SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero: Kokoomuksen julkisten menojen indeksijarrut osuisivat lasten ja nuorten palveluihin

Jaa
Kevan teettämän tuoreen Kuntapäättäjäbarometrin mukaan lähes puolet kuntapäättäjistä kokee kuntien tulevaisuuden negatiivisena tai ristiriitaisena. Erityisesti kuntien taloudelliset näkymät koetaan epävarmuutta lisäävänä tekijänä. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) näkee, että puheet julkisten menojen indeksijarruista ovat omiaan synkentämään kuntien tulevaisuuden näkymiä. Kokoomus on talouspoliittisessa ohjelmassaan esittänyt indeksijarruja jopa miljardin edestä tulevalle vaalikaudelle, eikä puolue ole sulkenut kuntien valtionosuuksia toimenpiteiden ulkopuolelle. Indeksijarru merkitsisi erityisesti kuntataloudelle kylmää kyytiä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

- Kuntien valtionosuuksiin kohdistuva indeksijäädytys tai -jarru tarkoittaisi käytännössä kipeitä leikkauksia esimerkiksi lasten ja nuorten palveluihin. Toimet osuisivat muun muassa peruskouluun, varhaiskasvatukseen, liikuntaan, kulttuuriin ja harrastuksiin. Nämä kaikki ovat kuntien järjestämiä palveluita, joita valtionosuuksilla rahoitetaan, Paatero muistuttaa.

Kunnissa eletään poikkeuksellisten muutosten keskellä sote-uudistuksen ja tulevan TE-uudistuksen myötä. Kuntien osalta tulevina vuosina on selvä tarve uudistaa rahoitusjärjestelmää, valtionosuuksia sekä verotuottoja. Ensin on kuitenkin arvioitava uudistusten vaikutukset kuntien toimintaympäristöön.

- Kuntapolitiikkaa on kehitettävä pitkäjänteisesti. Kuntien muuttunutta tehtäväkenttää on arvioitava seuraavan hallituskauden aikana kokonaisuutena ja ryhdyttävä vasta sitten tarvittaviin uudistuksiin. Olisi täysin vastuutonta horjuttaa kuntien taloutta tällaisessa tilanteessa indeksijarruilla. Se pakottaisi kunnat käytännössä säästämään peruspalveluistaan höyläämällä. Juustohöylä kuuluu keittiöön – ei kuntien valtionosuuksiin, Paatero toteaa.

Yhteyshenkilöt

Sirpa PaateroKuntaministeri

Yhteydenotot: erityisavustaja Sofia Nevalainen, p. 050 433 7237

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustaja Heinäluoma: Huomenlahja hallitusneuvottelijoille26.5.2023 09:15:01 EEST | Tiedote

Uutta hallituspohjaa rakentavat puolueet ovat jumittuneet Säätytalolla kiistelemään työperäisten maahanmuuttajien tulorajoista. Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma antaa oppositiosta käsin hallitusneuvottelijoille huomenlahjan ja toivoo, että tuleva hallitus lähtisi ratkomaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä alipalkkauksen kriminalisoinnilla sekä ammattiyhdistysten kanneoikeuden säätämisellä.

SDP:n Eloranta: Kansalaisopistoilta leikkaaminen vähentäisi työttömien mahdollisuuksia laajentaa osaamistaan23.5.2023 15:16:16 EEST | Tiedote

STT:n tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa pöydällä olisi myös merkittäviä, 20-70 miljoonan euron, leikkauksia kansanopistojen, kansalaisopistojen ja kesäyliopistojen valtiontukeen. SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta pitää mahdollisia leikkauksia erittäin haitallisina erityisesti jatkuvan oppimisen näkökulmasta. Eloranta korostaa kansalaisopistojen tarjoamien monipuolisten kurssien merkitystä erityisesti työikäisten osaamisen kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme