KT kehittyy yhteiskunnan mukana
Keskitetty työnantajaedunvalvonta alkoi kunta-alalla 1.12.1970, kun siihen liittyvä lainsäädäntö tuli voimaan. Kunnat ja kuntayhtymät muodostavat hyvinvointiyhteiskunnan perustan ja työllistävät lähes joka viidennen palkansaajan. Myös KT:n tehtäväkenttä on laajentunut ja muuttunut vaativammaksi 50 vuodessa.
Suomessa oltiin 1960-luvun loppupuolella yksimielisiä siitä, että hyvinvointipalvelujen oli oltava yhtäläisesti kaikkien saatavilla ja vastuu niiden järjestämisestä annettiin kuntaorganisaatioille. Kuntien ja kuntainliittojen palveluksessa olevien palvelussuhteen ehdot olivat hajanaisia, ja alan viemiseksi osaksi työmarkkinajärjestelmää tarvittiin keskitettyä lainsäädäntöä ja oma työnantajaorganisaatio.
Kunnallinen virkaehtosopimuslaki ja laki kunnallisista työehtosopimuksista tulivat voimaan 1.12.1970. Samana päivänä aloitti toimintansa myös KT:n edeltäjä Kunnallinen sopimusvaltuuskunta.
Kunta-ala on osoittanut uudistumiskykynsä 50 vuodessa
Aluksi KT:n tehtävien pääpaino oli palvelussuhteen ehtojen yhtenäistämisessä. 1970–80-luvuilla toteutettiin mittavia sosiaalipoliittisia uudistuksia ja hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettiin määrätietoisesti.
Kuntien ja kuntayhtymien tehtävät lisääntyivät ja monipuolistuivat ja henkilöstömäärä kasvoi nopeasti. 1980-luvulla vaatimukset lisätä kuntien omaa päätösvaltaa palkkausasioissa kasvoivat ja järjestelmää haluttiin kehittää joustavammiksi. Myös KT:ta koskevaa lakia uudistettiin 1987 ja organisaatiouudistuksessa nimi muuttui Kunnalliseksi työmarkkinalaitokseksi.
1990-luvun lama uhkasi koko suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, mutta ennen näkemättömän vaikeassa tilanteessa kunnallinen sopimusjärjestelmä osoitti voimansa. Pääsopimuksen uusiminen vuonna 1993 antoi kunnille ja kuntayhtymille laajat oikeudet sopia työmarkkina-asioista myös paikallisesti. Työmarkkinaosapuolten yhteisin ponnisteluin ja joustavaa sopimusjärjestelmää hyväksi käyttäen talous saatiin tasapainotettua.
KT-lakia muutettiin jälleen 1993, jolloin KT tuli osaksi Suomen Kuntaliittoa. 2000-luvun alussa KT pääsi mukaan keskeisiin työmarkkinakeskusjärjestöjen tupo-neuvotteluihin ja kolmikantavaikuttamiseen. Eläke-edunvalvonnan pöytiin saatiin edustus sitkeällä työllä vuonna 2014. KT on ollut tiiviisti mukana valmistelemassa sote-uudistusta. Keskitetyistä neuvotteluista on tarvittaessa ketterästi siirrytty liittokohtaisiin työmarkkinaneuvotteluihin.
– Tavoitteena on ollut ja on yhä vaikuttaa kaikissa niissä neuvottelupöydissä, joissa tehdään kuntatyönantajia koskevia päätöksiä, summaa työmarkkinajohtaja Markku Jalonen KT:n edunvalvonnan historiaa.
– Siinä on myös onnistuttu ja KT voikin olla kohtuullisen ylpeä saavutuksistaan.
KT valmiina uusiin tehtäviin
Sekä kunta-alan että KT:n tehtäväkentät ovat vuosien mittaan laajentuneet ja muuttuneet vaativammiksi. Kunnat ja kuntayhtymät ovat ratkaisevassa roolissa myös Suomen tulevaisuuden rakentamisessa.
KT:n asema muuttuu merkittävästi, jos hallituksen sote-uudistus toteutuu. Lakiesitys kuntien ja hyvinvointialueiden työnantajaedunvalvonnasta merkitsee sitä, että KT:sta tulee kuntien ja kuntayhtymien lisäksi hyvinvointialueiden valtakunnallinen työnantajaorganisaatio.
Lakiesitys mahdollistaa myös sen, että kuntien ja hyvinvointialueiden määräysvallassa olevat osakeyhtiöt ja säätiöt voivat liittyä uuden KT:n jäseneksi. KT on valmis tarttumaan näihin uusiin tehtäviin.
KT:n oli tarkoitus juhlistaa 50-vuotista taivaltaan yhdessä kuntatyönantajien sekä muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteisissä kohtaamisissa vuoden 2020 aikana. Korona muutti suunnitelmia, kun tapaamiset peruuntuivat. Kunta-ala on osoittanut koronaepidemiassakin toiminta- ja uudistumiskykynsä sekä palveluidensa toimivuuden.
Kunnallisen keskitetyn työnantajaedunvalvonnan ja KT:n merkkipäivän juhlinnassa on kyse kunnista ja kuntayhtymistä, sillä KT on olemassa kuntatyönantajia varten.
– Kiitämme kuntatyönantajia ja muita yhteistyökumppaneitamme kuluneista 50 vuodesta ja odotamme yhteistyön jatkumista tulevina vuosina, toivoo KT valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen KT:n puolesta.
Lisätiedot:
Valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja-Lievonen, puh. 040 570 5593
Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja-Lievonen, puh. 040 570 5593
Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
Tietoja julkaisijasta
KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä sekä valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa että kolmikantayhteistyössä. KT neuvottelee ja sopii kunnallista henkilöstöä koskevat valtakunnalliset virka- ja työehtosopimukset. Sopimusneuvottelujen ohella KT:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työelämän laadun, tuloksellisuuden ja yhteistoiminnan kehittäminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Työvoima- ja työllisyyspalveluja on vahvistettava ennen eläkeputken21.12.2020 11:14:26 EET | Tiedote
KT pitää myönteisenä työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden poistamista, jolla on suurin työllisyyttä lisäävä vaikutus. Hallituksen päättämien toimien yhteisvaikutuksena työllisyyden arvioidaan kasvavan noin 10 300 henkilöllä vuoden 2029 loppuun mennessä.
Kymmeniä kuntatyön kehittäjiä palkitaan tänään25.11.2020 13:00:00 EET | Tiedote
Kuntatyön kehittämistä juhlistetaan 25. marraskuuta Kuntekon virtuaalisessa loppuseminaarissa kello 13–16. Loppuseminaarissa myönnetään yhteensä 34 palkintoa kuntatyöpaikoille ja -työntekijöille, jotka ovat parantaneet työelämän laatua ja palveluja.
KT kehittää vahvasti lähijohtamista koronakriisin seurauksena20.10.2020 08:44:05 EEST | Tiedote
Kunnissa, kuntayhtymissä ja kuntakonserneissa työskentelee noin 30 000 lähijohtajaa eli esihenkilöä. Lähijohtamisella on keskeinen rooli henkilöstön työhyvinvointiin, motivaatioon ja tuottavuuteen sekä julkisten palvelujen onnistumiseen.
Sovintoratkaisu Eksoten palkkakiistaan19.8.2020 09:00:00 EEST | Tiedote
KT Kuntatyönantajien ja pääsopijajärjestöjen edustajat ovat neuvotelleet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen piiriin (KVTES) kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen harmonisointia ja perusteettomia palkkaeroja koskevan erimielisyyden ratkaisemisesta sovinnollisesti. Neuvottelut on aloitettu pääsopijajärjestöjen pyytämien keskusneuvottelujen perusteella syksyllä 2019.
KT:n kannanotto VM:n budjettiesitykseen: Kuntien toimintaedellytykset on turvattava, työllisyystavoitteesta pidettävä kiinni12.8.2020 15:45:53 EEST | Tiedote
Kuntatalous on edelleen historiallisen heikossa kunnossa. Valtion ja kuntien taloudellinen tilanne heikkenee voimakkaasti ja velkataakka kasvaa. Lomautukset ja muut työvoimakustannusten sopeutustoimet kuntakentällä jatkuvat. Kunnat tarvitsevat lisää taloudellista tukea myös ensi vuonna.
Kunta-alalta kerättiin 30 sankaritarinaa poikkeusoloissa selviytymisestä3.7.2020 08:00:00 EEST | Tiedote
Koronaepidemia mullisti kunta-alan työn lähes yhdessä yössä. Millaisia uudenlaisia ratkaisuja keksittiin palvelujen järjestämiseksi ja kuntalaisten ahdingon helpottamiseksi? Kunteko-kehittämisohjelma keräsi 30 sankaritarinaa korona-ajan Suomesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme