Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

KT: Ei enää uusia tehtäviä kuntiin ja hyvinvointialueille (EMBARGO 29.11. klo 13)

Jaa

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on julkaissut hallitusohjelmatavoitteensa. KT:n mukaan tulevan hallituksen tulee tarttua muun muassa kokonaistalouden haasteisiin ja huolehtia henkilöstön saatavuudesta.

Suomen tulevan hallituksen tulee huolehtia julkisen talouden tasapainosta, toimivista työmarkkinoista ja henkilöstön saatavuudesta. Näin katsoo Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT, joka on julkaissut hallitusohjelmatavoitteensa.

KT:n mukaan valtion tulee huolehtia täysimääräisesti sote-uudistuksen tuomista muutoskuluista ja palkkaharmonisoinnin kuluista hyvinvointialueilla. Se haluaa myös uudistaa yhteiskuntavaarallisia työtaisteluita koskevaa lainsäädäntöä ja nostaa työllisyysasteen 80 prosenttiin.

– Nuuka taloudenpito ja velkaantuminen jatkuvat kunnissa ja alueilla myös tulevina vuosina. Paikallishallinnon 49 miljardin kustannuksista noin puolet, eli 22,7 miljardia, on tänä vuonna ollut työvoimakustannuksia, sanoo KT:n tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.

Valtiovalta on vuosien saatossa lisännyt kuntien hoidettavia tehtäviä tai säädellyt niitä esimerkiksi henkilöstömitoitusten kautta. Samalla tehtävien hoitoon ei ole välttämättä annettu riittävää rahoitusta tai varmistettu, että tarvittavaa henkilöstöä on tarpeeksi saatavilla.

– Tulevan hallituksen ohjelmalla on suuri vaikutus myös työmarkkinoille. Tavoitteemme on, ettei kunnille tai hyvinvointialueille tule ensi hallituskaudella yhtäkään uutta tehtävää, sanoo toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Henkilöstöpula pahenee lähivuosina

KT:n hallitusohjelmatavoitteiden taustalla on julkisen talouden alijäämä, joka on jatkunut jo pitkään. Tulojen ja menojen epäsuhtaa pahentavat viime aikojen poikkeukselliset kriisit, koronaepidemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen puolestaan haastavat hyvinvointiyhteiskunnan perusteita.

Yleisen taloustilanteen lisäksi KT on huolissaan henkilöstön riittävyydestä. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on pulaa niin hoitajista, lääkäreistä, varhaiskasvattajista, sosiaalityöntekijöistä kuin monista muistakin ammattilaisista.

Monet julkisen alan ammatit ovat tiukasti säädeltyjä. Tulevan hallituksen tulee tarkastella uudelleen erityisesti sote-alan ja varhaiskasvatuksen kelpoisuusvaatimuksia sekä henkilöstömitoituksia. Koulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa tulee lisätä, ja maahanmuuttoon liittyvää byrokratiaa helpottaa.

– Tulevan hallituksen pitää tehdä päätöksiä siitä, mitä priorisoidaan, kun rahat ja henkilöstö eivät riitä kaikkien palveluiden tarjoamiseen. Sote-alueille tulee antaa nykyistä enemmän harkintavaltaa siinä, minne henkilöstöä kannattaa kohdentaa, jotta se tuottaa eniten hyötyä kansalaisille, sanoo pääekonomisti Juho Ruskoaho.

Kunnat ja hyvinvointialueet ovat Suomen suurimpia työnantajia. Kunnissa ja alueilla työskentelee tällä haavaa noin 434 000 palkansaajaa.

Lue lisää: KT:n hallitusohjelmatavoitteet

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 771 3000https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme