Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kunnat toivovat maahanmuuton kuntamallin tehostamista

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui 14.6.2022 vuoden 18. kokoukseen. Kunnat toivoivat, että suojelua tarvitsevien ukrainalaisten virta kuntiin kasvaisi vastaanottokeskuksista.

Kokouksen avauksessa ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että viime viikolla Raahessa pidetyllä alueellisella maanpuolustuskurssilla painopiste oli kokonaisturvallisuuden ohella aikaisempaa enemmän turvallisuuspoliittinen. Alustuksissa varautuminen hybridivaikuttamiseen oli esillä monessa esityksessä. Ylijohtaja toivoi, että jokainen kunnanjohtaja kävisi tulevilla kursseilla, mikäli kurssia ei ole vielä käynyt.

Tilannekatsauksessaan Ukrainan kriisiin ja sen heijastevaikutuksiin varautumiseen johtaja Petteri Koskinen totesi, että tilanteen muutokset ovat vähäisiä. Viljan toimittaminen Ukrainasta on pääosin estynyt ja se aiheuttaa maailmanlaajuista ruokapulaa ja myös akuuttia nälänhätää. Voidaan arvioida, että sotatoimien jatkuminen Ukrainassa on entistä todennäköisempää.

Suomen huoltovarmuuteen kohdistuvat vaikutukset ovat hallinnassa ja varautuminen kohdistuu jo ensi vuoteen. Venäjältä tuodun puuhakkeen korvaaminen muilla energialähteillä on tärkeää ennen seuraavaa lämmityskautta. Kotimaan ruokaturvallisuutta pyritään varmistamaan myös tämän kesän satokaudella. 

Maahanmuuton tilanteesta kertoi Migrin suunnittelija Eeva Flinkman, jonka mukaan sekä Raahessa, että Oulussa lisätään vastaanoton kapasiteettia lähiaikoina noin sadalla. Lisäksi kuntien kanssa tehdään yhteistyötä kuntamallin mukaisesti. Kunnat toivoivat, että Migrin yhteistyö lisääntyisi ja suojelua tarvitsevien ukrainalaisten virta kasvaisi kuntiin. Kunnat toivovat Migrin kuntamallin tehostamista.

Kokouksen teemana oli sotaa paenneiden ukrainalaisten koulutus ja työllisyys Pohjois- Suomessa, joista kertoivat johtaja Petri Keränen ELY-keskuksesta, johtaja Maire Mäki TE-toimistosta ja johtaja Juha Ala-Mursula BusinessOulusta.

Johtaja Maire Mäen mukaan Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistossa on tällä hetkellä hyvin erilaisilla taustoilla olevia ukrainalaisia työnhakijoita kaikkiaan noin 80 ja työnhakijoiden taustat ja ammatit ovat monipuolisia.

”TE-toimisto ja vastaanottokeskukset tekevät tiivistä yhteistyötä työllistymisen mahdollistamiseksi ja TE-toimisto on pitänyt vastaanottokeskuksessa tilaisuuksia, joissa asiakkaat saavat omankielisen infon ja voivat myös rekisteröityä samalla TE-toimiston asiakkuuteen,” Mäki kertoi. 

Alueen yrityksistä on myös ilmoitettu TE-toimistoon halukkuutta palkata ukrainalaisia työntekijöitä. Mukana on esimerkiksi henkilöstöpalvelualan, kausityön ja ravintola-alan työpaikkoja.

Linkki

Pohjois-Suomen valmiustoimikunnan varautumisen uutiskirje 1/2022

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551, terttu.savolainen@avi.fi

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544 petteri.koskinen@avi.fi


Pohjois-Suomi
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme