EHYT

Kulttuurin muuttajat -kampanja kyseenalaistaa alkoholin paikan opiskelijakulttuurissa

Jaa

Onko alkoholin käyttö aina yksityisasia? Juoko jokainen ”normaali” opiskelija alkoholia? Onko opiskelijakulttuurissa muutakin kuin humalahakuisia juhlia? KUPLA-hankkeen kampanja Kulttuurin muuttajat kannustaa opiskelijoita pohtimaan alkoholin roolia opiskelijayhteisössään.

Syyskuun lopussa alkava Kulttuurin muuttajat -somekampanja kysyy opiskelijoilta, mikä on alkoholinkäytön merkitys opiskelijakulttuurille. Kampanjan toteuttaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen KUPLA-hanke. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2016) mukaan lähes viidennes opiskelijoista kokee sosiaalista painetta alkoholin käyttöön ja puolet katsoo, että alkoholittoman vaihtoehdon valinta aiheuttaa huomiota.

– Alkoholi herättää monenlaisia tunteita. Toisaalta sen käyttö liitetään hauskanpitoon, mutta toisaalta osa opiskelijoista saattaa jäädä opiskeluyhteisön ulkopuolelle sen vuoksi, että monien opiskelijatapahtumien ajatellaan olevan liian alkoholikeskeisiä. Kampanjan tavoitteena on kannustaa keskustelemaan avoimesti siitä, millaisia merkityksiä alkoholin käytöllä on opiskelijayhteisön jäsenille, kertoo KUPLA-hankkeen projektipäällikkö Emi Maeda EHYT ry:stä.

Sosiaalisessa mediassa näkyvä kampanja haluaa myös muistuttaa, että kukin sukupolvi pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaista opiskelijakulttuuri on: minkälaisia tapahtumia järjestetään, millä keinoilla yhteisöllisyyttä luodaan sekä mitä perinteitä ylläpidetään ja mitä muutetaan. Korkeakouluelämä on muuttunut huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tänä päivänä noin kymmenesosa suomalaisista opiskelijoista ei käytä lainkaan alkoholia.

 Opiskelijaperinteet eivät ole mikään muuttumaton monoliitti. Pysyäkseen elinvoimaisina perinteiden on pystyttävä vastaamaan nykyhetken tarpeisiin ja olemaan merkityksellisiä myös tämän päivän opiskelijoille. Jos jonkin opiskelijaperinteen alkoholikeskeisyys ei tunnu enää hyvältä tai siihen ei ole hauska osallistua, on syytä miettiä, pitäisikö sitä muuttaa, Maeda toteaa.

Kulttuuria muutetaan 30.9.-20.10. Kampanjan sivuilta osoitteesta kulttuurinmuuttajat.fi löytyy taustatietoa ja tukea kulttuurin muuttamiseksi opiskelijayhteisöissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Emi Maeda
projektipäällikkö, KUPLA-hanke, EHYT ry
puh. 050 4311 660
emi.maeda@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

KUPLA – Opiskelijat päihdekulttuurin uudistajina -hanke tukee korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä, vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia päihdehaittojen ehkäisyyn sekä edistää yhteisöllistä ja saavutettavaa opiskelukulttuuria.

KUPLA on EHYT ry:n ja Nyyti ry:n yhteinen hanke, joka toteutetaan vuosina 2018–2020. Hankkeen valtakunnallisia yhteistyökumppaneita ovat Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry, Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) ry sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry: suomalaisen elinkeinoelämän tulee ottaa päihdehaitat vakavasti3.3.2020 15:06:43 EETTiedote

Alkoholin saatavuutta lisäävien lakimuutosten haittavaikutukset osuvat jo ennestään kaikkein huono-osaisimpaan väestöryhmään. Vaikutukset ovat kuitenkin laajempia, sillä alkoholi aiheuttaa myös suomalaiselle työelämälle vuosittain huomattavat miljardiluokan tappiot. EHYT ry peräänkuuluttaa elinkeinoelämältä vastuullista keskustelua alkoholipolitiikasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme