Kunnat: koronaepidemialla on ollut välittömiä vaikutuksia lastensuojelun asiakasperheisiin

Kun keväällä 2020 yhteiskuntaa suljettiin koronaepidemian takia, heräsi huoli, että perheiden hätä voi jäädä huomaamatta. Poliisin kotihälytystehtävien määrissä oli nousua ja osassa kunnista raportoitiin lastensuojeluilmoitusten määrän laskeneen. Lapset itse kokivat elämänsä muuttuneen huomattavasti ja monet kertoivat hyvinvointinsa heikentyneen. Pääsy nuorten mielenterveyspalveluihin ruuhkautui.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Lastensuojelun Keskusliitto ovat kartoittaneet koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten vaikutuksia kunnalliseen lastensuojelutyöhön. Vastauksia sähköiseen kyselyyn saatiin 41 kunnan tai kuntayhtymän kuntien lastensuojelun johdolta.
42 prosentissa kyselyyn vastanneista kunnista arvioitiin, että lastensuojeluilmoitukset ovat kasvaneet syksyllä 2020 verrattuna aikaan ennen koronaa. Yli kolmasosan mielestä myös uusien lastensuojelun asiakkaiden määrä on kasvanut. Eniten lisäyksiä lastensuojeluilmoituksissa on tullut poliisin taholta sekä kouluista. Syiksi arvioitiin perheiden vuorovaikutusongelmien kasvua (71 %), vanhempien jaksamisen heikentymistä (66 %), lasten koulunkäynnin ongelmia (61 %) sekä perheiden taloudellisia ongelmia (66 %).
Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrät ovat olleet kasvussa jo usean vuoden ajan, joten koronaepidemian vaikutusten arviointi tilanteeseen on haastavaa. Vastaajista 66 % arvioi epidemian heijastuvan sijoitusten määrien kasvuun pitkällä tähtäimellä ja 39 % arvioi sijoitusten jo nyt lisääntyneen.
Yhteydenpitoa sijoitettujen lasten ja heidän läheisverkostonsa välillä koronatilanne on joka tapauksessa haastanut. 90 % vastaajista näki epidemian aiheuttaneen keväällä haasteita yhteydenpitoon. Syksyllä tilanne on helpottanut ja enää 24 % näki sen vaikuttavan edelleen. Sijaishuoltoyksiköissä on kaivattu selkeämpää kansallista ohjeistusta sijoitettujen lasten ja läheisverkoston tapaamisten järjestämisestä epidemiatilanteessa.
Koronaviruksen myötä myös monet lastensuojelun asiakastapaamiset peruuntuivat tai ne toteutettiin etäyhteyksin. Monet vastaajista ovat kokeneet perhetyön toteuttamisen etänä hankalaksi ja hiukan yli puolet (51 %) arvioi perheiden tukitoimien heikentyneen jossain määrin. Yli puolet (55 %) vastaajista arvioi, että asiakasperheiden kokonaistilanteiden arviointi on vaikeutunut sen vuoksi, että asiakkaat eivät ole halunneet tai voineet vastaanottaa työntekijöitä tartuntariskin takia. Jopa 59 % vastaajista arvioi koronaepidemian aiheuttaneen haasteita lasten- ja nuorisopsykiatrian tuen saamiseen.
Lastensuojelun asiakkaana oleva perhe tarvitsee usein tukea monista erilaisista palveluista. Eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitys näyttää edelleen korostuneen koronaepidemian aikana. Hyvä uutinen on se, että vastaajista 20 % arvioi yhteistyön lisääntyneen kuntien, järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien välillä ja 34 % näki sen lisääntyneen myös sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen välillä.
Koronaepidemian aikana on erityisen tärkeää, että palvelujärjestelmämme toimii kokonaisuudessaan. Jos yhteiskuntaa kannattelevat perusrakenteet eivät pysty vastaamaan lapsiperheiden tarpeisiin nyt, on odotettavissa, että myös lastensuojelun palvelutarve kasvaa.
Lisätietoja antavat:
Erityisasiantuntija Anna Tiili, Lastensuojelun Keskusliitto, anna.tiili@lskl.fi, p. 045 8989 544
Tutkija Siiri Nelimarkka, THL, siiri.nelimarkka@thl.fi, p. 029 524 7741
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Webinaari toimittajille: Lastensuojelu mediassa – moninaisuus näkyviin9.4.2025 06:30:00 EEST | Kutsu
Lastensuojelun Keskusliiton viestintätoimikunta järjestää 7.5. klo 14–15.30 toimittajille ja viestijöille tarkoitetun webinaarin lastensuojelusta.
Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanotto hallituksen puoliväliriiheen 2025: Lapset, nuoret ja perheet ansaitsevat oikeudenmukaisia päätöksiä puoliväliriihestä17.3.2025 07:36:42 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat hallitukselta toimia, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä lapsiperheiden toimeentuloa. Lasten ja nuorten usko tulevaisuuteen on koetuksella – hallituksen on päätöksillään vahvistettava sitä. Tämä onnistuu vaalimalla hyvinvointivaltion perustaa ja universaalisuusperiaatetta.
Lapsi- ja perhejärjestöt: Lapsiperheköyhyyden torjuminen priorisoitava politiikassa13.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Lapsi- ja perhejärjestöt katsovat, että sosiaaliturvaan ja palveluihin tehdyt ja suunnitteilla olevat leikkaukset vaarantavat Eurooppalaista lapsitakuuta koskevien tavoitteiden saavuttamisen Suomessa. Järjestöt toimittivat aiheesta lisätietoa EU:lle.
Perhekeskus rakentuu yhteistyöllä. Tervetuloa mukaan päättäjätapaamiseen Kuopioon 26.2.202520.2.2025 10:01:39 EET | Kutsu
Mikä on perhekeskus ja miten sen avulla voidaan hillitä kalliiden, korjaavien palveluiden kustannuksia? Miten hyvinvointialue, kunnat, järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat yhdistäneet sote-uudistuksen jälkeen voimiaan alueen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tueksi? Mitä uutta seuraavaksi tarvitaan, ja millaisia päätöksiä uusilla kunta- ja aluepäättäjillä on edessään perheiden palveluiden turvaamiseksi? Lastensuojelun Keskusliiton ja sen yhteistyökumppanien järjestämään päättäjätilaisuuteen on kutsuttu keskustelemaan Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja alueen kuntien poliittisia päättäjiä sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtoa ja kehittäjiä. Toivotamme myös toimitusten edustajat lämpimästi tervetulleeksi kuuntelemaan keskustelua ja tutustumaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden tilanteeseen.
PIKKUjuttuja: Miltä lastensuojelun asiakkuus vanhemmasta tuntuu?7.2.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Kuka lastensuojelussa kuulee vanhemman ääntä? Onko asiakasvanhemmilla samat oikeudet kuin muilla? Kuka saa päättää sijaishuollossa olevan lapsen hiusten värjäämisestä, tatuoinneista, rippikoulusta... oikeussalin lausumista?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme