Energiavirasto

Kuluttajan sähkölasku kallistui 20 euroa vuonna 2017

Jaa

Kuluttaja maksoi viime vuonna sähköstään keskimäärin 20 euroa edellisvuotta enemmän. Sähkölaskun nousu johtui sähkön siirtohintojen noususta. Sähkölaskussa siirtohintojen nousua kompensoi sähköenergian hinnan lasku.

Sähkölämmittäjä maksoi sähköenergiasta 2,1 prosenttia vuoden takaista vähemmän, sähkönsiirron kustannusten noustessa 3,7 prosenttia. Kokonaisuudessaan sähkölämmittäjän sähkölasku kallistui vajaan prosentin. Kotitalouskäyttäjälle sähköenergia oli 1,6 prosenttia edellisvuotta edullisempaa ja sähkösiirto kallistui kuudella prosentilla – kokonaislasku kotitalouskäyttäjälle kallistui alle kolmella prosentilla.

Suomen ja Ruotsin välinen hintaero kaventui

Sähkön tukkumarkkinahinnat nousivat vuonna 2017. Ruotsissa tukkuhinnat nousivat Suomea enemmän ja hintaero Suomen ja Ruotsin välillä kaventui edellisvuodesta. Suomen ja Ruotsin aluehinnat olivat aiempaa suuremman osan ajasta yhtenäiset. Pohjoismainen vesitilanne parani vuoden loppua kohden. Päästöoikeuden hinta vahvistui vuoden aikana. Suomen sähköntuotanto laski hieman, kulutuksen noustessa lievästi. Energiatehokkuuden parantamistoimet leikkasivat loppukulutusta. Nettotuonti Ruotsista laski ja Venäjältä pysyi ennallaan. Kokonaisuudessaan nettotuonti kasvoi hieman Viroon tapahtuneen sähkön viennin vähennyttyä.

Syöttötariffituettua tuulisähköä tuotettiin viime vuonna lähes 4 terawattituntia ja metsähakesähköä noin 1,5 terawattituntia. Uusiutuvalle energialle maksettu syöttötariffisumma nousi 225 miljoonaan euroon. Suomen tuulivoimatuotannon merkitys pohjoismaiseen sähkön hintaan oli vähäinen.

Kiinteiden maksujen osuus sähkön siirtohinnassa jatko nousua

Kiinteiden maksujen osuus sähkön siirron hinnasta on Energiaviraston selvityksen mukaan edelleen kasvussa. Voimakkaimmin kiinteiden maksujen osuus on viime vuosina kasvanut vähän sähköä käyttävillä asiakasryhmillä. Kotitalouskäyttäjällä kiinteiden maksujen osuus oli vuoden 2017 alussa noin 46 prosenttia ja kerrostaloasunnoilla puolestaan 57 prosenttia. Sähkölämmittäjällä kiinteiden maksujen osuus oli puolestaan keskimäärin 38 prosenttia.

Toimitusvarmuus hyvällä tasolla

Sähkön toimitusvarmuus on toistaiseksi hyvällä tasolla, kulunut talvi on ollut leuto, eikä markkinoilla ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Kulutushuipuissa kotimainen sähkön tuotantokapasiteetti ei riitä kattamaan kysyntää ja vaje täytyy kattaa sähkön tuonnilla. Toimitusvarmuuden ylläpitäminen vaatii jatkossa investointeja tuotanto- ja siirtokapasiteettiin sekä älykkään sähköverkon kehittämiseen.

Sähkömarkkinainfo
Mediainfoa 16.1.2018 voi seurata suorana lähetyksenä
Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Simo Nurmi, puh 029 5050 011.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Virasto valvoo ja edistää energiamarkkinoiden toimintaa ja ilmastotavoitteiden politiikkatoimien toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Lisäresursseja energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian edistämiseen22.8.2018 12:04Tiedote

Energiavirasto rahoittaa maakuntien energia- ja ilmastotyötä. Ensimmäiset hankkeet ovat nyt käynnistyneet. Nämä hankkeet tulevat edistämään päästövähennysten saavuttamista energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen kautta. Hankkeissa toteutetaan mm. kuluttajien energianeuvontaa, edistetään kuntien ilmasto- ja energiatyötä sekä tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä energia-asioissa.

Tarjouskilpailu sähkö- ja kaasuajoneuvojen latausjärjestelmien ja tankkausasemien tuesta29.6.2018 12:23Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut vaihtoehtoisten käyttövoimien eli sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön jakeluverkoston tukiohjelmaa, jonka toimeenpanosta vastaa Energiavirasto. Tukea voidaan myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille. Asunto-osakeyhtiöt tai asuinkiinteistöille, tai niiden yhteyteen toteutettavat hankkeet, ovat rajattu tukiohjelman ulkopuolelle.

Anbudsförfarande om stöd för laddningssystem och gastankningsanläggningar för el- och gasfordon29.6.2018 12:23Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har berett ett stödprogram för distributionsnätet för alternativa drivmedel, dvs. för elfordon och trafikanvändning av biogas. Programmet verkställs av Energimyndigheten. Stöd kan beviljas till företag, kommuner och andra sammanslutningar. Stödprogrammet omfattar inte bostadsaktiebolag och bostadsfastigheter samt projekt som genomförs i anslutning till dem.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme