Kulttuurinjanoa sammutetaan korona-aikaan verkossa
Koronavirusepidemia on saanut ihmiset verkon kulttuuri- ja tiedeaarteiden ääreen. Valtakunnallisen hakupalvelu Finna.fi:n kävijämäärät kasvoivat huhtikuussa reippaasti.

Vapaiden verkkoaarteiden kuten valokuvien, elokuvien ja kirjojen parissa vierailtiin huhtikuussa reilut 250 000 kertaa. Kasvua tavanomaiseen aikaan oli 23 %.
– Kulttuuriperintö, taide ja kirjallisuus ovat ihmisille voimavara poikkeusaikoina. On myös tärkeää tarjota edellytyksiä tutkimukselle, opiskelulle ja opetukselle tilanteessa, jossa fyysisiin materiaaleihin ei ole tavanomaista pääsyä, kertoo johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen Kansalliskirjastosta.
Poikkeusaikana kaikille avointen digitaalisten kulttuuri- ja tiedeaineistojen merkitys on korostunut.
– Monet aineistoja Finnaan tuovista arkistoista, kirjastoista ja museoista ovat kertoneet digitaalisten aineistojen kysynnän kasvusta. Poikkeustilanne on tuonut esiin, miten suuri merkitys kulttuuri- ja tiedeorganisaatioiden työllä on yhteiskunnalle, sanoo Virtanen.
Runsain mitoin uutta katseltavaa
Finna.fi-palvelun tarjoamat kokoelmat ovat karttuneet viime aikoina vilkkaasti. Kokosimme yhteen uusimpia aarteita:
-
Asuntosäätiön arvokkaat aineistot
Espoon kaupunginmuseo julkaisi yli 1000 valokuvaa ja liki 200 asiakirjaa Asuntosäätiön arkistosta. Säätiö on tullut tunnetuksi varsinkin Tapiolan rakennuttajana. Ensimmäiset osat arkistosta löytyvät museon Finna-hakupalvelusta osoitteessa ekm.finna.fi.
-
Helsinki-taidetta vapaasti verkossa
Helsingin kaupunginmuseo avasi yli 1 400 teoksen verkkoaineiston. Teoksiin kuuluu maalausten ohella rakennuspiirustuksia, postikortteja ja julisteita.
-
Virtuaalimatka eksoottisiin lomakohteisiin
Ilmailumuseo tuo kaikkien ulottuville laajan kattauksen kotimaiseen ilmailuun keskittyvää historiaa. Viimeisimpänä museo julkaisi 600 valokuvaa Veljekset Karhumäen ja Kar-Airin arkistosta. Kokoelma kuvaa lentomatkustamisen historiaa 1950- ja 1960-luvulla.
-
Kuuluisuuksia ja seikkailuja – Göran Schildtin valokuvat
Svenska litteratursällskapet i Finland julkaisi lähes 400 valokuvaa kirjailija, seikkailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin (1917–2019) arkistosta. Suurin osa valokuvista on otettu Schildtin matkoilla purjevene Daphnella 1940–1960-luvuilla. Schildt ikuisti kuviinsa kuuluisia matkakumppaneitaan kuten Alvar Aallon, Georg Henrik von Wrightin ja Maire Gullichsenin.
Lue lisää Finnasta:
Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta
Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa
Kulttuuri- ja tiedeaineistot osallistavasti ja älykkäästi – Finnan uusi visio julkistettu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen, Kansalliskirjasto, puh. 050 4487568
maria.virtanen(at)helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää 16,5 miljoonaa aineistoa, joista 2,1 miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Matalat tulot yhteydessä koronatartuntoihin ainoastaan maahanmuuttajataustaisilla suomalaisilla11.8.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että aiemmin havaittu yhteys matalan sosioekonomisen aseman ja koronasairastavuuden välillä rajoittui ainoastaan maahanmuuttajataustaiseen väestöön. Maahanmuuttajataustaiset henkilöt matalatuloisissa kotitalouksissa nousivat esiin erityisenä riskiryhmänä.
Mitä Jumalan ikuisuus voi tarkoittaa?9.8.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Raamatussa sanotaan, että Jumala on ikuinen. Mitä Jumalan ikuisuus käytännössä tarkoittaa? Tuoreessa väitöskirjassa esitetään kvanttikenttäteorian versio, jonka avulla voi keskustella Jumalan ja ajan välisestä suhteesta.
Masentuneet kuolevat Suomessa erityisen nuorina, taustalla alkoholikuolemat8.8.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Masentuneet kuolevat huomattavasti muuta väestöä nuorempina, ja alkoholilla on tässä suuri merkitys. Useita Euroopan maita vertaileva tutkimus osoitti, että masentuneet kuolevat muita nuorempina erityisesti Suomessa ja Tanskassa, joissa alkoholikuolemat ovat yleisiä.
Haminan mursu päätyy Luonnontieteelliseen keskusmuseoon21.7.2022 14:30:14 EEST | Tiedote
Haminassa ja Kotkassa liikkunut mursu tulee konservoituna esille yleisönäyttelyyn. Mursusta saatujen DNA- ja muiden näytteiden avulla tiedetään pian lisää mursun taustasta ja elinympäristöstä.
Suomalaisille lukiolaisille historiallinen menestys kansainvälisissä kemiakilpailuissa20.7.2022 09:26:49 EEST | Tiedote
Aku Hertell voitti Suomelle ensimmäisen kultamitalin yhteispohjoismaisissa kemiakilpailuissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme