Atena

Kuinka rikkoa tyttöyden muotti

Jaa
Kriitikoiden ylistämä kirja raivaa tilaa naisen vapaudelle, omille valinnoille ja rajojen puolustamiselle

Melissa Febos: Mitä on olla tyttö

Ilmestyy 12.4.2023

Kun Melissa Febos oli yksitoistavuotias, hänen kehonsa alkoi muuttua. Samalla muuttui muiden ihmisten suhtautuminen, ja hänestä tuli katseiden kohde. Lapsuus muuttui tyttöydeksi. Tyttöys toi mukanaan käsityksiä siitä, mikä on kaunista, mikä on normaalia, minkä kautta hänen arvonsa määrittyy. Syntyi arvomaailma, jossa oma turvallisuus, onnellisuus, vapaus ja nautinto olivat toissijaisia – elämää ohjasivat toisten toiveet.

Mitä on olla tyttö on vavisuttava kehityskertomus siitä, miten Melissa Febos oppi pikkuhiljaa näkemään patriarkaatin näkymättömän häkin, kyseenalaistamaan sen ja lopulta murtamaan siihen aukkoja. Lahjakkaan kirjoittajan tie ei ollut helppo: sitä varjostivat rankka kouluväkivalta, vuosien huumeriippuvuus ja työskentely BDSM-dungeonissa. Vähä vähältä hän kuitenkin alkoi löytää itseään muiden odotusten takaa, solmi rauhan kehonsa kanssa ja asettui puolustamaan omaa tilaansa.

Tarkkanäköinen ja herättelevä teos sivuaa ajankohtaisia slutshamingin, kehovihan ja suostumuksellisuuden kysymyksiä ja asettuu luontevasti feministisen kirjallisuuden merkkiteosten joukkoon. Febos osoittaa vimmaisella tyylillään, mitä todella on olla tyttö mutta avaa myös keskustelun sille, miten tyttöyden voi määritellä uudestaan.

Melissa Febos (1980) on tietokirjoittamisen apulaisprofessori Iowan yliopistossa. Hän on kirjoittanut neljä naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvää tietokirjaa. Mitä on olla tyttö oli bestseller kotimaassaan, ja se voitti National Book Critics Circle -palkinnon sekä nimettiin yhdeksi vuoden 2021 merkittävimmistä kirjoista muun muassa Time ja The Washington Post -lehdissä.

suomentanut Suvi Kauppila

päällys: Sanna Mander

Arvostekappaleet, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme