Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kulttuurin ja vapaa ajan palvelujen käyttö palaamassa koronaa edeltävälle tasolle

Jaa
Kirjastojen, museoiden, nuorisotilojen, liikunta- ja kulttuuripalvelujen kävijämäärät ovat nousujohteiset ja palautumassa koronavuosia edeltävälle tasolle. Liikuntapalveluissa ja museoissa ylitettiin niille vuodeksi 2022 asetetut käyntimäärätavoitteet.
Lämmin kesä houkutti ulos ja uimarannoille. Kuva Hietaniemen rannalta. Kuvaaja Sami Saastamoinen.
Lämmin kesä houkutti ulos ja uimarannoille. Kuva Hietaniemen rannalta. Kuvaaja Sami Saastamoinen.

Kirjastoille, museoille, nuorisopalveluille, liikuntapalveluille ja kulttuuripalveluille oli asetettu yhteensä 18,8 miljoonan käyntikertatavoite vuodelle 2022. Tavoitetta ei aivan saavutettu, sillä käyntikertoja kertyi noin 740 000 oletettua vähemmän.  
 
Digikäyntikertoja - kuten e-aineiston lukukertoja, kulttuurikeskusten striimatun aineiston ja kaupunginmuseon valokuvien katselukertoja - saavutettiin reilu 4,3 miljoonaa, kun tavoite oli 4 miljoonaa.  
 
“Vuonna 2022 tavoitteemme oli toimipiste- ja digikäynnit yhteenlaskettuina noin 23 miljoonaa käyntikertaa. Koronan vuoksi tammikuusta maaliskuun alkuun suurin osa kulttuurin ja vapaa-ajan tiloistamme oli suljettuina ja korona vaikutti yleisesti kaupunkilaisten palaamiseen kulttuurin ja vapaa-ajan palveluiden pariin. Sen seurauksena toimipisteiden kävijämäärät jäivät tavoiteltua alhaisemmiksi, mutta 4 miljoonan digikäyntikertatavoitteen ylitimme. Kuroimme alkuvuodesta isolta näyttänyttä vajetta hyvin kiinni loppukevään, kesän ja syksyn 2022 aikana. Olen iloinen, että kesästä alkaen kaupunkilaiset ovat kasvavassa määrin palanneet palveluidemme pariin”, sanoo vs. toimialajohtaja Laura Aalto. 
 

Kaunis kesä houkutti ulkoliikuntapaikkoihin
 

Liikuntapalveluissa yllettiin hyvään tulokseen. Siihen siivittivät kesän suotuisat säät, jotka vetivät kesäkuusta elokuuhun ulkoliikuntapaikkoihin yhteensä 2,1 miljoonaa käyntikertaa. Myös kaupungin uimarannat houkuttelivat ja kesän aikana niillä kirjattiin huikeat 900 000 käyntikertaa. Liikuntapalveluissa oli vuonna 2022 tavoitteena 9 miljoonaa käyntikertaa ja vuoden tulos oli 600 000 käyntiä enemmän, eli 9,6 miljoonaa käyntiä.  
 
Museoviraston tilaston mukaan Helsingin kaupunginmuseo oli vuonna 2022 jälleen Suomen suosituin museo. Helsingin kaupunginmuseossa, Hakasalmen huvilassa, Ratikkamuseossa, Työväenasuntomuseossa ja Ruiskumestarin talossa oli vuonna 2022 yhteensä 318 991 käyntikertaa. Suurimman käyntimäärän, 240 495, keräsi Senaatintorin kulmalla sijaitseva kaupunginmuseo.Museot onnistuivat saamaan myös runsaasti digikävijöitä, yhteensä 377 373 kävijää.  

Koronapalautumisrahoilla tuotettu kulttuuriohjelma veti runsain määrin katsojia ja kuulijoita kesän aikana kulttuurikeskuksiin, Espan lavan ääreen ja Elävät kadut -tapahtumaan. Kulttuuripalveluille asetettu fyysisten ja digikävijöiden käyntimäärätavoite oli yhteensä 1,6 miljoonaa ja vuoden tulos oli 200 000 käyntiä enemmän, eli yli 1,8 miljoonaa käyntiä.  
 
Alkuvuoden koronasulut vaikuttivat kirjastojen ja nuorisotilojen käyntimääriin 

Kirjastot ja nuorisopalvelut jäivät hieman käyntimäärätavoitteistaan, mutta niissäkin ne saavutettiin lähes 90 %:sti. Kirjastoille oli asetettu 7,5 miljoonan fyysisen käynnin tavoite ja toteuma oli 6,4 miljoonaa ja nuorisopalveluille tavoite oli 1,1 miljoonaa, josta jäätiin 182 000 käyntiä.  
 
- Alkuvuoden koronarajoitukset hidastivat kirjastokäyntien palautumista. Vaikka loppuvuonna kirjastot vilkastuivat huomattavasti, koko vuoden tavoitteesta jäätiin, toteaa kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen. Kirjasto jäi hieman digikäyntitavoitteestaan, joka oli 3,2 miljoonaa käyntiä (toteutunut 3,1 miljoonaa), mutta nuorisopalvelujen digikäyntien tavoite 133 000 käyntiä ylitettiin (toteutunut 140 000).  
 
- Korona-aikana moninkertaistuneen digitaalisen asioinnin kasvun odotettiin jatkuvan voimakkaana. Etätietopalvelun vastausmäärät ovatkin jatkaneet kasvuaan, mutta e-aineistojen käyttömäärien kasvu on hidastunut, koska emme ole pystyneet kasvattamaan esimerkiksi suosittujen e-äänikirjojen kirjastotarjontaa samaa tahtia maksullisen kuluttajatarjonnan kanssa, Vänttinen jatkaa.  
 
- Koronarajoitukset vaikuttivat toiminnan osallistujamääriin alkuvuodesta. Nuorisotilojen asukaskäyttö vilkastui merkittävästi kesän ja syksyn aikana, mutta tämä ei riittänyt siihen, että hiljaisemman alkuvuoden jälkeen koko vuoden tavoitteet olisi saavutettu, perustelee tulosta nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Aalto
vs. toimialajohtaja
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
laura.aalto@hel.fi
Puh. 09 310 25710

Kuvat

Lämmin kesä houkutti ulos ja uimarannoille. Kuva Hietaniemen rannalta. Kuvaaja Sami Saastamoinen.
Lämmin kesä houkutti ulos ja uimarannoille. Kuva Hietaniemen rannalta. Kuvaaja Sami Saastamoinen.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Hur ser världen ut genom Jörn Donners lins? – en unik fotoutställning öppnas i Villa Hagasund28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner reste runt om i världen redan på 1950- och 1960-talen och tog otaliga fotografier under sina resor. Fotografierna som upptäcktes först efter Jörn Donners bortgång visas nu på Villa Hagasund 31.3 - 3.9.2023 i en unik, postumt kuraterad utställning. Invigningsdagen för utställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 infaller på månadens sista fredag som på sedvanligt vis är museets gratisdag.

Miltä maailma näyttää Jörn Donnerin linssin läpi? —ainutlaatuinen valokuvanäyttely avautuu Hakasalmen huvilassa28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu ainutlaatuinen kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9.2023. Näyttelyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68 avajaispäivänä on ilmaisperjantain mukaisesti vapaa pääsy.

Yrjönkadun uimahallin iso allastila suljetaan laattakorjausten vuoksi24.3.2023 15:30:00 EET | Tiedote

Uimahallin kuntokartoituksessa allastiloista löytyi akuutteja korjauksen tarpeessa olevia laattoja. Välttämättömät laattakorjaukset aloitetaan varotoimenpiteenä, ja hallin kevätkausi päättyy normaalia aiemmin. Halli aukeaa uudelleen jälleen syksyllä. Asiakkaille korvataan jo ostetut liput. Yrjönkadun uimahallin tiloissa järjestettävät liikuntakurssit jatkuvat normaalisti kevään loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme