiä sekä kirjavan joukon omanlaistaan elämää eläviä individualisteja.  

Kotkan Kaupunginteatterin ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteisproduktiossa uuden polven näyttelijäopiskelijat tarttuvat näihin ihmisiin ja tarinoihin tinkimättömällä pieteetillä. He tulkitsevat sodan jälkeen syntyneiden sukupolvien tuntoja omalla äänellään tuoden näyttämölle värikkään kavalkadin monenkirjavia suomalaisia. He tiivistävät sen, mikä muuttuvassa Suomessa on ajatonta ja pysyvää. 

"Näyttelijät eivät itse ole kiinni siinä kollektiivisessa maailmassa, mistä heidän esittämänsä tarinat tulevat, mutta he liittyvät siihen vanhempiensa ja isovanhempiensa kautta. Tämä on se miksaus, joka on kiinnostava. Se tuo esitykseen sen raikkauden," kommentoi ohjaaja Kristian Smeds esitystä.

Esitys on vuonna 2018 Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professorina aloittaneen Smedsin ensimmäinen taiteellinen ohjaus Teatterikorkeakoulussa. Sukupolvensa tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Smeds muistetaan mm. kohua herättäneestä Tuntematon sotilas -ohjauksestaan, jota esitettiin Suomen Kansallisteatterissa peräti kaksi vuotta loppuunmyydyille katsomoille. 

KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta -teosta esitetään joulukuussa Kotkan Kaupunginteatterissa, minkä jälkeen se vierailee tammi-helmikuussa 2021 Rovaniemen Teatterissa, Oulun Teatterissa, Tampereen Teatterissa, Jyväskylän kaupunginteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Lisätietoa päivistä ja lipuista kunkin teatterin omilta verkkosivuilta.

Esitys on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Kotkan kaupunginteatterin yhteistuotanto.

Teosesittely ja avoimet harjoitukset

KARPOLLA ON ASIAA – tosikertomuksia havumetsien maasta -teosesittely ja avoimet harjoitukset järjestetään tiistaina 1.12. klo 18.30–20.00 Kotkan kaupunginteatterissa, Keskuskatu 15, 48100 Kotka.

Ilmoittautumiset teosesittelyyn: kaisa.rannanjarvi@kotka.fi

Lisätietoa

Emilia Koivunen
Viestintäpäällikkö, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu
046 921 5364
emilia.koivunen@uniarts.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote

Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.

Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EET | Tiedote

Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme