Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta löytyi Suomelle uusi mehiläislaji – ruostemaamehiläinen

Jaa

Tuore lajilöytö kertoo uusien hyönteislajien levittäytymisestä pohjoiseen. Nyt löydetty laji on jo kolmastoista maastamme vuosituhannen vaihteen jälkeen havaittu uusi mehiläislaji.

Ruostemaamehiläisen (Andrena fulva) naaras on hehkuvan värinsä vuoksi näyttävä ilmestys. Kuva: Meri Lähteenaro.
Ruostemaamehiläisen (Andrena fulva) naaras on hehkuvan värinsä vuoksi näyttävä ilmestys. Kuva: Meri Lähteenaro.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen Kumpulan kasvitieteellisestä puutarhasta on löytynyt tänä keväänä maallemme uusi mehiläislaji, joka tunnetaan tieteellisellä nimellä Andrena fulva. Lähimmillään Etelä-Ruotsista tunnettua lajia ei ole aiemmin havaittu Suomessa.

Andrena fulva -laji on helppo erottaa muista maamehiläisistä sen suurehkon koon ja runsaan, hohtavan oranssin karvoituksen perusteella, kertoo lajilöydön varmistanut museomestari Juho Paukkunen Luomuksesta, Helsingin yliopistosta.

Lajin suomenkieliseksi nimeksi on ehdotettu ruostemaamehiläistä sen näyttävän värityksen mukaan.

Mehiläislajeja levittäytyy pohjoiseen

Ruostemaamehiläinen on kuluvan vuosituhannen neljäs uusi maamehiläislaji Suomesta. Aiempien uusien lajien, omenamaamehiläisen, orvokkimaamehiläisen ja nummimaamehiläisen, ensimmäiset havainnot ovat tulleet Ahvenanmaalta. Etelä-Euroopasta leviäville lajeille tämä on tyypillistä. 

- Ruostemaamehiläinen on runsastunut viime vuosina Ruotsissa nopeasti. Todennäköisesti laji on levittäytynyt sieltä Suomeen, sillä lajia ei ole tavattu Virossa, eikä Venäjällä. Toisaalta lajin kulkeutumista ihmisen mukana esimerkiksi kukkaruukkujen mullassa ei voida täysin sulkea pois, pohtii Paukkunen.

Uusien maamehiläislajien lisäksi Suomesta on löytynyt parin viime vuosikymmenen aikana yhdeksän maalle uutta mesipistiäislajia. Useat näistä ovat vakiintuneet ja runsastuneet. Aika näyttää käykö ruostemaamehiläiselle samoin. 

Uudet lajit löytyvät usein sattumalta

Kaksi Helsingin Kumpulasta havaittua ruostemaamehiläisen yksilöä, naaras ja koiras, löytyivät tutkimusmateriaalin seasta keltamaljapyydyksistä. Tutkimuksessa pyritään selvittämään maamehiläisten, näiden ravintokasvien sekä loisten välisiä vuorovaikutuksia.

- Ruostemaamehiläisen löytyminen pyydyksestä oli mielenkiintoinen yllätys. On tärkeää tutkia mehiläisten esiintymistä, jotta tiedämme, miten näillä hyödyllisillä pölyttäjillä menee, kertoo lajin löytänyt projektitutkija Meri Lähteenaro, Oulun yliopistosta.

Ruostemaamehiläisen myötä Suomen mesipistiäislajien lukumäärä on 235. Suomen mehiläislajistoon voi tutustua Luomuksen alaisen Suomen Lajitietokeskuksen sivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juho Paukkunen
museomestari
Helsingin yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus
juho.paukkunen@helsinki.fi
050 318 2349
Meri Lähteenaro
projektitutkija
Finnish Barcode of Life
Oulun yliopisto / Luomus
p. 040 563 7454
meri.lahteenaro@helsinki.fi

Kuvat

Ruostemaamehiläisen (Andrena fulva) naaras on hehkuvan värinsä vuoksi näyttävä ilmestys. Kuva: Meri Lähteenaro.
Ruostemaamehiläisen (Andrena fulva) naaras on hehkuvan värinsä vuoksi näyttävä ilmestys. Kuva: Meri Lähteenaro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopisto, puh. 0294158461

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme