Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Kuolleiden lasten muistopäivä on 23.9.

Jaa

Perjantai 23.9. on kuolleiden lasten muistopäivä. Silloin muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Monilla paikkakunnilla eri tahot, esimerkiksi seurakunnat järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Kuolleiden lasten muistopäivän vietto on alkanut lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta vuonna 2010.

Kuvituskuva: Tina Witherspoon, Unsplash
Kuvituskuva: Tina Witherspoon, Unsplash

Kuolleiden lasten muistopäivä on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille, mutta myös veljille ja siskoille, jotka surevat sisarustaan. Päivä on myös isovanhemmille, kummilapsen menettäneille, tarha- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille tuttaville. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla. Katso lista tiedossa kuolleiden lasten muistopäivän tapahtumista Käpy ry:n verkkosivulla. 

Syyskuu on myös medioille ajankohtainen aika nostaa esiin lapsen tai lapsenlapsen menettäneiden tarinoita. Käpy Lapsikuolemaperheet ry välittää lapsen/lapsenlapsen menettäneiden haastateltavien yhteystietoja ja antaa tarvittaessa lisätietoja. Yhdistyksen jäsenperheitä on kautta Suomen, myös vertaistukiryhmiä kokoontuu eri puolilla maata.

Lapsen menettäneiden asemassa parantamisen varaa

Kuolleiden lasten muistopäivänä Käpy ry tahtoo myös tuoda esille lapsen menettäneiden vanhempien tilannetta yhteiskunnassa. Tällä hetkellä vanhemmat eivät ole oikeutettuja mihinkään sellaiseen yhteiskunnan tarjoamaan tukeen, joka mahdollistaisi töistä poissaolon lapsen kuoleman jälkeen. Sairausloman hakeminen tilanteessa, jossa hakija ei ole sairas, on monin tavoin ongelmallista. Sairauslomakäytännöt vaihtelevat eivätkä ole tasa-arvoisesti kaikkien vanhempien käytettävissä – vaikeassa asemassa voivat olla esimerkiksi työttömät, yrittäjät, opiskelijat tai epätyypillisissä työsuhteissa olevat.

Tanskassa on otettu käyttöön suruvapaa alle 18-vuotiaan lapsen menettäneille vanhemmille, mikä mahdollistaa enimmillään 26 viikon mittaisen töistä poissaolon lapsen kuoltua. Suomessa tulisi ottaa tästä mallia. Käpy Lapsikuolemaperheet ry toivoo, että suruvapaa kirjattaisiin seuraavaan hallitusohjelmaan.

Ota yhteyttä maiju.hirvonen@kapy.fi, jos haluat paikallisen haastateltavan yhteystiedot tai haluat lisätietoja/haastateltavan liittyen suruvapaaseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maiju HirvonenViestintävastaavaKäpy Lapsikuolemaperheet ry, Käpy Barndödsfamiljerna rf

Yhdistyksen viestintä, media, edunvalvonta (eduskuntavaalit, suruvapaa).

Puh:045 146 2456maiju.hirvonen@kapy.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Tina Witherspoon, Unsplash
Kuvituskuva: Tina Witherspoon, Unsplash
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Käpy Lapsikuolemaperheet ry
Åkerlundinkatu 3B, 4. krs.
33100 TAMPERE

http://www.kapy.fi

Käpy Lapsikuolemaperheet ry

  • Käpy Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa menettäneet perheet voivat olla yhteydessä Käpyyn.
  • Yhdistyksen avoimet vertaistukiryhmät kokoontuvat eri puolilla Suomea. Yhdistys välittää tukihenkilöitä ja järjestää tapaamisia sekä paikallisesti että verkossa lapsensa menettäneille vanhemmille. Tukea on saatavilla myös kuolleen lapsen isovanhemmille ja sisaruksille.
  • Käpy ry pyrkii edistämään lapsikuolemaperheiden yhteiskunnallista asemaa ja jakaa tietoa, jotta lapsen menettäneet saisivat nykyistä paremmin tukea.
  • Tietoa niin sureville kuin ammattilaisille löytyy Käpy ry:n kotisivuilta www.kapy.fi
  • Suomessa kuolee vuosittain n. 450 alle 20-vuotiasta lasta ja n. 400 20–29 -vuotiasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille5.11.2021 10:51:01 EET | Tiedote

Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme