Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri vaatii Suomen tukea EU:n kauppapolitiikan terävöittämiseen

Jaa

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (sd) vaatii, että Suomen ja muiden jäsenmaiden tulisi tukea Euroopan komission tekemiä uusia aloitteita EU:n kauppapolitiikan terävöittämiseksi. Tämä on tarpeen Euroopan Unionin taloudellisten etujen, arvojen puolustamisen ja avoimen strategisen autonomian kehittämiseksi.

 – EU:n solmimien 46 kauppasopimuksen avulla Suomen yritykset, työntekijät ja kuluttajat hyötyvät maailmanmarkkinoiden kehityksestä ja kasvusta luoden meillekin kasvua ja työpaikkoja. Kauppapolitiikasta on tulossa myös yhä tärkeämpi työkalu turvata EU:n arvojen mukaista globaalia kehitystä ja unionin geopoliittisia intressejä, kirjoittaa Kumpula-Natri Suomen Kuvalehdessä (17.6.2021).

Euroopan Unioni etsii komission johdolla ja Euroopan parlamentin tuella uusia keinoja vahvistaa avointa strategista autonomiaa, jotta se pystyy vastaamaan muiden maiden yhä aggressiivisempaan kauppapolitiikkaan ja estämään liikaa riippuvuutta kriittisissä tuotteissa. 

Kauppapolitiikalla pyritään yhä enemmän vaikuttamaan kauppakumppaneiden politiikkaan. Esimerkiksi Norja ja Ruotsi ovat joutuneet Kiinan taloudellisen painostuksen kohteiksi tuettuaan maan toisinajattelijoita. Näin Kiinan hallinto pyrkii hiljentämään kriittisten näkemysten esittämistä. 

– Kiinan ja muiden maiden painostuksen edessä tarvitaan uusia kauppapoliittisiakin instrumentteja, joilla ehkäistä painostustoimia ja tarvittaessa vastata niihin myös yhteistyöllä kumppanien, kuten Bidenin USA:n kanssa. Juuri neuvoteltua EU-Kiina investointisopimusta ei tule hyväksyä ilman sitä täydentäviä uusia EU:n kauppapoliittisia instrumentteja. Muutoin sopimus uhkaa lisätä EU:n ja Suomen haavoittuvaisuutta, jatkaa Kumpula-Natri kirjoituksessaan.

Myös Suomen hallituksen Kiina-toimintaohjelma toteaa nyt, että vallitsevassa tilanteessa vapaakauppasopimusta koskeville neuvotteluille ei nähdä nykytilanteessa edellytyksiä.

Toukokuun alussa Euroopan komissio antoi lakiesityksen kansainvälisestä valtiontuki-instrumentista, jolla voitaisiin tarvittaessa rajoittaa EU:n ulkopuolisten yritysten toimintaa EU:n markkinoilla, mikäli ne saavat liikaa valtiontukia kotimaaltaan.

Tämän vuoden aikana komissiolta odotetaan esityksiä uudeksi painostuksen vastaiseksi instrumentiksi sekä yritysvastuulaiksi, jonka avulla EU voisi estää ilmaston tai ihmisoikeuksien rikkeet, esimerkiksi uiguurien pakkotyöllä Xinjiangissa tuotujen tavaroiden tuomisen EU:n markkinoille. 

Euroopan Unionin kauppapolitiikan tavoite on jatkaa markkinoiden avaamista ja pysyä avoimena mantereena, mutta samalla saada solmittua uusia kansainvälisiä sääntöjä muun muassa kilpailu-, digi-, ilmasto-, ympäristö- ja terveyspolitiikkaansekä työntekijöiden oikeuksiin. 

– Jotta menestymme kauppapoliittisella agendallamme, on EU:n työkalut päivitettävä uudenlaisen suurvaltapolitiikan aikakaudelle, linjaa Kumpula-Natri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Miapetra Kumpula-Natri
Miapetra Kumpula-NatriTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Euroopan parlamentti linjasi tekoälyn tulevaisuudesta3.5.2022 12:12:56 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentin tekoälyä käsittelevän erityisvaliokunnan AIDA:n työ päättyi tänään. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi valiokunnan varapuheenjohtajana koko valiokunnan työn ajan, kun valiokunta käsitteli tekoälyn tuomia yhteiskunnallisia muutoksia ja sääntelyhaasteita. Tänään parlamentin täysistunnossa hyväksyttiin valiokunnan loppuraportti, jossa luotiin pohja eurooppalaiselle tekoälyn kehitykselle.

Miapetra Kumpula-Natri: Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan2.4.2022 09:50:43 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto julkaisi eilen periaatepäätöksen teknologiapolitiikasta. Päätöksessä määritellään yhteiset tavoitteet, joihin Suomi sitoudutaan poikkihallinnollisesti sekä myös yli hallituskausien. Neljä keskeisintä tavoitetta ovat kansainvälisen houkuttelevuuden vahvistaminen, osaamisen kehittäminen, innovaatiomyönteinen julkinen sektori sekä edelläkävijyys uusien teknologioiden soveltamisessa. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) on seurannut vuosien ajan läheltä teknologiapolitiikan muotoutumista Euroopan tasolla. Tästä näkökulmasta Suomen uusi aloite on osa laajempaa, eurooppalaista digitaalista siirtymää ”Suomella on pitkä historia teknologiaosaajana. Kuitenkin, menneet voitot eivät riitä varmistamaan johtoasemaa myös tulevaisuudessa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen luo pitkäjänteisyyttä ja päämäärätietoisuutta teknologiapolitiikkaan. Tässä uusi periaatepäätös on linjassa koko Euroopan unionin tulevaisuutta määrittävän digitaalisen siirtymän kanssa”, Kumpula-Natri t

Kohdennetun mainonnan rajoittaminen etenee EU:ssa - Lapsille kohdennettu mainonta kiellettiin kokonaan21.1.2022 09:58:22 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään torstaina digitaalisten palvelujen asetuksesta. Digitaalisten palvelujen asetus (”DSA”) luo pelisääntöjä alustoilla levitettävään sisältöön. Viime vuosina maailmalla on nähty huolestuttavia esimerkkejä siitä, miten vihapuhe ja väärennetyt tuotteet ovat nousseet ongelmaksi alustoille siirtyneessä arjessamme. Myös alustojen sisältöä järjestävien ja ohjaavien algoritmien merkitys on noussut julkiseen keskusteluun. Näistä viimeisimpänä esimerkkinä ovat viime syksynä laajasti uutisoitu Facebookin entisen työntekijän Frances Haugenin paljastukset. Hänen toimittamansa dokumentit osoittivat, että yritysten omat keinot eivät ole olleet riittäviä. Tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä. ”Digitaalisten palvelujen asetus antaa kansalaisille mahdollisuuden korjata digitaalisen maailman valuvikoja. Meidän ei tule vain passiivisesti sopeutua nopeaan muutokseen. Digitaalisen maailman pelisääntöjä voi ja pitää ohjata”, toteaa Miapetra Kumpula-Natri (S&D). ”Digitaalisten pal

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme