Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuopion kaupungille huomautus puheterapian järjestämisestä

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 31.12.2021 valvontapäätöksen, jolla se edellyttää Kuopion kaupunkia saattamaan puheterapiapalvelut lainmukaiseksi. Valvontapäätöksessään aluehallintovirasto antoi Kuopion kaupungille huomautuksen riittämättömästä puheterapian järjestämisestä ja kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota hoitoon pääsyn saattamisesta lainmukaiseksi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 31.12.2021 Kuopion kaupungille huomautuksen riittämättömästä puheterapian järjestämisestä potilaiden todettuun tarpeeseen nähden. Kaupunki järjesti korkeintaan yhden 10 kerran puheterapiajakson riippumatta potilaan puheterapian tarpeesta.

Huomio puheterapiapalvelujen toteuttamiseen lainsäädännön mukaisesti

Aluehallintovirasto kiinnitti myös Kuopion kaupungin huomiota puheterapiapalvelujen toteutumiseen voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä lääke- tai hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi todettu puheterapia on järjestettävä potilaan terveydentila ja sairauden ennakoitavissa oleva kehitys huomioon ottaen viimeistään kolmessa kuukaudessa siitä, kun puheterapian tarve on arvioitu. Kuopiossa puheterapian hoitoon pääsyn tilanne oli huonoin vuoden 2019 joulukuussa. Potilaat joutuivat odottamaan puheterapeutin tutkimuksia seitsemän kuukautta. Valvonta-aikana odotusaika lyheni neljään kuukauteen.

Myös puheterapian jatkuvuudessa lainvastaisuutta

Aluehallintovirasto totesi myös puheterapian jatkuvuudessa lainvastaisuutta. Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta ja siihen sisältyy puheterapeuttinen tutkimus ja puheterapia. Lain mukaan puheterapian tulee jatkua tutkimuksen jälkeen oikea-aikaisesti ja viivytyksettä. Kuopiossa puheterapian hoitoon pääsyn tilanne oli huonoin vuoden 2019 joulukuussa. Potilaat joutuivat puheterapiatutkimusten jälkeen odottamaan puheterapiaan pääsyä 14 kuukautta. Elokuussa 2021 puheterapiaan pääsi neljän kuukauden odottamisen jälkeen.

Aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota myös siihen, että potilasta ei voida laittaa epämääräiseksi ajaksi jonoon. Kun hoidon tarve on todettu, potilaalle on ilmoitettava hoitoon pääsyn ajankohta.

Huomio myös puheterapeuttien riittävään määrään

Haasteet johtuvat kaupungin puheterapeuttien määrän vähäisyydestä. Maaliskuusta 2021 lähtien kaupunki ilmoitti tekevänsä asiakastyötä 4,2 puheterapeutin henkilötyövuoden, ostopalvelujen sekä puheterapeuttiopiskelijoita voimin. Aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota puheterapeuttien riittävään määrään.

Aluehallintovirasto seuraa edelleen toiminnan lainmukaisuutta

Valvonta-asia tuli vireille 24.5.2019 epäkohtailmoituksen ja kahden kantelun johdosta. Ne liittyivät puheterapeuttien vähäisestä määrästä johtuvaan hoitojonojen kasvuun, riittävän puheterapian saatavuuteen ja hoidon porrastuksen toteutumiseen.

Itä-Suomen aluehallintovirasto tulee pyytämään keväällä 2022 selvitystä siitä, että toiminta on lainmukaista.

Itä-Suomen aluehallintoviraston päätös kokonaisuudessaan (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

terveydenhuollon ylitarkastaja Ansa Sonninen, p. 0295 016 800 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme