Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitokset vaativat erityistä panostamista

Jaa
Viimeisen kahdeksan vuoden aikana on tehty 49 kuntajakoselvitystä, joista vain 11 on johtanut kuntaliitoksiin. FT Arto Kosken tekemän arviointitutkimuksen mukaan viime vuosina on saatu tutkimuksellista näyttöä siitä, että kuntaliitoksista ei välttämättä ole sellaista hyötyä, kun on oletettu. Onnistuneet kuntaliitokset edellyttävät monien kompleksisten ongelmien huomioimista.

Kosken arviointitutkimus kohdistuu vuosien 2014-2021 kuntajakoselvityksiin, kuntaliitosdokumentteihin ja kuntaliitoksia koskeviin tutkimuksiin. Tarkastelua on laajennettu myös kompleksisuustutkijoiden lähestymistapoihin.

- Kuntien toimintaympäristöt ovat muuttuneet entistä monimutkaisemmiksi. Ratkottavana on myös monia sotkuisia ja jopa pirullisia ongelmia, joita ei edes kyetä ratkaisemaan, mutta jotka kuitenkin pitää pystyä kohtaamaan, Koski sanoo.

Kompleksiset ongelmat tulevat näkyviin kuntaliitoksissa etenkin demokratiassa ja osallisuudessa, mutta myös johtamisessa, henkilöstössä, kuntataloudessa, elinvoimassa, palveluissa, yhdyskuntarakenteessa, kielioloissa ja kuntaidentiteetissä.

- Näiden toimintasektoreiden keskinäisvaikutuksista voi muodostua hankalia ongelmavyyhtejä. Kompleksisuusajattelu rohkaisee etsimään yhteen kietoutuneisiin ongelmiin laajempia, luovempia ja kokonaisvaltaisempia ratkaisuja sen sijaan, että ongelmia pyrittäisiin ratkaisemaan yksi kerrallaan.

Viisi vaatimusta 2020-luvun kuntaliitoksille

Onnistuneet kuntaliitokset vaativat Kosken mukaan varautumista kompleksisuuteen, kuntaliitosten taloudellista tukemista, kuntalaisten osallistamista, luottamuksen vaalimista sekä vahvaa panostusta liitosten toteuttamiseen.

Koski peräänkuuluttaa tunneperäisten seikkojen tunnistamista kuntaliitosprosesseissa.

- Mekaanisen ongelmanratkaisun rinnalle tarvitaan erilaisia näkemyksiä huomioivaa ja osallistavaa vaihtoehtojen hakemista. Kuntaliitokset ovat strategisia ratkaisuja vuosikymmeniksi eteenpäin. Niitä tulisikin jatkossa tarkastella ja tutkia nykyistä enemmän kompleksisuuden ja tulevaisuuden tutkimuksen lähestymistapoja ja menetelmiä käyttäen.

Arviointitutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa.

Lisätietoja:

Arto Koski, FT, dosentti, p. 044 976 3681, artojkoski(a)gmail.com

Lisätietoja Kuntaliitossa: tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom, p. 050 337 5634, marianne.pekola-sjoblom(a)kuntaliitto.fi

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto selvitti: Suomalaiset samaistuvat vahvasti kotikuntaansa - kiinnostavia kuntakohtaisia eroja18.6.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Mihin kuntiin tai alueisiin samaistut? Kuntaliiton tuore Kuntalaistutkimus osoittaa, että suomalaiset samaistuvat yhä vahvasti kotikuntaansa, erityisesti pienissä kunnissa ja iäkkäämmissä ikäryhmissä. Paikallisuus elää vahvana arjessa, vaikka samaan aikaan Eurooppa ja maakunta kasvattavat merkitystään. Kärkikolmikkona samaistumisessa ovat Suomi, Pohjoismaat ja kotikunta. Kotikuntaansa samaistuvien määrä kuitenkin vaihtelee merkittävästi eri puolilla Suomea. Tutkimuksesta selviää myös, että mitä vahvemmin suomalaiset kokevat kuuluvansa kotikuntaansa, sitä enemmän he luottavat päätöksentekoon ja ovat tyytyväisempiä kunnan palveluihin. Samaan aikaan uudet hallinnolliset rakenteet etsivät vielä paikkaansa ihmisten arjessa: hyvinvointialueet eivät vielä tunnu omilta. Kuntalaistutkimukseen vastasi 10 500 suomalaista 46 kunnasta ja kaupungista. Liitedioista pääsee tutustumaan kuntakohtaisiin tuloksiin. Esimerkiksi Naantalissa ja Inarissa samaistuminen kotikuntaan on poikkeuksellisen vahvaa. S

Joka kolmas kuntapäättäjä on kohdannut häirintää tai uhkailua6.6.2025 07:20:00 EEST | Tiedote

Kolme kymmenestä kuntapäättäjästä on kokenut häirintää tai uhkailua kuluvalla valtuustokaudella, ilmenee Kuntaliiton tuoreesta Kuntapäättäjätutkimuksesta. Häirintää kokevat erityisesti naiset ja näkyvissä luottamustehtävissä toimivat. Häirinnän muodoista yleisimpiä ovat asiaton palaute mediassa (57 %), sanalliset uhkaukset tai aggressio kasvokkain (43 %) sekä maalittaminen (35 %). Sosiaalisessa mediassa tapahtuneet uhkaukset ovat hieman vähentyneet vuodesta 2020. Samalla tutkimus osoittaa myös valonpilkahduksia: keskusteluilmapiiri kunnissa on monin paikoin parantunut.

Vauvarahaa maksavien kuntien määrä kasvussa2.6.2025 09:24:01 EEST | Tiedote

Vauvaraha on yleistynyt erityisesti pienissä kunnissa, joissa etsitään tapoja tukea perheitä ja houkutella uusia asukkaita, selviää Kuntaliiton tuoreesta selvityksestä. Vastasyntyneitä muistetaan jollain tavalla lähes 120 kunnassa, ja vauvarahaa maksetaan 64 kunnassa. Suurimmillaan vauvaraha on 10 000 euroa. – Vaikka vauvaraha ei ratkaise väestörakenteen muutoksia, monessa kunnassa sen avulla halutaan viestiä, että lapset ja lapsiperheet ovat arvokkaita sekä tukea perheiden arkea, sanoo kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye