Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kuka omistaa veden - mistä vesihuollon uudistuksessa on kyse?

Jaa

Kansallisen vesihuoltouudistuksen visio ja toimenpideohjelma ovat nyt lausuttavana. Ota siis kantaa siihen, mihin suuntaan vesihuoltoa kehitetään!

Sisäkuva Helsingin kaupungin vesijohtolaitokselta vuodelta 1950. Finna-valokuva-arkisto,  kuvaaja Pekka Kyytinen.
Sisäkuva Helsingin kaupungin vesijohtolaitokselta vuodelta 1950. Finna-valokuva-arkisto, kuvaaja Pekka Kyytinen.

Suomessa aloitetaan vuonna 2021 kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttaminen. Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille näkökulmia uudistuksesta, eli vision sekä toimeenpano-ohjelman luonnoksen. Luonnokseen on listattu ehdotukset vesihuollon kymmenestä keskeisimmästä kehittämistarpeesta lähivuosina.

Turvallinen ja laadukas vesihuolto ilmastoneutraalisti

Vesihuoltouudistuksen tavoitteena on varmistaa kaikille turvallinen ja laadukas vesihuolto sekä edistää vesihuollon energia- ja resurssitehokkuutta. Tavoitteena on myös alan ilmastoneutraalius. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että uusin teknologia ja kiertotalouden ratkaisut otetaan entistä paremmin käyttöön.

Haasteina hajanaisuus ja kustannukset

Myös toimintaympäristö on muuttunut huomattavasti. Ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä, jotka vaikeuttavat sähkönsaantia ja vaarantavat näin vedentuotannon ja jakelun sekä jätevesien käsittelyn. Kuntatalouden haasteet saattavat puolestaan luoda paineita hakea lisätuloa luopumalla osittain tai kokonaan vesihuollon omistajuudesta. Myös kiristyvä EU-lainsäädäntö on tuonut uusia velvoitteitta esimerkiksi riskienhallintaan ja energiatehokkuuteen.

Vesihuoltolaitoskentän hajanaisuus on yksi toimialan suurimmista haasteista. Vesihuoltolaitoksia on 1 100, mutta noin 80 suurinta toimijaa tuottaa noin 80 prosenttia kaikista palveluista. Monilla pienemmillä vesihuoltolaitoksilla on pulaa sekä osaajista että resursseista.Vesihuoltouudistuksen visio ja toimeenpano-ohjelman luonnos on valmisteltu sidosryhmäyhteistyönä. Lausuntoaikaa on 8.2.2021 saakka.

Tästä avautuu lausunnot sivu, josta löytyy vesihuoltouudistuksen lausuntopyyntö  ja toimeenpano-ohjelma luonnos (www.mmm.fi)

Täältä löytyy lisätietoja kansallisesta vesihuoltouudistuksesta (www.mmm.fi)

Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjestää aiheesta keskustelutilaisuuden

Kaakkois-Suomen ELY-keskus järjestää alueen vesihuoltolaitoksille ja viranomaisille keskustelutilaisuuden 14.1.2021 klo 9:30. Ohjelma ja Teams-linkki tekstin alapuolella liitteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Neuvotteleva virkamies Katri Saukkonen
P. 0295 162 241
s-posti: etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Lisätietoja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa:

Johtava vesitalousasiantuntija Johanna Kallio
P. 0295 029 132
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Sisäkuva Helsingin kaupungin vesijohtolaitokselta vuodelta 1950. Finna-valokuva-arkisto,  kuvaaja Pekka Kyytinen.
Sisäkuva Helsingin kaupungin vesijohtolaitokselta vuodelta 1950. Finna-valokuva-arkisto, kuvaaja Pekka Kyytinen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus rahoittaa vesihuollon turvaamista poikkeusoloissa - Kouvolan haja-asutusalueen vesiosuuskuntien yhteishanke käynnistyy22.12.2020 08:50:47 EETTiedote

Valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Tukea suunnataan erityisesti hankkeisiin, joiden tarkoituksena on varmistaa vesihuollon palvelujen turvaaminen epidemia- ja muissa erityistilanteissa vesihuoltolaitosten yhteistyönä. Kaakkois-Suomessa käynnistyi ensimmäinen yhteishanke, jota vetää Kouvolan vesiosuuskunnat ry. Hankkeen tavoitteena on turvata haja-asutusalueen vesihuoltopalvelu myös poikkeusoloissa. Valtaosa Kouvolan vesiosuuskunnat ry:n 32 jäsenosuuskunnista on jo hankkeessa mukana. - Hankkeella tavoitellaan maantieteellisesti erittäin suuren, keskustaajamien ulkopuolisen haja-asutusalueen yksittäisten ja juridisesti itsenäisten vesitoimijoiden yhteistoimintaa kaikissa äkillisissä poikkeustilanteissa. Koordinoidulla ja jatkuvasti päivittyvällä yhteistoiminnalla turvataan puhtaan veden saanti kaikissa tilanteissa,korostaa Kouvolan vesiosuuskuntien puheenjohtaja ja projektipäällikkö Pertti Halsola. Hankkeella on kaksi

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, marraskuu 202022.12.2020 08:22:56 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa marraskuun 2020 lopussa 19 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi 150 prosentilla viime vuoden marraskuusta. Kevään 2020 luvuista lomautettujen määrä on laskenut, mutta kääntynyt syksyllä pieneen nousuun. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 14 prosentin verran vuoden takaisesta. Alle 20-vuotiaiden työttömyys kasvoi 28 prosenttia. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden marraskuusta reilusti ja on nyt noususuunnassa. Avoimia työpaikkoja on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme