Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kuninkaantammen alueen rakentaminen siirtyy vedenpuhdistuslaitoksen seudulle – puita kaadetaan syyskuun lopussa

Jaa

Kuninkaantammen alueen rakentaminen laajenee nykyisen vedenpuhdistuslaitoksen ympäristöön. Ensimmäisenä toimena Kuninkaantammentien eteläpuolelta joudutaan kaatamaan puita ennen muiden esirakentamistöiden aloitusta. Työt alkavat syyskuun lopussa, jotta raivaustyö ei häiritse eläinten pesimärauhaa.

Uudet kadut kartalla.
Uudet kadut kartalla.

Alle hehtaarin suuruinen hakkuualue sijaitsee Kuninkaantammentien eteläpuolella ja Fanny Churbergin kallion itäpuolella. Alueelle suunnitellaan pientaloja. Kuninkaantammentien alueen asemakaava on tullut voimaan vuonna 2016.

Asuinalue sijaitsee liito-oravien ydinalueen vieressä

Syyskuussa aloitettavat puunkaatotyöt tehdään liito-oravan ydinalueen vieressä ja pieneltä osin sen alueella. Hakkuiden vaikutukset liito-oravien elinoloihin on arvioitu vähäisiksi. Alueella on tehty liito-oravakartoitus talvella 2020, jolloin liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkojen todettiin sijaitsevan hakkuualueen ulkopuolella. Kartoituksessa hakkuualueelta löydettiin kolme ns papanapuuta, jotka säilytetään.

Projektinjohtaja Ismo Rantanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että puiden kaatamiselle on saatu Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksyntä.

Vedenpuhdistuslaitoksen alueelle ja sen lähistölle rakennetaan uusi Vesimittarinpuisto sekä kaksi uutta katua eli Vesimittarinkatu ja –kuja. Uuden puiston puistosuunnitelma ja katusuunnitelmat ovat parhaillaan työn alla. Esirakentamisurakkaan kuuluu myös uuden vesihuoltolinjan rakentaminen Vantaan rajalle.

Kuninkaantammesta on tulossa 5 500 asukkaan alue

Kuninkaantammen asuinalue sijaitsee Kaarelan kaupunginosassa Luoteis-Helsingissä. Alueelle rakennetaan samanaikaisesti asuintaloja, katuja, kunnallistekniikkaa ja puistoja. Asuntojen rakentaminen alkoi vuonna 2015. Vuoteen 2025 mennessä Kuninkaantammessa arvioidaan asuvan 5 500 asukasta ja työskentelevän tuhat ihmistä.

Kuninkaantammesta rakennetaan ilmastoviisasta kaupunginosaa. Asuinrakennukset ovat energiatehokkaita ja niissä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Kuninkaantammi on hulevesien hallintamenetelmien pilottialue.

Liito-oravien suojelun lisäksi Kuninkaantammen suunnittelussa otetaan huomioon harvinaisen lahokaviosammaleen esiintymät. Nyt tehtävien hakkuiden alueella ei kasva lahokaviosammalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Puunkaatotyöt
Ismo Rantanen, projektinjohtaja
Puh. 050 559 1864, ismo.rantanen@hel.fi

Kuninkaantammen rakentaminen kokonaisuutena
Kimmo Kuisma, projektinjohtaja
Puh. 050 465 7176, kimmo.kuisma@hel.fi

Helsingin liito-oravatilanne
Raimo Pakarinen, ympäristötarkastaja
Puh. 040 569 9793, raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Uudet kadut kartalla.
Uudet kadut kartalla.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.9.202017.9.2020 16:35:53 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.9.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 1.10.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 15.9.202015.9.2020 20:52:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 15.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme