Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kulosaaren Vähäniityn puistosta poistetaan huonokuntoisia puita

Jaa

Kulosaaren Vähäniityn puiston riskipuiden kartoitus osoittaa, että puistosta on ulkoilijoiden turvallisuuden vuoksi poistettava kymmenkunta puuta. Nämä puut ovat niin huonokuntoisia, että ne ovat vaarassa kaatua vähänkin kovemmilla tuulilla. Työ alkaa säästä riippuen joulu- tai tammikuussa. Työ ajoittuu talveen myös siksi, että alueella viihtyvät lepakot ehtivät vetäytyä horrostamaan talojen vinteille ja vastaaviin paikkoihin.

Vähäniityn puisto päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumaan. Kuva: Tea Karjalainen.
Vähäniityn puisto päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumaan. Kuva: Tea Karjalainen.

Poistetut puut jätetään puistoon tai lähialueen viheralueille lahoamaan ja siten lisäämään luonnon monimuotoisuutta. Rauhallinen Vähäniityn puisto on metsäinen puistikko, joka päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumassa.

Kaupunkiympäristön toimialan projektipäällikkö Tea Karjalainen painottaa, että puiston hoito on tasapainoilua ihmisten turvallisuuden ja luonnon monimuotoisuuden välillä.

- Vähäniityn puiston puut ovat vanhoja, kookkaita ja monilajisia kääpineen, sienineen ja sammaleineen. Nyt osa niistä jatkaa luonnon rikastuttamista pystypuina, maapuina ja kantoina. Pystypuilla tarkoitetaan noin 3-4 metrin mittaiseksi lyhennettyjä “toteemipuita”. Ne eivät lahoudestaan huolimatta kaadu tai repeydy kovin helposti, koska niistä on poistettu latvus ja oksat. Ne vaativat kuitenkin tarkkailua.

Pystypuilla on hieman maapuista poikkeava merkityksensä luonnon monimuotoisuudelle. Lahotessaan hitaasti pystyyn ne tarjoavat kodin muun muassa sienille, hyönteisille ja oraville.

- Jos olemme onnekkaita, saatamme saada pystypuihin pesimään myös lintuja, niin sanottuja kolopesijöitä, Karjalainen sanoo.  

Kulosaaren aluesuunnitelman mukaan Vähäniityn puiston hoidolla tavoitellaan avointa niittymäistä näkymää. Puiden poiston myötä puisto avartuu jopa tavoiteltua enemmän, mutta suunnitelmissa on istuttaa alueelle lisää puita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tea Karjalainen
projektipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
ylläpito
puh. 09 310 26737
tea.karjalainen@hel.fi

Juha Raisio
puuasiantuntija
kaupunkiympäristön toimiala
ylläpito
puh. 09 310 38431
juha.raisio@hel.fi

Kuvat

Vähäniityn puisto päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumaan. Kuva: Tea Karjalainen.
Vähäniityn puisto päättää Kluuvin puistoakselin Vähäniityn venesataman tuntumaan. Kuva: Tea Karjalainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.3.20214.3.2021 18:15:49 EETTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.3.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.3.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

The winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi is Crossing Horizons4.3.2021 11:28:08 EETPress release

‘Crossing Horizons’ by Maanlumo Landscape Architecture and Collaboratorio Oy has been chosen as the winner of the international idea competition for Lentoasemanpuisto in Malmi. The jury was unanimous on the winner and praised the entry for successfully linking the park to its environment. Second place was taken by the entry ‘Runway Meadows’ from Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen, while third place was taken by the entry ‘ALULA’ by LOCI maisema-arkkitehdit Oy.

Malmin Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittaja on Crossing Horizons4.3.2021 11:19:40 EETTiedote

Lentoasemanpuiston kansainvälisen ideakilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Crossing Horizons”, jonka tekijöiksi paljastuivat maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja Collaboratorio Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen ja esitti kiitosta puiston onnistuneesta kytkeytymisestä ympäristöönsä. Toiselle sijalle sijoittui ehdotus “Runway Meadows”, jonka tekijöinä olivat Arkkitehtuuri- ja maisemasuunnittelu NYMAN & RISTIMÄKI Oy / Johanna Ristimäki & Landscape Architect Sarianna Salminen / Sarianna Salminen. Kolmannen palkinnon sai LOCI maisema-arkkitehdit Oy ehdotuksellaan ALULA.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme