JLL Finland

Kuntakiinteistöissä historiallisen kova myyntiaalto - tulossa myyntiin vielä kymmeniä, JLL arvioi

Jaa

Suhdanne on nyt kuntien puolella, sillä hinnat ovat korkeita ja ostajia on, JLL:n toimitusjohtaja Tero Lehtonen sanoo.

JLL:n Suomen yksikön toimitusjohtaja Tero Lehtonen
JLL:n Suomen yksikön toimitusjohtaja Tero Lehtonen

Terveys- ja hyvinvointipalveluiden sekä pelastustoimen kiinteistöihin kohdistuu lähivuosina historiallisen kova myyntiaalto, kiinteistöneuvonantaja JLL arvioi.

Yhtiön arvion mukaan näiden sektoreiden kiinteistöjä on tulossa myyntiin useita kymmeniä jo kuluvan vuoden aikana.

Viime vuoden alusta lähtien sote-kiinteistöjä on myyty jo noin 700 miljoonan euron edestä. Kiinteistömarkkinan pulssilla sormiaan pitävä JLL arvioi, että myynnissä tai myyntiputkessa on noin 500 miljoonan euron edestä kiinteistömassaa.

Syy historiallisen vauhdikkaille myynneille on sote-uudistus. Se siirsi terveyspalveluiden tuottajavastuun hyvinvointialueille, mutta kiinteistöt jäivät edelleen kuntien taseisiin.

JLL:n toimitusjohtaja Tero Lehtonen näkee ilmiön kuntien kannalta myönteisenä. 

“Sote teki kunnista kiinteistösijoittajia niiden rakennusten osalta, joille kunnilla ei ole enää omaa käyttöä. Kunnat pohtivat nyt laajasti, onko kiinteistöjen hallinnointi niiden ydinosaamista vai tulisiko ne ainakin osin ulkoistaa”, Lehtonen sanoo.

Moni kaupunki on jo päätynyt ulkoistamiseen. Kiinteistöjen myynneistä tai myyntien harkitsemisesta ovat kertoneet esimerkiksi Espoo, Joensuu, Jyväskylä, Kouvola ja Oulu.

Suhdanne tukee myyntiä

JLL:n Lehtosen mielestä suhdanne on nyt kuntien puolella.

“Yhdyskuntakiinteistöjen arvot ovat tällä hetkellä historiallisen korkealla. Kunnat voivat keventää verojen korotuspaineitaan myymällä kiinteistöjä sijoittajille. Tämä on myös veronmaksajien etu”, Lehtonen näkee.

“Seiniin liittyvä kiinteistöriski on hyvä siirtää ammattimaisten omistajien hoidettavaksi. Samalla julkisen puolen rajallisia resursseja voidaan suunnata yhteiskunnan kannalta oleellisempiin tehtäviin.”

Lehtosen mukaan kotimaisten sijoittajien lisäksi myös kansainväliset sijoittajat ovat kiinnostuneita suomalaisista kiinteistöistä. Uusiakin olisi tulossa, jos vain ostettavaa löytyisi, Lehtonen kertoo.

“Kunta tarvitsee kiinteistöstrategian”

Lehtonen kehottaakin kuntia luomaan kiinteistöstrategian, jossa se määrittelee suhteensa kiinteistöomistuksiin ja niiden hallinnointiin ja kehittämiseen. 

Tarkastelu kannattaa ulottaa sote-kiinteistöistä myös esimerkiksi opetustoimen ja varhaiskasvatuksen kiinteistöihin.

Myyntikohteista kannattaa koota kiinteistösalkku, jolla on kokoa vähintään muutama kymmenen miljoonaa euroa.

Helpoimmin myytäviä kiinteistöjä ovat kasvukeskuksien hyvässä kunnossa olevat rakennukset, jotka on vuokrattu pitkäaikaisilla sopimuksilla.

“Mitä eksoottisempi käyttö kiinteistöllä on, sitä rajallisempi sen kysyntä ja heikompi hinta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kulttuuri- tai urheilukäytössä olevat kiinteistöt”.

Lehtosen mukaan kiinteistöjään myyvä kunta voi pyrkiä välttämään vuokrakustannusten nousua esimerkiksi riittävän pitkillä vuokrasopimuksilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

JLL:n Suomen yksikön toimitusjohtaja Tero Lehtonen
JLL:n Suomen yksikön toimitusjohtaja Tero Lehtonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

JLL Finland
Keskuskatu 5 B
00100 Helsinki

020 7619960https://www.jll.fi/

JLL (NYSE: JLL) on maailman johtava toimitilojen asiantuntija ja Fortune 500 -yritys. Yhtiön liikevaihto vuonna 2020 oli 14,07 miljardia euroa. Yhtiö toimii yli 80 maassa 91 000 työntekijän voimin.

JLL on samalla Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, jonka noin 85 työntekijää palvelee Suomen tunnetuimpia yrityksiä, kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita.

 JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle Inc. brändinä. Lisätietoja www.jll.com 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta JLL Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme