Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

KT kannattaa samapalkkaisuusohjelman jatkamista

Jaa
KT kannattaa naisten ja miesten välisen palkkaeron jatkuvaa kaventamista. Työssä on tärkeää huomioida toimialojen väliset erot ja palkanmaksukyky.

KT kannattaa samapalkkaisuusohjelman jatkamista myös tulevalla hallituskaudella. Tavoitteena tulee olla edelleen naisten ja miesten välisen keskimääräisen palkkaeron kaventaminen.

Suomessa on jo usealle hallituskaudelle vahvistettu samapalkkaisuusohjelma. Kuluvalle hallituskaudelle 2020–2023 vahvistettujen samapalkkaisuustoimenpiteiden kokonaisarviointi julkaistiin tänään torstaina.

Samapalkkaisuudesta puhuttaessa on tärkeää huomata, että naisten ja miesten välinen keskimääräinen palkkaero merkitsee eroja sukupuolten keskiansioissa koko yhteiskunnan tasolla. Keskimääräiset erot naisten ja miesten palkoissa eivät siis johdu siitä, että sama julkinen työnantaja maksaisi samoista tehtävistä erisuuruista palkkaa.

Keskimääräisten palkkaero johtuu siitä, että naiset ja miehet työskentelevät eri aloilla ja myös työnantajien palkanmaksukyky eri aloilla vaihtelee.

– Palkka ei ole ainoa työn ehto. Esimerkiksi kunta- ja hyvinvointialoilla on pidemmät vuosilomat ja anteliaammat perhevapaan ehdot kuin monilla muilla toimialoilla. Lisäksi kunta- ja hyvinvointialoilla perhevapaa kohtelee erilaisia perheitä tasapuolisesti, sanoo KT:n neuvottelujohtaja Anne Kiiski.

KT kannattaa useita raportin suosituksia

Samapalkkaisuusohjelman arvioitsija Leila Kostiainen antaa raportissaan kaikkiaan 11 toimenpidesuositusta, joista monet ovat KT:n mielestä kannatettavia. Ohjelmassa mukana olevien toimijoiden on kuitenkin yhdessä arvioitava, mitkä niistä on tarkoituksenmukaista toteuttaa.

Samapalkkaisuusohjelmassa ovat työmarkkinatoimijoista olleet tähän saakka mukana vain keskusjärjestöt, eli KT, EK, SAK, STTK ja Akava. Arvioitsija ehdottaa, että ohjelman aktiivisiksi toimijoiksi otettaisiin mukaan myös työ- ja virkaehtosopimusten osapuolet, eli työnantaja- ja palkansaajajärjestöt.

KT pitää ehdotusta hyvänä nykyisessä työmarkkinatilanteessa, kun tulopoliittisista kokonaisratkaisuista on käytännössä luovuttu. Myös arvioitsijan esittämää taloustieteellistä vaikuttavuusanalyysiä kannattaa harkita.

KT kannattaa toimenpiteitä, joilla puretaan segregaatiota ja kannustetaan hakeutumaan koulutukseen sekä työtehtäviin, joissa omaa sukupuolta on keskimääräistä vähemmän edustettuna.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 771 3000https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla. KT on myös työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme