Espoon kaupunki - Esbo stad

Kukkiva Suurpelto juhli päästötöntä työmaata

Jaa

Espoon kaupunkitekniikan keskus oli mukana Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa 19.6.2021. Asukasyhdistyksen järjestämässä tilaisuudessa nautittiin yhdessäolosta ja kesästä muun muassa suunnistuskilpailussa, jonka rasteilla oli historiaan ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä. Tapahtuma toteutettiin Suurpellon uudella keskusalueella, päästöttömin työmaamenetelmin toteutetulla Lukutorilla.

Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio

Suurpellon Lukutori katuineen toteutettiin päästötön työmaa -konseptin pilottikohteena. Työmaalla edistettiin päästövähennysten aikaansaamista ja kiertotaloutta osana EU-rahoitteista Hiilineutraalit ja Resurssiviisaat Yritysalueet, HNRY-hanketta.

Tavoitteena ilmastopositiivisuus

Espoo aikoo olla hiilineutraali vuonna 2030, joten myös rakennustyömaiden päästöjä on merkittävästi vähennettävä. ”Lukutori on onnistunut lähtölaukaus kestävän kehityksen mukaiselle rakentamiselle Espoon kaikilla työmailla” kertoo HNRY-hanketta koordinoinut Iina Kallio. ”Pilottityömaan opit otetaan käyttöön erityisesti urakkahankinnan ympäristökriteereissä, joiden avulla päästään tehokkaimmin vähentämään päästöjä ja edistämään kiertotaloutta”.

Espoo allekirjoitti julkisten hankintojen Päästöttömät työmaat -green dealin ympäristöministeriön ja muiden isojen kaupunkien kanssa syksyllä 2020. Lukutorin pilottityömaa toteutti sitoumuksen kriteereitä niiltä osin kuin se on ollut mahdollista.

Kaupungin asukkaat hyötyvät kehityksen myötä puhtaamman ilman lisäksi myös melun ja pölyn vähenemisestä. Siisti ja turvallinen ympäristö muuttaa suhtautumista työmaihin, joita kasvavassa kaupungissa tulee väistämättä olemaan jatkossakin.

Asukasyhdistyksen ja kaupungin yhteistyö saavat kiitosta

Suurpellon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Eira Mononen iloitsee, että juuri heidän odotettu keskustorinsa toimi pilottikohteena. Hän toivoo jatkossakin hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa alueen tulevissa rakennushankkeissa, koska asukasyhdistys haluaa olla aktiivinen ympäristö- ja ilmastoasioissa samalla kun kehittävät aluettaan ja yhteisöllisyyttään. Yhteiskehittäminen asukkaiden kanssa on Espoo tarinassa eli kaupungin toiminta-periaatteissa.

Kukkiva Suurpelto jakoi suunnituskilpailun voittajille kukkia. Tapahtumassa soitti jazzia Espoo Big Bandin ”Django Collective” ja mukana olivat myös Espoon Latu, Olarin seurakunta, Olarin Eräkotkat ja Päiväkoti Touhula. Martat pitivät kahvilaa ja jäätelöä oli saatavilla Lukutorin Gelateriasta.

Kotimainen kivi kunniaan

Aurinkoinen päivä antoi hienot puitteet myös graniitti-kiveyskivien ihailulle. Ympäristöarvon käyttö mahdollisti julkisen hankintalain mukaisen urakkakilpailutuksen niin, että Lukutorille saatiin kotimaiset kivet. Samalla toteutuvat myös kestävän kehityksen ja kotimaisen työn tukemisen tavoitteet. Työmaatoimintojen päästölaskennassa merkittävin säästö saatiin aikaan kiveyskivien kuljetusten myötä, kun ne tuotiin kotimaasta. Tyypillisesti Suomessa käytetään Aasiasta tuotuja luonnonkiviä infran rakentamisessa.

Toukokuun lopussa päättynen Hiilineutraaleja ja resurssiviisaita ratkaisuja yritysalueille eli HNRY-hankkeen tuloksiin voi tutustua hankkeen sivustolla www. hnry.fi. Sieltä löytyy myös päästöttömän työmaan konsepteja liittyen vihreään hankintaan, päästölaskentaan, rakennustyömaiden ylijäämäsavien hyötykäyttöön, työmaiden resurssiviisauteen ja kestävän kehitykseen.   

HNRY – Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet 
 
HNRY-hankkeessa tuetaan yritysalueiden ja niiden yritysryhmien kehittymistä vähähiilisiksi ja resurssiviisaiksi toimijoiksi energiatehokkuutta parantavien ja kiertotalouden mukaisten ratkaisujen kautta.  https://6aika.fi/project/hnry-hiilineutraalit-ja-resurssiviisaat-yritysalueet/ 

31.5.2021 päättyneen hankkeen ”Hiilineutraaleja ja resurssiviisaita ratkaisuja yritysalueille” löytyy osoitteesta www.hnry.fi

6Aika  

 
6Aika on Suomen kuuden suurimman kaupungin – Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun – yhteinen kestävän kaupunkikehittämisen strategia. Sitä rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto –ohjelmasta. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2021. 6Aika: https://6aika.fi/mika-6aika/ 

Green deal

Green deal on vapaaehtoinen sopimus valtion ja elinkeinoelämän tai kuntien välillä. Tavoitteena on yhdessä edistää kestävän kehityksen tavoitteita etsimällä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. https://ym.fi/green-deal-sopimukset

Aiheesta löytyy lisätietoja myös Kallion kirjoittamista blogi -kirjoituksista Espoo.fi -sivustolla

25.2.2020 : https://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Paatoksenteko/Espootarina/Espootarina_blogi/Voiko_rakennustyomaa_olla_paastoton(175806)

1.12.2020: https://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Paatoksenteko/Espootarina/Espootarina_blogi/Hankintalaki_mahdollistaa_kotimaiset_kiv(189064

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Iina Kallio
Hankesuunnittelija, kiertotalousasiantuntija
Espoon kaupunki / kaupunkitekniikan keskus
040 509 6323
iina.kallio@espoo.fi

Kuvat

Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Lataa
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Lataa
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Lataa
Lukutorin kuvissa näkyvä patsas:
Muusa ja Pegasos -pronssiveistos / Kuvanveistäjä Kari Juva. Patsaan omistaja Emma Espoon Modernin Taiteen Museo https://emmamuseum.fi/ Kuva: Iina Kallio
Lukutorin kuvissa näkyvä patsas: Muusa ja Pegasos -pronssiveistos / Kuvanveistäjä Kari Juva. Patsaan omistaja Emma Espoon Modernin Taiteen Museo https://emmamuseum.fi/ Kuva: Iina Kallio
Lataa
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Tunnelmaa Kukkiva Suurpelto -tapahtumassa. Kuva: Iina Kallio
Lataa
HNRY-kyltin vieressä Suurpellon asukasyhdistyksen pj. Eira Mononen ja Espoon kaupungin hankesuunnittelija Iina Kallio. Kuva: Iina Kallio
HNRY-kyltin vieressä Suurpellon asukasyhdistyksen pj. Eira Mononen ja Espoon kaupungin hankesuunnittelija Iina Kallio. Kuva: Iina Kallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon sosiaali- ja terveystoimen kehittämisjohtajaksi Tommi Kuukka2.7.2021 10:08:29 EEST | Uutinen

Espoon sosiaali- ja terveystoimen kehittämisjohtajaksi on valittu kauppatieteiden maisteri Tommi Kuukka. Tehtävää haki 51 hakijaa, joista kuusi haastateltiin. Kehittämisjohtaja vastaa sote-palvelujen kehittämiskokonaisuudesta sekä digitaalisen ja teknologisen potentiaalin hyödyntämisestä kuntalaisten hoidossa ja prosessien hallinnassa. Kehittämisjohtaja on sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmän jäsen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme