Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kuninkaantammen koulun ja päiväkodin suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittaja valittu

Jaa

Kuninkaantammen uuden peruskoulun ja päiväkodin kilpailutuksen on voittanut Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä ehdotuksellaan Camelot. Vuoden 2023 kesäkuussa valmistuvassa rakennuksessa on tilaa 250 koululaiselle ja 210 päiväkotilapselle.

Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä

Helsingin kaupunki järjesti Kuninkaantammen uudelle asuinalueelle rakennettavan koulu- ja päiväkotirakennuksen kilpailun, jossa valittiin hankkeelle suunnittelija- ja toteuttajaryhmä. Rakentaminen alkaa näillä näkymin vuoden 2022 aikana.


Uudenaikaiset tilat kannustavat luovuuteen ja liikkumiseen


Uusi peruskoulu on ilmaisutaitopainotteinen. Oppimisympäristö jatkuu ulkotiloihin, ja pihan toiminnot kannustavat oppilaita liikkumiseen, kokeilemiseen ja luovaan leikkiin. Pihalla säilytetään puita ja kallioita mahdollisimman paljon niin, että pihasta muodostuu niin kutsuttu metsäkoulu luontopolkuineen ja sadepuutarhoineen.


Kuninkaantammessa arvioidaan olevan vuoteen 2027 mennessä 5500 asukasta. Keskeiselle paikalle sijoittuva rakennus tarjoaa koulu- ja päiväkotipaikkojen lisäksi myös harrastusmahdollisuuksia asukkaille, sillä muun muassa monitoimisalia, toria, näyttämöä ja muutamia muita tiloja on mahdollista käyttää ilta-aikaan. Iltakäyttömahdollisuudet tarkentuvat jatkosuunnittelun yhteydessä.


Kilpailulla saatiin korkeatasoista ja kestävää arkkitehtuuria


Rakennus on aikaa kestävä ja energiatehokas. Energiatehokkuuteen tähtäävien toimenpiteiden toteutumista tarkkailtiin koko rakennuksen elinkaaren osalta osana kilpailutöiden arvostelua. Osa lämmön- ja sähköntuotannosta tuotetaan paikallisesti maalämmön ja aurinkopaneeleiden muodossa. Viherkatto estää lämmön karkaamista ja helpottaa hulevesien hallitsemista.


Kilpailussa arvioitiin ehdotusten arkkitehtuuria, elinkaarikustannuksia, ympäristöön soveltuvuutta, toimivuutta ja taloudellisuutta. Voittajatyö ratkaisi tehtävän kiitettävästi, ja tuottaa uuteen Kuninkaantammen kaupunginosaan hienon ja hyvin paikkaan sulautuvan oppimiskeskuksen.


Voittaneen ehdotuksen tekijöiksi paljastuivat Arkkitehtitoimisto OPUS Oy, Innovarch Oy, Nomaji Oy, Projekt Kuubis OÜ, LVIS-Insinööritoimisto Timo Vättö Oy sekä WSP Finland Oy.


”Tilaohjelma on ratkaistu kompaktisti kolmeen massapalikkaan ja niitä yhdistävään aulaosaan. Rakennuksen ilme on aktiivinen ja luonteva. Omaleimaiset kattomuodot, aumakaton muodostavat viherkatot sekä harjojen massapalikat antavat rakennukselle tunnistettavan julkisen rakennuksen hahmon. Rakennus sijoittuu onnistuneella tavalla tiiviisti kiinni Kuninkaantammenaukion ja Karmiinikujan katulinjoihin muodostaen länsi- ja pohjoispuolelleen katutilaa. Rakenneteknisesti ehdotus on tutkittu huolellisesti ja tarjoaa toteuttamiskelpoisen ja kestävän vaihtoehdon.”, toteaa Suomen arkkitehtiliiton nimeämä tuomariston jäsen SAFA arkkitehti Mikki Ristola.


Sovellettu suunnittelu- ja toteutuskilpailu oli suunnattu tahoille, jotka sekä suunnittelevat että urakoivat rakennuksen. Kilpailullisen neuvottelumenettelyn mukaisesti kuka tahansa halukas pystyi osallistumaan kilpailuun. Kilpailuun saapui yhteensä kuusi hakemusta, joista toiseen neuvotteluvaiheeseen valittiin viisi tekijäryhmää. Lopullisen laatutarjouksen antoi neljä tekijää ja hintatarjous saatiin kolmelta yritykseltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Aaltonen
projektinjohtaja
kaupunkiympäristön toimiala
rakennukset ja yleiset alueet
puh. 09 310 21008
juha.aaltonen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Lataa
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Lataa
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Lataa
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Lataa
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Kuva: Arkta Rakennuskultti Oy:n työryhmä
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 2.2.202224.1.2022 11:56:47 EET | Tiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; aluekeskusta Malmi muuttuu ja myös muut koillisen alueet kehittyvät ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin illassa on tällä kertaa mukana Malmin, Pukinmäen, Viikin, Pihlajamäen, Tapanilan, Suutarilan ja Puistolan ajankohtaisia suunnitelmia. Vuoden ensimmäinen kaupunkiympäristön asioihin keskittyvä Uutta Helsinkiä –verkkotilaisuus järjestetään 2. helmikuuta kello 17.00 koillisen asioista. Tervetuloa kuulolle!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme