Kulttuuriperinnöllä ja taiteella on kestävän kehityksen muutosvoimaa

Neljän viraston hankkeen tavoitteena on ollut syventää ja laajentaa virastojen kestävän kehityksen osaamista sekä hahmottaa käytännön toimenpiteitä sen tavoitteiden edistämiseksi.
”Haluamme kiinnittää huomiota kestävän kehityksen ja ilmastotoimien kulttuurisiin ulottuvuuksiin. Kyseessä on kulttuurinen muutos, jossa esimerkiksi museoilla on merkittävä, myönteisesti vaikuttava rooli. Ja samalla myös kulttuurialan tulee muuttaa omia toimintatapojaan entistä kestävämmiksi”, toteaa Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo.
Kulttuuriperintö ja taide muun muassa heijastavat suhdettamme luontoon; niiden avulla voidaan lisätä tietoisuutta esimerkiksi ilmastotoimista tai kulutustottumuksistamme ja aktivoida ihmisiä toimimaan toisin. Kulttuurilaitokset, kuten museot, arkistot ja kirjastot, voivat olla alustoja yhteisöjen ja sukupolvien välisille keskusteluille sekä kestävää kehitystä koskevan tiedon ja osaamisen välittämiselle. Esimerkiksi rakennusperintöön sidotut luonnonvarat ovat pitkäikäisessä käytössä, ja rakennuksiin sitoutuu paitsi hiiltä myös tietoa ja osaamista, joilla on merkitystä kestävyyden näkökulmasta myös tulevaisuudessa.
Kestävät virastot -hankkeen päätöstilaisuudessa 1.11.2021 Museovirasto, Kansallisarkisto, Suomenlinnan hoitokunta ja Taiteen edistämiskeskus tekivät yhteisen kestävän kehityksen lupauksen:
”Jatkamme yhteistyötä kasvattaaksemme kestävän kehityksen kädenjälkeämme, pienentääksemme hiilijalanjälkeämme ja oppiaksemme lisää toisiltamme sekä tehdäksemme tunnetuksi taiteen ja kulttuuriperinnön merkitystä kestävälle elämäntavalle.”
Kulttuurin muutosvoima on esillä myös meneillään olevassa Glasgow’n ilmastokokouksessa. Museovirasto on osaltaan allekirjoittanut ilmastokokouksessa julkistettavan Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage -manifestin.
Kaverivirastot Kestävät virastot -hankkeessa
Hankkeen aikana virastot valitsivat Agenda2030:n tavoitteista ne, joita kullakin virastolla on mahdollisuus erityisesti edistää. Vastuullisuusvalinnoista raportoidaan Valtiokonttorille ensi kertaa vuonna 2022. Virastot tekevät näkyväksi sekä toimintansa ilmastokuormaa että toimia sen pienentämiseksi.
Vuoden 2021 aikana Agenda 2030:n tavoitteisiin tutustui liki 300 kaverivirastoissa kulttuuriperintöalan piirissä työskenteleviä eri alojen ammattilaisia, jotka tunnistivat kestävän kehityksen mahdollisuuksia omassa ja organisaationsa työssä. Muutostarpeita ja jo toteutettuja toimia tuotiin näkyväksi muun muassa kyselyiden ja työpajojen avulla. Hankkeen toteuttamista on tukenut Valtiokonttori.
Kestävät virastot -hanke liittyy valtionhallinnolle hallitusohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Museoviraston, Taiteen keskustoimikunnan, Kansallisarkiston ja Suomenlinnan hoitokunnan yhteistyö tukee Suomen hiilineutraaliustavoitteita 2035 sekä tavoitetta olla osa maailman parasta julkista hallintoa.
Kulttuuri on esillä Glasgow’n ilmastokokouksessa, Culture at COP. ”Accelerating Climate Action through the Power of Arts, Culture and Heritage”-manifesti: https://climateheritage.org/manifesto-culture-at-cop/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
vs. kehittämisjohtaja Ulla Salmela, Museovirasto, puh. 0295 33 6251, ulla.salmela@museovirasto.fi
hallintojohtaja Kirsi Moisander, Suomenlinnan hoitokunta, puh. 0295 338 488, kirsi.moisander@suomenlinna.fi
yleishallintopäällikkö Kristiina Laine, Kansallisarkisto, puh. 029 533 7051, kristiina.laine@arkisto.fi
erityisasiantuntija Antti Huntus, Taiteen edistämiskeskus, puh. 0295 330 810, antti.huntus@taike.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme