Kuntoutussäätiön laadunarviointi: Varman ja Spring Housen IPS-pilotti täyttää IPS-kriteerit

Varma pilotoi yhteistyössä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa yksilöllistä työssävalmennusta eli ns. IPS-menetelmää (Individual Placement and Support). IPS-menetelmä on Yhdysvalloista lähtöisin oleva työssävalmennuksen malli, joka on tieteellisin kriteerein osoitettu vaikuttavaksi keinoksi tukea osatyökykyisten työllistymistä ja työhönpaluuta.
Laadunarviointi varmistaa, että toimintatavat ovat IPS:n mukaisia
Kuntoutussäätiö arvioi IPS-pilotin laatua syyskuussa 2021. Tarkoituksena oli varmistaa se, että toimintatavat ovat IPS:n mukaisia. Laadunarviointi toteutettiin vaiheessa, jolloin asiakasohjausta ja työskentelyä IPS-menetelmän mukaisesti oli ollut käynnissä noin vuoden verran.
Laadunarvioinnissa pilotti sai pistekeskiarvoksi 4,29 pisteytysasteikolla 1–5. Kuntoutussäätiön arvion mukaan Varman ja Spring Housen pilotti täyttää IPS:n kriteerit keskeisten palveluelementtien osalta ja palvelun laatu on hyvä. Kehitettävää löytyi asiakkaiden määrässä, joka jäi hieman alle suositusten. Hankkeen markkinointia potentiaalisille asiakkaille toivottiin lisättävän ja IPS-menetelmän käytön jatkamista ehdotettiin edistettävän. Palvelun erityisvahvuuksina nostettiin puolestaan nopea työn etsintä sekä yksilöllisten tavoitteiden huomioiminen työn etsinnässä ja työnantajayhteistyössä.
– Palkkatyöhön osallistuminen on tärkeä osa mielenterveyskuntoutujien toipumisprosessia, ja sillä voi olla myös merkityksellisiä vaikutuksia työkyvyttömyyden kustannuksiin. Sen takia systemaattinen laadunparannus on merkityksellistä ja ulkopuolista laadunarviointia tehdään, painottaa arvioinnin yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa tehnyt tutkija Jaakko Harkko Helsingin yliopistosta.
– Varma ja Spring House laadunarvioinnin tilaajina osoittavat, että he ovat tosissaan parantamassa asiakkaiden asemaa, jotta kuntoutujilla olisi mahdollisuus parhaaseen palveluun, toteaa Kuntoutussäätiön yhteyspäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma.
– Olemme saaneet laadunarvioinnista tärkeää palautetta IPS-menetelmän mukaisesta toiminnastamme. Arvioinnin perusteella olemme tunnistaneet toiminnan kannalta oleelliset kehittämiskohteet sekä myös ne elementit, joita on tärkeää pitää yllä nykyisellä tasolla vaikuttavien tulosten aikaansaamiseksi, palvelupäällikkö Anne Korhonen Varmasta ja liiketoimintajohtaja Sanna Salminen Spring Housesta kertovat.
Tavoitteena kasvattaa asiakasmäärää, IPS:n käytön laajentaminen selvittelyssä
– Laadunarvioinnin suositukset ja pilottiin osallistuneiden kokemukset huomioiden jatkamme asiakasohjausta kohti pilotille asetettua tavoiteasiakasmäärää eli 40 asiakasta. Selvitämme myös loppuvuoden 2021 aikana vaihtoehdot ja mahdollisuudet IPS:n mukaisen toiminnan laajentamiseksi, Anne Korhonen kertoo.
IPS-menetelmä on osoittautunut useissa maissa tuloksekkaaksi tavaksi tukea mielenterveyskuntoutujien, mutta myös muiden vaikeasti työllistyvien ihmisten, työhönpaluuta. Tuloksellisuuden on todettu olevan kaksin–kolminkertainen verrokkipalveluihin nähden. Palkkatyöhön pääsyn nopeutumisen lisäksi IPS:n mukainen ammatillinen kuntoutus tuo mukanaan monia muitakin hyvinvointivaikutuksia: se lisää työ- ja toimintakykyä, koettua terveyttä, elämänlaatua ja tuloja.
IPS- menetelmän vaikuttavuus ja näyttö ovat riippuvaisia laatukriteeristön noudattamisesta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä paremmat pisteet laatuarvioinnissa saadaan, sen paremmat työllistymistulokset palvelussa saavutetaan. IPS-menetelmän laatukriteeristö on tieteellisesti validoitu arviointiväline. Se mittaa IPS-palvelun laatua eli sitä, missä määrin palvelu noudattaa työhönvalmennuksen periaatteita. Laatukriteeristöä ylläpitää yhdysvaltalainen IPS Employment Center.
Lisätietoja:
Yhteyspäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma, Kuntoutussäätiö, puh. 044 781 3096, sähköposti Mika Ala-Kauhaluoma[at]kuntoutussaatio.fi
Palvelupäällikkö Anne Korhonen, puh. 0400 341 399, sähköposti anne.korhonen2[at]varma.fi
Liiketoimintajohtaja Sanna Salminen, puh. 050 599 3671, sähköposti sanna.salminen[at]springhouse.fi
Viestintäpäällikkö Hanna Leskelä, puh. 040 703 5164, sähköposti hanna.leskela[at]varma.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla yli 918 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2020 Varman maksutulo oli 4,9 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,0 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2021 lopussa 56,6 miljardia euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varma
Muistutuskutsu kesätoimittajille: miten työeläkeyhtiön miljardisalkkua pyöritetään? Riittävätkö eläkkeet yli sukupolvien? Tervetuloa Varman tilaisuuteen2.6.2025 07:48:27 EEST | Kutsu
Työeläkeyhtiö Varma järjestää taustoittavan tilaisuuden kesätoimittajille maanantaina 9.6.2025 klo 16–17.30 Katajanokan Laiturissa.
Kutsu kesätoimittajille: miten työeläkeyhtiön miljardisalkkua pyöritetään? Riittävätkö eläkkeet yli sukupolvien? Tervetuloa Varman tilaisuuteen22.5.2025 12:05:48 EEST | Kutsu
Työeläkeyhtiö Varma järjestää taustoittavan tilaisuuden kesätoimittajille maanantaina 9.6.2025 klo 16–17.30 Katajanokan Laiturissa.
Muutoksia Varman organisaatioon – Markus Aho nimitetty varatoimitusjohtajaksi ja Tarja Syvälä uutena jäsenenä Varman johtoryhmään29.4.2025 12:00:49 EEST | Tiedote
Varman hallitus on nimittänyt yhtiön varatoimitusjohtajaksi Varman sijoituksista vastaavan johtajan Markus Ahon (DI). Samalla yhtiön eläke- ja vakuutuspalvelut yhdistetään uudeksi Eläke- ja vakuutuspalvelut -toiminnoksi. Toiminnon johtajaksi on nimitetty Varman eläkejohtaja Tarja Syvälä (KTM), josta tulee samalla Varman johtoryhmän jäsen. Hän raportoi tehtävässään toimitusjohtaja Risto Murrolle. Nimitykset ja organisaatiomuutos tulevat voimaan 1.5.
Varman tutkimus: kolmannes henkilökohtaisista avustajista kokee työssään psykososiaalista kuormitusta29.4.2025 09:41:55 EEST | Tiedote
Varma kartoitti kyselytutkimuksella vakuuttamiensa henkilökohtaisten avustajien työoloja ja työkyvyn tilaa. Avustajat kokevat työssään eniten psykososiaalista kuormitusta. Keskeiset voimavarat ovat työn merkityksellisyys, sujuva yhteistyö työnantajan kanssa sekä vaikutusmahdollisuudet. Valtaosa avustajista arvioi työkykynsä hyväksi.
Värdet på Varmas placeringar nästan på samma nivå som i början av året – Stark solvens ger trygghet på en ovanligt skakig marknad25.4.2025 12:01:53 EEST | Pressmeddelande
Efter första kvartalet uppgick marknadsvärdet på Varmas placeringar till 64 miljarder euro. Värdet på placeringarna var på nästan samma nivå som i början av året. En diversifiering mellan världsdelar och tillgångsslag har burit upp placeringsavkastningen när värderingen av amerikanska aktier har sjunkit. Marknaden har präglats av en betydande osäkerhet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme