Kuntien kulttuuripalvelujen tarjonta on vaihtelevaa - palvelujen resursointi monessa kunnassa vähäistä
Palvelujen saatavuus ja niihin käytettävät resurssit
Kulttuuripalveluihin kohdistuvassa Peruspalvelujen arvioinnissa 2019 keskitytään kulttuuripalvelujen saatavuuteen ja resursseihin. Kulttuuripalvelujen saatavuudella tarkoitetaan sitä, paljonko ja minkälaisia kulttuuripalveluja kunnassa on tarjolla. Resursseilla tarkoitetaan kunnan kustannuksia, henkilöstöresursseja sekä osaamista ja yhteistyötä kulttuuritoiminnan järjestämisessä.
Kuntien kulttuuritoiminnassa huomioidaan väestöryhmistä parhaiten lapset ja nuoret, erilaisissa laitoksissa olevat ja ikäihmiset. Toimintamalli, jolla tuodaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin kulttuuritoimintaa, on yleinen.
Kulttuuritoiminnan kustannukset muodostavat hyvin pienen osan kuntien kokonaistaloudesta. Taloustiedot eivät kuitenkaan anna kokonaiskuvaa kuntien kulttuuritoiminnan laajuudesta tai toiminnallisesta tehokkuudesta.
Yhteistyöllä ja osaamisella entistä parempia kulttuuripalveluita
Yhteistyö on kulttuuritoiminnan tärkeä edellytys ja resurssi. Yhteistyön kehittäminen parantaa kulttuuripalvelujen tarjontaa. Jo 75 prosentissa Manner-Suomen kuntia on vakiintuneita käytäntöjä näiden palvelujen järjestämisessä kunnan muiden toimijoiden kanssa.
Kunnat arvioivat vaihtelevasti omaa osaamistaan eri toiminnoissa. Valtaosa kunnista kokee osaavansa tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Lisää osaamista kunnissa kaivataan etenkin digitaalisen teknologian hyödyntämisessä, kuntalaisten osallistamisessa sekä kulttuuripalvelujen markkinoinnissa ja viestinnässä.
Kuntien on mahdollista saada valtionavustusta kulttuuritoimen kehittämiseen ja lisäksi asiantuntijapalveluja Taiteen edistämiskeskukselta. Kunnat voivat myös hyödyntää toteutettavia valtakunnallisia ja alueellisia kehittämistehtävähankkeita.
Huomio henkilöstöresursointiin
Yleiseen kulttuuritoimintaan käytetään noin puolessa peruspalvelujen arviointiin vastanneista kunnista alle yksi henkilötyövuosi (52 % kunnista). Yleisestä kulttuuritoiminnasta vastaavan henkilön virka on useimmiten yhdistelmävirka (67 %), jolloin virassa hoidetaan useamman toimialan tehtäviä. Kunnassa kulttuurista vastaavalla viranhaltijalla on useimmiten kulttuurialan ylempi korkeakoulututkinto tai jokin muu korkeakoulututkinto.
Lisää henkilöstöresursseja kulttuuritoiminnan järjestämiseen tarvitaan etenkin muissa kuin kaupunkimaisissa kunnissa. Toiminnan järjestämiseen kunnissa on varattava riittävästi työaikaa – myös silloin kun kyseessä on yhdistelmävirka/-toimi.
Arvioinnin aineistona olevaan kyselyyn vastasi 75 prosenttia Manner-Suomen kunnista: tulokset eivät ole valtakunnallisesti kattavia vaan suuntaa antavia.
Peruspalvelujen arviointi 2019
Peruspalvelujen saatavuuden arviointi on aluehallintovirastojen lakisääteinen tehtävä. Arvioinnilla seurataan, valvotaan ja arvioidaan peruspalvelujen saatavuuden yhdenvertaista toteutumista koko maassa. Arviointi tehdään joka toinen vuosi.
Missä tilassa ovat maamme varhaiskasvatus, kulttuuripalvelut, kirjastot, nuorisotoimi, liikunta, lastensuojelu, eläinlääkintä ja pelastustoimi. Tähän pyrkii vastaamaan peruspalvelujen arviointi 2019. Arviointiraportit julkaistiin 15.6.2020 aluehallintovirastojen Patio-järjestelmässä.
Laki kuntien kulttuuritoiminnasta 166/2019
Peruspalvelujen arviointi 2019: kuntien kulttuuripalvelut
Peruspalvelujen arviointi 2019 kokonaisuudessaan (patio.fi)
Aluehallintovirastokohtaiset tulokset arvioinnista: kulttuuripalvelut
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Lapin aluehallintovirasto
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
#peruspalvelut
#AVIarvioi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore:
Minna Ruusuvirta, erikoistutkija, p. 050 326 8014
Vappu Renko, tutkija, p. 050 566 0360
etunimi.sukunimi@cupore.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme