EHYT

Kulttuurin muuttajat -kampanja kyseenalaistaa alkoholin paikan opiskelijakulttuurissa

Jaa
Onko alkoholin käyttö aina yksityisasia? Juoko jokainen ”normaali” opiskelija alkoholia? Onko opiskelijakulttuurissa muutakin kuin humalahakuisia juhlia? KUPLA-hankkeen kampanja Kulttuurin muuttajat kannustaa opiskelijoita pohtimaan alkoholin roolia opiskelijayhteisössään.

Syyskuun lopussa alkava Kulttuurin muuttajat -somekampanja kysyy opiskelijoilta, mikä on alkoholinkäytön merkitys opiskelijakulttuurille. Kampanjan toteuttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen KUPLA-hanke. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2016) mukaan lähes viidennes opiskelijoista kokee sosiaalista painetta alkoholin käyttöön ja puolet katsoo, että alkoholittoman vaihtoehdon valinta aiheuttaa huomiota.

– Alkoholi herättää monenlaisia tunteita. Toisaalta sen käyttö liitetään hauskanpitoon, mutta toisaalta osa opiskelijoista saattaa jäädä opiskeluyhteisön ulkopuolelle sen vuoksi, että monien opiskelijatapahtumien ajatellaan olevan liian alkoholikeskeisiä. Kampanjan tavoitteena on kannustaa keskustelemaan avoimesti siitä, millaisia merkityksiä alkoholin käytöllä on opiskelijayhteisön jäsenille, kertoo KUPLA-hankkeen projektipäällikkö Emi Maeda EHYT ry:stä.

Sosiaalisessa mediassa näkyvä kampanja haluaa myös muistuttaa, että kukin sukupolvi pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaista opiskelijakulttuuri on: minkälaisia tapahtumia järjestetään, millä keinoilla yhteisöllisyyttä luodaan sekä mitä perinteitä ylläpidetään ja mitä muutetaan. Korkeakouluelämä on muuttunut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tänä päivänä noin kymmenesosa suomalaisista opiskelijoista ei käytä lainkaan alkoholia.

 Opiskelijaperinteet eivät ole mikään muuttumaton monoliitti. Pysyäkseen elinvoimaisina perinteiden on pystyttävä vastaamaan nykyhetken tarpeisiin ja olemaan merkityksellisiä myös tämän päivän opiskelijoille. Jos jonkin opiskelijaperinteen alkoholikeskeisyys ei tunnu enää hyvältä tai siihen ei ole hauska osallistua, on syytä miettiä, pitäisikö sitä muuttaa, Maeda toteaa.

Kulttuuria muutetaan 30.9.-20.10. Kampanjan sivuilta osoitteesta kulttuurinmuuttajat.fi löytyy taustatietoa ja tukea kulttuurin muuttamiseksi opiskelijayhteisöissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Emi Maeda
projektipäällikkö, KUPLA-hanke, EHYT ry
puh. 050 4311 660
emi.maeda@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

KUPLA – Opiskelijat päihdekulttuurin uudistajina -hanke tukee korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä, vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia päihdehaittojen ehkäisyyn sekä edistää yhteisöllistä ja saavutettavaa opiskelukulttuuria.

KUPLA on EHYT ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen hanke, joka toteutetaan vuosina 2018–2020. Hankkeen valtakunnallisia yhteistyökumppaneita ovat Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry, Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) ry sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Tiedote: Kehysriihessä tulee ottaa haittaverot käyttöön ja panostaa ennaltaehkäisyyn5.4.2024 11:24:36 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen finanssipolitiikan tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta ja kääntää Suomen velkaantumiskehitys. Hallitus on kokoontumassa huhtikuussa 2024 kehysriiheen, jossa määritellään taloudelliset raamit tuleville vuosille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että hallituksen tulee edistää talouskasvua tukevaa, vastuullista ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye