Calefa Oy

Kun hukkalämmöt lähtivät, seuraavaksi lämpöä tuotetaankin ulkoilmasta

Jaa
Jämsään on näinä aikoina valmistumassa lämpöpumppulaitos, joka tuottaa kaukolämpöä ulkoilmasta.
Lämpöpumput ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset  rakennetaan Calefan Ikaalisten tehtaalla.
Lämpöpumput ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset rakennetaan Calefan Ikaalisten tehtaalla.

Jämsään ja Jämsänkoskelle oli tuotettu kaukolämpöä UPM Jämsänkosken tehtaan hukkalämmöistä. Kaipolan tehtaan lopetettua toimintansa, tuli ajankohtaiseksi hakea vaihtoehtoisia lämmöntuotantotapoja. 

”Puhtaan energian puolesta puhutaan, joten lähtökohtamme ratkaisussa oli vihreä energiantuotanto. Haimme parasta koeteltua tekniikkaa ja valmista toimivaa ratkaisua”, Jämsän aluelämmön toimitusjohtaja Hannu Soikkeli alustaa AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen valintaa.

Calefan Katri Parovuori kertoo asiakkaan olleen hyvin aloitteellinen heille soveltuvan lämpöpumppuratkaisun löytämisessä. Kilpailutuksen voitti lopulta AmbiHeat.

Calefan 500 kW AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa 6 GWh:n verkkoon kesäaikaan 2/3 alueen lämmöntarpeesta. Modulaariset lämpöpumppulaitokset rakennetaan Ikaalisten tehtaassa valmiiksi ja toimitetaan tontille kokonaisuutena, joka kytketään paikan päällä lämmitysverkkoon. Tehtaat ja energiayhtiöt suosivat kokonaistoimituksia, sillä ne alentavat merkittävästi riskejä ja huoltokustannuksia.

Keväällä tontille on rakennettu perustuksia, vedetty sähköä ja vesiä. Sähköntuotantoa varten tulee aurinkopaneelit. 

”Aletaan olla jo siinä vaiheessa, että lämpöpumppulaitoksen moduuleita voi alkaa tuoda paikalle”, Soikkeli kertoo etenemisestä.

Yksi etu AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksessa on sen joustavuus. Lämpöä voidaan tuottaa tarpeen mukaan paljon tai vähän. Kaipolan tehtaan jatko on vielä kysymysmerkki. Ei siis ole poissuljettua, että uuden toimijan myötä hukkalämpöä tultaisiin saamaan kaukolämmön tuotantoon, joten tähän yhtälöön lämpöpumppulaitos sopii paremmin kuin hyvin.

”Meillä on yhtiön toiminta-alueella suuret lämmöntarpeet ja suht isot teollisuuskompleksit”, Soikkeli kertoo.

AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksia on kahdeksaa eri vakiokokoa tehoalueilla 360 kW – 10 MW. Laitokset voivat ulkoilman ohella hyödyntää lämmönlähteinä vesistöjen ja maaperän lämpöä, tuotannon ylijäämälämpöjä sekä aurinkoa. Laitoksilla pystytään tuottamaan myös jäähdytystä.

”On todella positiivista, että lämpöyhtiöt alkavat nähdä, että kauko- tai aluelämpöverkkoon lämpöä voidaan tuottaa myös polttamattomalla tekniikalla, päästöttömästi”, Katri Parovuori kiittelee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katri Parovuori
040 506 3062
katri.parovuori@calefa.fi

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi

Kuvat

Lämpöpumput ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset  rakennetaan Calefan Ikaalisten tehtaalla.
Lämpöpumput ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset rakennetaan Calefan Ikaalisten tehtaalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Calefa Oy
Calefa Oy
Muovite 1
15860 Hollola

0102190280http://www.calefa.fi/fi/

Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa

 

Calefa Oy toteuttaa maailman johtavaan lämpöpumppu­teknologiaan perustuvia kokonais­energia­ratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille sekä suurille kiinteistöille. Lämpöpumppujärjestelmämme hyödyntävät hukkalämpöä ja ympäristön energiaa. Teemme kokonaisratkaisuja, joilla asiakkaamme saavat merkittävät energiansäästöt ja leikkaavat CO2-päästöjä pysyvästi. Toteutamme järjestelmät avaimet käteen -periaatteella, varmistaen toimivuuden koko elinkaaren ajan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin8.12.2022 08:48:22 EET | Tiedote

Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa. Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan. Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme