Varma

Kuntoutussäätiön laadunarviointi: Varman ja Spring Housen IPS-pilotti täyttää IPS-kriteerit

Jaa

Kuntoutussäätiö on tehnyt laadunarvioinnin Varman ja Spring Housen IPS-pilotista. Arvion mukaan pilotti täyttää IPS:n kriteerit keskeisten palveluelementtien osalta ja palvelun laatu on hyvä. Kehitettävää löytyi esimerkiksi asiakkaiden määrässä. Pilotti sai pistekeskiarvoksi 4,29 asteikolla 1–5.

Varma pilotoi yhteistyössä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa yksilöllistä työssävalmennusta eli ns. IPS-menetelmää (Individual Placement and Support). IPS-menetelmä on Yhdysvalloista lähtöisin oleva työssävalmennuksen malli, joka on tieteellisin kriteerein osoitettu vaikuttavaksi keinoksi tukea osatyökykyisten työllistymistä ja työhönpaluuta.

Laadunarviointi varmistaa, että toimintatavat ovat IPS:n mukaisia

Kuntoutussäätiö arvioi IPS-pilotin laatua syyskuussa 2021. Tarkoituksena oli varmistaa se, että toimintatavat ovat IPS:n mukaisia. Laadunarviointi toteutettiin vaiheessa, jolloin asiakasohjausta ja työskentelyä IPS-menetelmän mukaisesti oli ollut käynnissä noin vuoden verran.

Laadunarvioinnissa pilotti sai pistekeskiarvoksi 4,29 pisteytysasteikolla 1–5. Kuntoutussäätiön arvion mukaan Varman ja Spring Housen pilotti täyttää IPS:n kriteerit keskeisten palveluelementtien osalta ja palvelun laatu on hyvä. Kehitettävää löytyi asiakkaiden määrässä, joka jäi hieman alle suositusten. Hankkeen markkinointia potentiaalisille asiakkaille toivottiin lisättävän ja IPS-menetelmän käytön jatkamista ehdotettiin edistettävän. Palvelun erityisvahvuuksina nostettiin puolestaan nopea työn etsintä sekä yksilöllisten tavoitteiden huomioiminen työn etsinnässä ja työnantajayhteistyössä.

– Palkkatyöhön osallistuminen on tärkeä osa mielenterveyskuntoutujien toipumisprosessia, ja sillä voi olla myös merkityksellisiä vaikutuksia työkyvyttömyyden kustannuksiin. Sen takia systemaattinen laadunparannus on merkityksellistä ja ulkopuolista laadunarviointia tehdään, painottaa arvioinnin yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa tehnyt tutkija Jaakko Harkko Helsingin yliopistosta.

– Varma ja Spring House laadunarvioinnin tilaajina osoittavat, että he ovat tosissaan parantamassa asiakkaiden asemaa, jotta kuntoutujilla olisi mahdollisuus parhaaseen palveluun, toteaa Kuntoutussäätiön yhteyspäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma.

– Olemme saaneet laadunarvioinnista tärkeää palautetta IPS-menetelmän mukaisesta toiminnastamme. Arvioinnin perusteella olemme tunnistaneet toiminnan kannalta oleelliset kehittämiskohteet sekä myös ne elementit, joita on tärkeää pitää yllä nykyisellä tasolla vaikuttavien tulosten aikaansaamiseksi, palvelupäällikkö Anne Korhonen Varmasta ja liiketoimintajohtaja Sanna Salminen Spring Housesta kertovat.


Tavoitteena kasvattaa asiakasmäärää, IPS:n käytön laajentaminen selvittelyssä

– Laadunarvioinnin suositukset ja pilottiin osallistuneiden kokemukset huomioiden jatkamme asiakasohjausta kohti pilotille asetettua tavoiteasiakasmäärää eli 40 asiakasta. Selvitämme myös loppuvuoden 2021 aikana vaihtoehdot ja mahdollisuudet IPS:n mukaisen toiminnan laajentamiseksi, Anne Korhonen kertoo.

IPS-menetelmä on osoittautunut useissa maissa tuloksekkaaksi tavaksi tukea mielenterveyskuntoutujien, mutta myös muiden vaikeasti työllistyvien ihmisten, työhönpaluuta. Tuloksellisuuden on todettu olevan kaksin–kolminkertainen verrokkipalveluihin nähden. Palkkatyöhön pääsyn nopeutumisen lisäksi IPS:n mukainen ammatillinen kuntoutus tuo mukanaan monia muitakin hyvinvointivaikutuksia: se lisää työ- ja toimintakykyä, koettua terveyttä, elämänlaatua ja tuloja.

IPS- menetelmän vaikuttavuus ja näyttö ovat riippuvaisia laatukriteeristön noudattamisesta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä paremmat pisteet laatuarvioinnissa saadaan, sen paremmat työllistymistulokset palvelussa saavutetaan. IPS-menetelmän laatukriteeristö on tieteellisesti validoitu arviointiväline. Se mittaa IPS-palvelun laatua eli sitä, missä määrin palvelu noudattaa työhönvalmennuksen periaatteita. Laatukriteeristöä ylläpitää yhdysvaltalainen IPS Employment Center.

Lisätietoja:

Yhteyspäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma, Kuntoutussäätiö, puh. 044 781 3096, sähköposti Mika Ala-Kauhaluoma[at]kuntoutussaatio.fi

Palvelupäällikkö Anne Korhonen, puh. 0400 341 399, sähköposti anne.korhonen2[at]varma.fi

Liiketoimintajohtaja Sanna Salminen, puh. 050 599 3671, sähköposti sanna.salminen[at]springhouse.fi

Viestintäpäällikkö Hanna Leskelä, puh. 040 703 5164, sähköposti hanna.leskela[at]varma.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla yli 918 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2020 Varman maksutulo oli 4,9 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,0 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2021 lopussa 56,6 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Kutsu Varman puolivuosituloksen mediainfoon 19.8.202210.8.2022 09:23:21 EEST | Kutsu

Hyvä taloustoimittaja, Työeläkeyhtiö Varma julkaisee tammi-kesäkuun 2022 tuloksensa perjantaina 19.8.2022 klo 9.00 alkaen mediatilaisuudessa. Mediatilaisuudessa toimitusjohtaja Risto Murto ja 1.6. sijoituksista vastaavan johtajan tehtävässä aloittanut Markus Aho käyvät läpi Varman liiketoiminnan kehittymistä ja tulosta vuoden ensimmäisellä puoliskolla. He arvioivat muun muassa kiihtyvän inflaation, hidastuvan talouskasvun, energiakriisin ja korkojen nousun vaikutuksia talouteen ja sijoitusmarkkinoihin sekä loppuvuoden näkymiä. Mediatilaisuuteen voi osallistua sekä etäyhteydellä että livenä Varman toimistolla. Varman toimiston osoite on Salmisaarenranta 11, Helsinki. Lähetämme linkin etäinfoon ilmoittautuneille lähempänä tilaisuutta. Tilaisuuden puheenvuorojen jälkeen on mahdollisuus mediakohtaisten haastattelujen tekemiseen. Ilmoittauduthan tilaisuuteen 18.8. mennessä Voit ilmoittautua tilaisuuteen viimeistään 18.8. viestintäpäällikkö Suvi Vesteriselle, suvi.p.vesterinen@varma.fi, puh.

Varma tuo inklusiivisen asumisen konseptin Tampereelle – rakennuksen erityispiirteet helpottavat arkea29.6.2022 15:54:54 EEST | Tiedote

Varma lanseeraa Tampereella Finlaysonin alueella uudenlaisen inklusiivisen asumisen konseptin, jolla tavoitellaan monimuotoista vuokralaiskuntaa. Ensimmäisissä Aika Koteja -asunnoissa yhdistyvät esteettömyyden huomiointi ja yhteisöllisyys. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus tilata ulkopuolisten palveluntarjoajien tuottamia kauneus-, hyvinvointi- ja kotipalveluita.

Varma skärper sin klimatpolicy: Placeringsportföljens absoluta utsläpp ska halveras fram till 203017.6.2022 08:18:10 EEST | Tiedote

Arbetspensionsbolaget Varma skärper klimatpolicyn för sina placeringar och sina placeringsmål för att bekämpa klimatförändringarna. Målet är att minska de absoluta utsläppen för hela placeringsportföljen med en fjärdedel fram till 2025 och med hälften fram till 2030. Att ställa upp absoluta utsläppsmål för hela portföljen är sällsynt både i Finland och internationellt.

Varma kiristää ilmastopolitiikkaansa: Sijoitussalkun absoluuttiset päästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä17.6.2022 08:00:27 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Varma kiristää sijoitustensa ilmastopolitiikkaa ja ilmastonmuutoksen vastaisia sijoitustavoitteitaan. Tavoitteena on leikata koko sijoitussalkun absoluuttisia päästöjä neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä ja puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä. Absoluuttisten päästötavoitteiden asettaminen koko sijoitussalkulle on harvinaista Suomessa ja kansainvälisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme