Espoon kaupunki - Esbo stad

Kulttuuria yhteistuumin -kuntakysely kartoittaa kulttuuripalvelujen hyviä toimintamalleja Suomessa

Jaa

Tiukka taloustilanne Suomen kunnissa haastaa kuntien kulttuuripalvelut. Ratkaisuja tilanteeseen etsitään valtakunnallisessa kehittämistehtävässä. Kaikkiin Suomen kuntiin on lähetetty kysely, jonka avulla etsitään kulttuuripalvelujen käytössä olevia parhaita toimintamalleja ja käytänteitä. Osaamistaan jakamalla kunnat voivat yhteistuumin turvata asukkaiden mahdollisuudet saada kulttuuripalveluja myös tulevaisuudessa.

Kiristyvää kuntataloutta uhkaavat monet uudet säästötoimet, ja niiden mukana kuntien kulttuuripalvelut joutuvat kriittiseen tarkasteluun. Kulttuuripalvelut ovat kuntien peruspalveluja, joita ohjaa vuonna 2019 uudistettu laki kuntien kulttuuritoiminnasta. Jakamalla kunnissa olevia hyviä toimintamalleja ja olemassa olevia käytänteitä kulttuuripalveluja voidaan järjestää myös taloudellisesti tiukkoina aikoina. Hyödyntämällä hyväksi havaittuja toimintamalleja voidaan turvata taloudelliset ja tasavertaiset kulttuuripalvelut kaikkien suomalaisten kuntien asukkaille.

Kyselyllä etsittävät toimintamallit voivat olla kunnan itsensä kehittämiä tai yksityisen sektorin, kolmannen ja/tai neljännen sektorin kanssa luotuja yhteistyömalleja. Ne voivat myös olla toisen tai useamman kunnan kanssa toteutettavia palveluja. Toimintamallit voivat olla suuria ja vakiintuneita tai pieniä ja ketteriä hyviä käytänteitä, joilla kunnan kulttuuripalvelut on saatu toimimaan paremmin, kattavammin ja taloudellisesti tehokkaammin.

Kuntien kulttuuripalveluihin tarvitaan lisää yhteistyötä ja kulttuurialan verkostoista löytyvää osaamista. Kulttuuria yhteistuumin -kehittämistehtävän tavoitteena on tuoda yhteen Suomen kuntien kulttuuripalveluiden osaaminen ja kehittämistarpeet. Syksyn 2020 aikana kootaan ja jaetaan tietoa erilaisista malleista tuottaa kuntien kulttuuripalveluja, ja samalla luodaan tietopohjaa kuntien kulttuuripalveluiden kehittämisestä.

Kulttuuria yhteistuumin on valtakunnallinen kehittämistehtävä, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Sitä koordinoi Espoon kaupunki kumppaneinaan Turun ja Rovaniemen kaupungit. Yhteistyötä tehdään myös Kuntaliiton ja Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teemu Hokkanen
Projektikoordinaattori | Projektkoordinator | Project Coordinator
Kulttuuria yhteistuumin – valtakunnallinen kehittämistehtävä
040 639 3325
teemu.hokkanen@espoo.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Kulttuurin tulosyksikkö vastaa Espoon kulttuuritarjonnasta ja kulttuuriprofiilista. Tulosyksikköön kuuluu neljä palvelualuetta: kaupunginkirjasto, kaupunginmuseo, kaupunginorkesteri Tapiola Sinfonietta sekä tapahtuma- ja kulttuuripalvelut.

www.kulttuuriespoo.fi | www.espoo.fi/kulttuuri

#kulttuuriespoo @kulttuuriespoo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme