Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

KT:n valtuuskunta: Potilaiden henki ja terveys taattava myös lakkotilanteessa

Jaa

Tehyn ja SuPerin tänä syksynä ilmoittamat lakonuhat ovat poikkeuksellisia jopa kansainvälisesti. Koskaan aiemmin lakkoja ei ole kohdistettu teho-osastoihin ja lisäksi kieltäydytty antamasta suojelutyötä. KT:n valtuuskunta vaatii hallitusta ja potilasturvalakia apuun, jotta ihmishenkiä voidaan säästää.

Potilaiden turvallisuus on asetettava etusijalle myös työtaistelutoimien keskellä. Näin vaatii Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, jonka päätöksenteosta vastaava valtuuskunta kokoontui torstaina.

KT:n mukaan hoitajajärjestöjen tänä syksynä ilmoittamat lakot ovat täysin poikkeuksellisia. Koskaan aiemmin sote-alan lakot eivät ole kohdistuneet kansalaisten elämän ja terveyden ylläpitämisen kannalta kriittisiin yksiköihin ja vielä niin, että suojelutyö on täysin evätty. Tiedossa ei ole vastaavia esimerkkejä edes ulkomailta.

Suojelutyöllä tarkoitetaan työtä, jota tehdään lakon aikana kansalaisten hengen ja terveyden tai omaisuuden turvaamiseksi. Aiemmissa lakoissa suojelutyöstä on sovittu paikallisesti työpaikoilla. Nyt Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet, ettei suojelutyötä anneta lainkaan.

KT:n valtuuskunnan mukaan potilasturvallisuuslain säätäminen Suomeen on välttämätöntä, jotta ihmishenkiä voidaan säästää.

– Työnantajien keinot potilaiden turvallisuuden takaamiseen ovat muutoin vähissä. Myös järjestöjen on kannettava vastuunsa siitä, jos ihmisiä alkaa kuolla, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen painottaa.

– Järjestöjen toiminta on häikäilemätöntä. Teho-osastoilla potilaat ovat välittömässä hengenvaarassa, eikä heille voida varmistaa hoitoa. Kotihoidossa vanhukset jäävät yksin ilman ruokaa ja lääkkeitä, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoo.

Kunta-alan sopimus tuo jo hoitajille satoja euroja

KT aloitti neuvottelut Tehyn ja SuPerin kanssa uudelleen elokuussa kesätauon jälkeen. Vain muutaman tapaamisen jälkeen järjestöt kriisiyttivät neuvottelut lakkoilmoituksilla, minkä seurauksena työmarkkinariitaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla.

Kunta-alalle saatiin keväällä aikaan kolmivuotinen työ- ja virkaehtosopimus, joka tuo myös hoitajille merkittäviä palkankorotuksia. Sopimus nostaa hoitajien palkkoja kolmen vuoden aikana keskimäärin noin 10 prosenttia. Yksittäisen hoitajan palkka nousee keskimäärin yli 300 euroa kuukaudessa.

Lisäksi hyvinvointialueuudistukseen liittyvä palkkaharmonisointi eli palkkojen yhdenmukaistaminen nostaa hoitajien palkkoja keskimäärin noin 6 prosenttia. Tämä tuo hoitajille lisää palkkaa keskimäärin noin 200 euroa kuukaudessa.

– Nämä satojen eurojen palkanlisäykset eivät ole järjestöjen johdolle riittäneet, ja siksi nyt uhataan sulkea teho-osastoja, Kirsi-Marja Lievonen kummeksuu.


Fakta:
Kolme lakonuhkaa teho-osastoille

  • Hoitajajärjestöt ovat ilmoittaneet lakonuhista, jotka kohdistuvat syyskuussa kolmeen yliopisto- tai keskussairaalan teho-osastoon sekä valvontaosastoihin Turussa, Oulussa ja Hämeenlinnassa.
  • Lisäksi on ilmoitettu kahdesta lakonuhasta, jotka kohdistuvat vanhusten kotihoitoon Helsingin ja Oulun tietyillä alueilla.
  • Lakkoja tehostetaan ulkoisella ja sisäisellä haku- ja siirtokiellolla. Tehyn ja SuPerin jäsenet eivät saa siirtyä töihin lakonalaisille osastoille edes saman työpaikan sisällä.
  • Valtakunnansovittelija on KT:n pyynnöstä tähän mennessä esittänyt kolmen lakon siirtoa. Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on siirtänyt Kanta-Hämeen, Turun ja Helsingin lakkoja kahdella viikolla. Ensimmäinen, Kanta-Hämeen lakko, voi alkaa aikaisintaan 16.9.

Lisätietoa:
Kirsi-Marja Lievonen
KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja
puh. 040 570 5593
kirsi-marja.lievonen@vantaa.fi

Markku Jalonen
KT:n toimitusjohtaja
puh. 040 547 7710
markku.jalonen@kt.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsi-Marja Lievonen
KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja
puh. 040 570 5593
kirsi-marja.lievonen@vantaa.fi

Markku Jalonen
KT:n toimitusjohtaja
puh. 040 547 7710
markku.jalonen@kt.fi

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 771 3000https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme