SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero: Kokoomuksen julkisten menojen indeksijarrut osuisivat lasten ja nuorten palveluihin

Jaa
Kevan teettämän tuoreen Kuntapäättäjäbarometrin mukaan lähes puolet kuntapäättäjistä kokee kuntien tulevaisuuden negatiivisena tai ristiriitaisena. Erityisesti kuntien taloudelliset näkymät koetaan epävarmuutta lisäävänä tekijänä. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) näkee, että puheet julkisten menojen indeksijarruista ovat omiaan synkentämään kuntien tulevaisuuden näkymiä. Kokoomus on talouspoliittisessa ohjelmassaan esittänyt indeksijarruja jopa miljardin edestä tulevalle vaalikaudelle, eikä puolue ole sulkenut kuntien valtionosuuksia toimenpiteiden ulkopuolelle. Indeksijarru merkitsisi erityisesti kuntataloudelle kylmää kyytiä.
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

- Kuntien valtionosuuksiin kohdistuva indeksijäädytys tai -jarru tarkoittaisi käytännössä kipeitä leikkauksia esimerkiksi lasten ja nuorten palveluihin. Toimet osuisivat muun muassa peruskouluun, varhaiskasvatukseen, liikuntaan, kulttuuriin ja harrastuksiin. Nämä kaikki ovat kuntien järjestämiä palveluita, joita valtionosuuksilla rahoitetaan, Paatero muistuttaa.

Kunnissa eletään poikkeuksellisten muutosten keskellä sote-uudistuksen ja tulevan TE-uudistuksen myötä. Kuntien osalta tulevina vuosina on selvä tarve uudistaa rahoitusjärjestelmää, valtionosuuksia sekä verotuottoja. Ensin on kuitenkin arvioitava uudistusten vaikutukset kuntien toimintaympäristöön.

- Kuntapolitiikkaa on kehitettävä pitkäjänteisesti. Kuntien muuttunutta tehtäväkenttää on arvioitava seuraavan hallituskauden aikana kokonaisuutena ja ryhdyttävä vasta sitten tarvittaviin uudistuksiin. Olisi täysin vastuutonta horjuttaa kuntien taloutta tällaisessa tilanteessa indeksijarruilla. Se pakottaisi kunnat käytännössä säästämään peruspalveluistaan höyläämällä. Juustohöylä kuuluu keittiöön – ei kuntien valtionosuuksiin, Paatero toteaa.

Yhteyshenkilöt

Sirpa PaateroKuntaministeri

Yhteydenotot: erityisavustaja Sofia Nevalainen, p. 050 433 7237

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme