Museovirasto

Kulttuuriperinnöllä ja taiteella on kestävän kehityksen muutosvoimaa

Jaa

Neljä kulttuurialalla toimivaa valtion virastoa, Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus, ovat yhdistäneet voimansa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n tavoitteiden edistämiseksi. Kestävät virastot -hanke on päättynyt samaan aikaan, kun Glasgow’ssa järjestetään kansainvälinen ilmastokokous. Museovirasto ja Suomenlinna ovat ensimmäisten joukossa allekirjoittaneet ilmastokokouksessa julkistettavan manifestin Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage.

Puotilan ostoskeskus Helsingissä. Kuva: Mikko Härö, Museovirasto
Puotilan ostoskeskus Helsingissä. Kuva: Mikko Härö, Museovirasto

Neljän viraston hankkeen tavoitteena on ollut syventää ja laajentaa virastojen kestävän kehityksen osaamista sekä hahmottaa käytännön toimenpiteitä sen tavoitteiden edistämiseksi.

”Haluamme kiinnittää huomiota kestävän kehityksen ja ilmastotoimien kulttuurisiin ulottuvuuksiin. Kyseessä on kulttuurinen muutos, jossa esimerkiksi museoilla on merkittävä, myönteisesti vaikuttava rooli. Ja samalla myös kulttuurialan tulee muuttaa omia toimintatapojaan entistä kestävämmiksi”, toteaa Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo.

Kulttuuriperintö ja taide muun muassa heijastavat suhdettamme luontoon; niiden avulla voidaan lisätä tietoisuutta esimerkiksi ilmastotoimista tai kulutustottumuksistamme ja aktivoida ihmisiä toimimaan toisin. Kulttuurilaitokset, kuten museot, arkistot ja kirjastot, voivat olla alustoja yhteisöjen ja sukupolvien välisille keskusteluille sekä kestävää kehitystä koskevan tiedon ja osaamisen välittämiselle. Esimerkiksi rakennusperintöön sidotut luonnonvarat ovat pitkäikäisessä käytössä, ja rakennuksiin sitoutuu paitsi hiiltä myös tietoa ja osaamista, joilla on merkitystä kestävyyden näkökulmasta myös tulevaisuudessa.

Kestävät virastot -hankkeen päätöstilaisuudessa 1.11.2021 Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus tekivät yhteisen kestävän kehityksen lupauksen:

”Jatkamme yhteistyötä kasvattaaksemme kestävän kehityksen kädenjälkeämme, pienentääksemme hiilijalanjälkeämme ja oppiaksemme lisää toisiltamme sekä tehdäksemme tunnetuksi taiteen ja kulttuuriperinnön merkitystä kestävälle elämäntavalle.”

Kulttuurin muutosvoima on esillä myös meneillään olevassa Glasgow’n ilmastokokouksessa. Museovirasto on osaltaan allekirjoittanut ilmastokokouksessa julkistettavan Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage -manifestin.

Kaverivirastot Kestävät virastot -hankkeessa

Hankkeen aikana virastot valitsivat Agenda2030:n tavoitteista ne, joita kullakin virastolla on mahdollisuus erityisesti edistää. Vastuullisuusvalinnoista raportoidaan Valtiokonttorille ensi kertaa vuonna 2022. Virastot tekevät näkyväksi sekä toimintansa ilmastokuormaa että toimia sen pienentämiseksi.

Vuoden 2021 aikana Agenda 2030:n tavoitteisiin tutustui liki 300 kaverivirastoissa kulttuuriperintöalan piirissä työskenteleviä eri alojen ammattilaisia, jotka tunnistivat kestävän kehityksen mahdollisuuksia omassa ja organisaationsa työssä. Muutostarpeita ja jo toteutettuja toimia tuotiin näkyväksi muun muassa kyselyiden ja työpajojen avulla. Hankkeen toteuttamista on tukenut Valtiokonttori.

Kestävät virastot -hanke liittyy valtionhallinnolle hallitusohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Museoviraston, Taiteen keskustoimikunnan, Kansallisarkiston ja Suomenlinnan hoitokunnan yhteistyö tukee Suomen hiilineutraaliustavoitteita 2035 sekä tavoitetta olla osa maailman parasta julkista hallintoa.

Kulttuuri on esillä Glasgow’n ilmastokokouksessa, Culture at COP. ”Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage”-manifesti: https://climateheritage.org/manifesto-culture-at-cop/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vs. kehittämisjohtaja Ulla Salmela, Museovirasto, puh. 0295 33 6251, ulla.salmela@museovirasto.fi

hallintojohtaja Kirsi Moisander, Suomenlinnan hoitokunta, puh. 0295 338 488, kirsi.moisander@suomenlinna.fi

yleishallintopäällikkö Kristiina Laine, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7051, kristiina.laine@arkisto.fi

erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus, puh. 0295 330 810, antti.huntus@taike.fi

Kuvat

Puotilan ostoskeskus Helsingissä. Kuva: Mikko Härö, Museovirasto
Puotilan ostoskeskus Helsingissä. Kuva: Mikko Härö, Museovirasto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Seminaarikutsu: Museoalan Teemapäivillä 8.11. aiheena tutkittu tieto2.11.2021 12:03:55 EET | Kutsu

Tämänvuotisilla Museoalan Teemapäivillä 8.11.2021 käsitellään tietoon liittyviä kysymyksiä. Mihin tutkittua tietoa tarvitaan ja kenen ääni kuuluu? Millaista sijaa vaihtoehtoiset faktat ja salaliittoteoriat saavat? Museovirasto järjestää Museoalan Teemapäivät nyt kahdeksatta kertaa. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään tänä vuonna virtuaalisena ja se on maksuton. Ilmoittautuminen on avoinna 3.11. asti!

Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin haettavissa1.11.2021 09:00:00 EET | Tiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika päättyy 10.12.2021 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme