Energiavirasto

Kuluttajan sähkölasku kasvoi reilut 10 prosenttia vuonna 2018

Jaa
Sähköenergian hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna. Kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa vuoden takaista enemmän, sähkölämmittäjän lasku on noussut vuodessa noin 260 euroa.

Vuonna 2018 sähköenergian hinnat nousivat huomattavasti siirtohintoja enemmän. Kotitalouksien toimitusvelvollisuushinnat nousivat 17,5 prosenttia, siirtohintojen noustessa 4,9 prosenttia. Sähkölämmittäjälle sähköenergia kallistui 18,6 prosenttia ja sähkönsiirto 3,8 prosenttia. Sähkölaskun kokonaissumma nousi molemmilla yli 10 prosenttia.

Sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua, joten kuluttajien kannattaa nyt tarkastaa ja tarvittaessa kilpailuttaa sähkösopimuksensa. Suomalaiset kuluttajat ovat Pohjoismaiden aktiivisimpia, viimeisen kolmen vuoden aikana 64 prosenttia on uusinut sähkösopimuksensa.

Tukkumarkkinahinnat jyrkässä nousussa

Kuluttajahintoja nosti sähköenergian tukkuhintojen jyrkkä nousu, Suomen aluehinta oli vuonna 2018 jopa 41 prosenttia aiempaa vuotta korkeampi. Taustalla ovat kesästä saakka jatkunut keskimääräistä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa sekä kivihiilen ja maakaasun hintojen jatkunut nousu. Lisäksi päästöoikeuden hinta nousi vuoden aikana kahdeksasta eurosta ennätyskorkealle yli 20 euroon ja oli keskimäärin 16 euroa hiilidioksiditonnia kohden.

Viime vuonna syöttötariffeilla maksettua tuulisähköä tuotettiin reilut 5,2 terawattituntia ja metsähakesähköä reilut 1,8 terawattituntia. Uusiutuvalle energialle maksettiin vuoden aikana yhteensä 250 miljoonaa euroa syöttötariffitukea, noin 25 miljoonaa euroa aiempaa vuotta enemmän.

Sähköä sekä tuotettiin että kulutettiin Suomessa hieman aiempaa vuotta enemmän. Nettotuonti pysyi ennallaan, kasvanut Venäjän tuonti korvasi Ruotsin pienentynyttä osuutta.

Säävarma verkko kattaa 74 prosenttia käyttöpaikoista

Sähköverkon toimitusvarmuutta parannetaan parhaillaan mittavilla investoinneilla, vuosien 2014 – 2036 aikana sähköverkkoon investoidaan yhteensä 9,7 miljardia euroa, summasta kaksi kolmasosaa kuluu nykyisen toimitusvarmuustason ylläpitämiseen. Säävarman verkon rakentaminen nostaa kuluttajien verkkopalvelumaksuja. Viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä nosti siirtohintoja, korotukset olivat keskimäärin 7 prosenttia. Tällä hetkellä jo 74 prosenttia kaikista sähkönkäyttöpaikoista on säävarman verkon piirissä.

Sähkön toimitusvarmuus on pysynyt vakaana, mutta vaatii jatkossa merkittäviä parannuksia. Sähköteho riittää Suomessa myös talven huippukulutuksen aikana kireilläkin pakkasilla, ellei merkittäviä häiriöitä sähkön tuotantokapasiteetissa tai siirtoyhteyksissä naapurimaihin tapahdu. Kotimaisessa tuotantokapasiteetissa ei tapahtunut muutoksia 2018.

Tulevaisuudessa toimitusvarmuuden ylläpitäminen on kuitenkin haastavaa vaihtelevan ja heikosti säädettävän tuotantokapasiteetin lisääntyessä. Toimitusvarmuuden ylläpitämiseksi tarvitaan energiatehokkuuden, kulutusjouston sekä sähkön varastoinnin merkittävää kehittämistä.


Mediainfon suora lähetys 15.1. klo 9.15: https://www.youtube.com/watch?v=-WNFxXzhW_4
Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Ylijohtaja Simo Nurmi, simo.nurmi@energiavirasto.fi, puh 029 5050 011
- Markkinat: johtaja Antti Paananen, antti.paananen@energiavirasto.fi, puh 029 5050 013
- Verkot: johtaja Veli-Pekka Saajo, veli-pekka.saajo@energiavirasto.fi, puh. 029 5050 023

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Virasto edistää ja valvoo energiamarkkinoita, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Toimimme työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EET | Tiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EET | Tiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.