KunnonKartta-tutkimus käynnistyy Turun seudulla – mittauksiin kutsuttu 2 000 aikuista

Mittaukset toteutetaan Turussa 9. marraskuuta lähtien yhdessä alueellisten toimijoiden kanssa. Kuntotestit toteuttaa Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU) ja laboratoriokokeista huolehtii Turun ammattikorkeakoulu.
– Marraskuun aamut sujuvat vahvasti KunnonKartta-tutkimuksen mittausten parissa. LiikUlle tämä on mielenkiintoinen toimintamalli. Mielenkiintoa lisää myös se, että Naantali ja Raisio ovat tilanneet lisämittaukset omille asukkailleen. Olemme hyvin mielellämme mukana nyt käynnistyvissä mittauksissa, kertoo kehittämispäällikkö Jukka Läärä LiikUsta.
– Aikuisten liikkumisesta ei ole ollut vähään aikaan tutkittua tietoa. Tämän tutkimuksen jälkeen sitä on saatavilla. Tiedolla johtaminen on ollut meidän viestimme muun muassa kunnille, joten koemme tämän tutkimuksen sopivan hienosti osaksi omaa toimintaamme, Läärä kiteyttää.
Toteutus laajan yhteistyöverkoston kanssa
UKK-instituutin johtama KunnonKartta-väestötutkimus toteutetaan laajan yhteistyöverkoston kanssa.
– Laaja yhteistyöverkosto on tämän tutkimuksen onnistumisen edellytys. Olemme tyytyväisiä, että Turun alueella yhteistyökumppaneiksi löytyivät LiikU ja Turun ammattikorkeakoulu, toteaa UKK-instituutin johtaja, professori Tommi Vasankari.
Eri puolilla Suomea toteutettavissa mittauksissa kumppaneina toimivat lisäksi muun muassa Helsingin kaupunki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos ja Tampereen kaupunkiseutu. Loppuvuoden aikana mittaukset laajentuvat edelleen Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen seudulle.
Mitattua tietoa koronan vaikutuksista
KunnonKartta-tutkimus toteutetaan Suomessa neljän vuoden välein, edellinen tutkimus toteutettiin vuonna 2017. Nyt kerättävää tietoa verrataan tuon tutkimuksen tuloksiin. Tutkimukseen osallistuu yli 10 000 satunnaisotannalla valittua työikäistä suomalaista.
– Tutkimus toteutuu koronan kannalta hyvin mielenkiintoiseen aikaan. Iso osa työikäisiä suomalaisia on viettänyt ainakin osan edeltävän puolentoista vuoden aikana etätöissä, jolloin normaali liikkuminen arjessa on merkittävästi muuttunut. Voidaankin sanoa, että tällä kertaa KunnonKartta-tutkimus selvittää mitatusti ja luotettavasti erityisesti suomalaisten fyysisen kunnon, liikkumisen, paikallaanolon ja unen suhteessa koronaa edeltävään aikaan, Vasankari sanoo.
KunnonKartta-tutkimus kokoaa mitattua tietoa 20–69-vuotiaiden suomalaisten kestävyys- ja lihaskunnosta, paikallaanolosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja unesta. Tutkimuksessa kartoitetaan näiden tekijöiden yhteyttä terveyteen liittyvään elämänlaatuun, sairastavuuteen ja työkykyyn, sairauspoissaoloihin, eläkkeelle siirtymiseen, terveyspalveluiden käyttöön sekä niistä yhteiskunnalle aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi KunnonKartta-tutkimuksessa selvitetään, mitkä tekijät ovat yhteydessä liian vähäiseen liikkumiseen.
Osallistujat saavat itselleen kuntotestien tulokset viitearvoineen, raportin liikemittarin keräämistä tiedoista liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta viikon ajalta sekä laboratoriokokeista rasva-arvot ja verensokeriarvot.
Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelujen sopiminen Turussa:
kehittämispäällikkö Jukka Läärä, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, 040 046 3790, jukka.laara@liiku.fi
Tutkimus valtakunnallisesti:
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, 040 505 9157, tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.
Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Varusmiespalvelus tuottaa terveyshyötyjä – eniten hyötyvät lihavat ja huonokuntoiset palveluksen aloittajat26.6.2025 11:09:59 EEST | Tiedote
Varusmiespalvelus on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pienentää vyötärönympärystä ja kohottaa kestävyyskuntoa nuorilla miehillä. Tuore kotimainen tutkimus, joka perustuu lähes 250 000 miehen tietoihin, tarkastelee varusmiespalveluksen vaikutuksia terveyteen.
Urheiluun liittyvien aivotärähdysten arviointityökalut saatavilla nyt suomeksi18.6.2025 12:14:13 EEST | Tiedote
Päävamman saaneen urheilijan arviointilomake (SCAT6) on helppokäyttöinen työkalu urheilijoiden terveydenhuollosta vastaavien henkilöiden käyttöön. Maallikoille suunnattu työkalu (CRT6) puolestaan auttaa valmentajia ja huoltojoukkoja tunnistamaan aivotärähdykset.
Puoliero dynaamisessa tasapainotestissä on yhteydessä polvivammariskiin nuorilla naisurheilijoilla30.5.2025 09:08:41 EEST | Tiedote
Tampereen urheilulääkäriaseman tutkimuksessa selvitettiin tasapainomuuttujien yhteyttä polven eturistisidevammoihin nuorilla salibandyä tai koripalloa pelaavilla naisurheilijoilla. Tutkimuksen mukaan lisääntynyt puoliero dynaamista tasapainoa mittaavassa testissä oli yhteydessä suurentuneeseen riskiin polven eturistisidevammalle.
Maksuttomia ikäihmisten liikuntaryhmiä Tampereella – aktiivisuutta ja vireyttä arkeen ABC+-liikuntaryhmästä19.3.2025 07:03:00 EET | Tiedote
Active Ageing -hankkeen maksuttomat liikuntaryhmät käynnistyvät porrastetusti 24.3. alkaen eri puolilla Tamperetta. Liikuntaryhmät on suunnattu ikääntyneille, joilla ei ole aiempaa liikuntaharrastusta tai säännöllisestä liikunnan harrastamisesta on vierähtänyt aikaa.
Kutsu: Ikääntyneiden liikkumisen edistämisen alueellinen seminaari 3.2.29.1.2025 09:46:05 EET | Kutsu
Miten iäkkäille suunnattu palvelutarjonta saadaan näkyväksi? Mikä on eri toimijoiden rooli palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä? UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeen alueellinen seminaari kokoaa maanantaina 3. helmikuuta yhteen pirkanmaalaiset, jotka toimivat ikäihmisten liikkumisen edistämisen ja kaatumisten ehkäisyn parissa. Seminaarissa tarkastellaan toimintakykylähtöisesti iäkkäiden liikkumisen edistämisen nykytilaa ja tulevaisuutta Pirkanmaalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme