Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Kuntavaaleissa läpi 628 opettajaa

Jaa

Opettajia valittiin jälleen runsaasti kuntien ja kaupunkien valtuustoihin. Kuntavaaleissa valittiin 628 OAJ:n jäsentä, kun edellisissä kuntavaaleissa 2017 läpipäässeitä oli 708.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä on arvokasta, että koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaiset tuovat osaamisensa kuntien päätöksentekoon.

– Koulutus ja kasvatus ovat tärkein kuntapalvelu, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille. Koulutuksen laatu ratkaistaan paikallisin päätöksin. Kuntapäättäjät ratkaisevat esimerkiksi sen, miten suurissa opetusryhmissä opetusta annetaan, miten laajasti vieraita kieliä tarjotaan, millaista tukea oppimiseen annetaan ja mikä on kunnan kouluverkko. He voivat vaikuttaa myös henkilöstön hyvinvointiin ja jatkuvaan osaamisen kehittämiseen.

– Valistunut kuntapäättäjä ymmärtää koulutuksen merkityksen avarasti myös kunnan ja alueen houkuttelevuuden ja elinvoiman kannalta, Luukkainen muistuttaa.

Keskusta pysyi selvästi maamme valtuustojen suurimpana opettajapuolueena, vaikka keskustalaisten opettajavaltuutettujen määrä laski edellisistä kuntavaaleista reilulla kymmenyksellä. Valtuutettujen määrä putosi eniten vihreillä, lähes 40 prosenttia.

Kuntavaalit 2021 eivät tuoneet muutoksia puolueiden suuruusjärjestykseen opettaja-kuntapäättäjälistalla. Kolmen puolueen kärki, keskusta, kokoomus ja SDP erottui muista selvästi ja muodosti kaksi kolmasosaa kaikista valituista.

Uusien opettaja-kuntapäättäjien määrä laskettiin vertaamalla Tilastokeskuksen 22.6. julkaisemaa vaalidataa Opetusalan Ammattijärjestön ja siihen kuuluvan Finlands Svenska Lärarförbundetin jäsentietoihin.

Opetusalan Ammattijärjestö edustaa koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalaa ja sen jäsenmäärä on yli 116 500. OAJ toimii puolueisiin sitoutumattomasti ja pitää yllä yhteistyösuhteita kaikkiin eduskuntapuolueisiin.

Opettaja-kuntavaltuutetut puolueittain

Näin opettajia valittiin kuntavaaleissa 2021. Sulkeissa vertailu kuntavaalitulokseen 2017.

Keskusta 174 (196)

Kokoomus 145 (151)

SDP 105 (110)

Vihreät 66 (105)

KD 38 (45)

Vasemmistoliitto 37 (42)

RKP 29 (32)

Perussuomalaiset 15 (11)

Liike Nyt 3

Muu 16 (16)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ jätti kantelun Opetushallituksen toimista – tukea tarvitsevia oppilaita jää heitteille31.5.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

OAJ jätti tänään eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Opetushallituksen (OPH) toimista. Kantelu koskee oppilaan erityisen tuen epäselviä ja virheellisiä ohjeistuksia. Koronan aiheuttama oppimisvaje on nostanut vielä aiempaakin selvemmin esille ongelman, joka on OAJ:n mielestä täysin kohtuuton. Oppivelvollisuuden pidennys tekee asiasta erittäin ajankohtaisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme