Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliitto kaipaa keskustelua koko vanhusväestön hoivasta

Jaa

Kuntaliitto antoi tänään (7.11.2019) lausunnon sosiaali- ja terveysministeriön vanhuspalvelujen lakiluonnokseen. Kuntaliitto katsoo, että ikäihmisten hoivaa pitäisi arvioida kokonaisuutena, sekä koti- että ympärivuorokautisessa hoidossa olevien vanhusten kannalta.

Nyt käsittelyssä oleva hoitajamitoitusta koskeva lakiluonnos käsittää ainoastaan pienen, pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa hoidossa olevan, osan vanhusväestöstä.

Kuntaliitto ei lähtökohtaisesti kannata henkilöstömitoitusten säätämistä lailla. Moniulotteiset ongelmat eivät ratkea mekaanisia henkilömitoituksia säätämällä. Ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoidossa henkilöstön määrän ja osaamisen pitää vastata asiakkaiden määrää ja tarpeita. Asiakastilanteet ja -tarpeet vaihtelevat paljon vuorokauden aikana.

- Huomiota tulisi kiinnittää johtamiseen ja tehtävien organisointiin. Hoiva-ala kärsii henkilöstön heikosta saatavuudesta sekä vaihtuvuudesta, jota voitaisiin osaltaan vähentää esimiestyötä tukemalla, hyvällä perehdytyksellä ja henkilöstön mukaan ottamisella suunnittelutyöhön, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Kokonaiskuva pitäisi muodostaa ennen mahdollisia mitoituksia

Kuntaliitto toivoo, että mahdollisen vähimmäismitoituksen tarve arvioidaan vasta sitten, kun nykyisten hoivapalveluiden laatu luotettavasti tiedossa. Ennen nykytilanteen arviointia ei tulisi päättää uusista toimenpiteistä.

Mikäli vähimmäismitoitukseen kuitenkin päädytään, Kuntaliitto kannattaa nykyisen laatusuosituksen mukaista 0,5 vähimmäismitoitusta.

- Pidämme ehdotettua 0,7 henkilöstömitoitusta erittäin ongelmallisena. Nyt olemme satsaamassa pieneen ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ikäihmisten ryhmään. Olisiko resurssit järkevämpi käyttää kaikkien, myös kotona asuvien, hoivaa ja hoitoa tarvitsevien palveluiden kehittämiseen? Karhunen kysyy.

Laajentuneet tehtävät korvattava jo siirtymäaikana

Esityksen mukaan laki on tulossa voimaan 1.8.2020. Kuntien on nostettava henkilömitoitusta asteittain ja 0,7 mitoituksen pitäisi toteutua viimeistään 31.3.2023. Jos laki toteutuu, kustannukset tulee korvata kunnille täysimääräisesti valtionosuuksina. Kuntaliitto katsoo, että sen olisi oltava mukana lain toimeenpanon kustannusten seurannassa ja arvioimisessa. Kustannusarvioissa tulisi myös ottaa huomioon väestöennusteet.

Kuntaliiton lausunto

Lisätietoja:

Sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Tarja Myllärinen, puh +358 50 596 9866
Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, puh +358 50 380 5907

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme