Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuopion kaupungille velvoittava määräys lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 20.10.2021 valvontapäätöksen, jolla se velvoittaa Kuopion kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaiseksi 31.3.2022 mennessä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 20.10.2021 Kuopion kaupungille määräyksen lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lainmukaiseksi 31.3.2022 mennessä. Samalla velvoitettiin, että hoitoon pääsy lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin toteutuu lain mukaisesti myös tulevaisuudessa. Selvitys siitä, että toiminta on lainmukaista, on annettava aluehallintovirastolle 29.4.2022 mennessä, ja määräystä voidaan tehostaa sakon uhalla.

Valvonta-asia tuli vireille 2.12.2020 henkilöstön epäkohtailmoituksella liittyen hoitoon pääsyn vaikeutumiseen lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä. Kuopio asetti lähetesulun lasten ja nuorten tiimeille ja ohjasi lähettämään kaikki erikoistason hoitoa tarvitsevat lapset ja nuoret Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikoille.

Aluehallintovirasto järjesti valvontakokouksen Kuopion luottamus- ja virkamiesjohdon kanssa 9.6.2021 ja valvonta- ja yhteistyökokouksen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johdon ja psykiatrian erikoisalojen johdon kanssa 6.9.2021. Jälkimmäisen tarkoituksena oli erityisesti valvoa ja edistää terveydenhuoltolain ja mielenterveyslain edellyttämää yhteistyötä mielenterveyspalvelujen toiminnallisen kokonaisuuden muodostamisessa. Päätöksessään 20.10.2021 aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota vastaisen toiminnan varalle, koskien tätä yhteistyötä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa.

Aluehallintoviraston selvityspyynnön mukaisena ajankohtana 30.6.2021 lasten tiimissä oli jonossa 29 asiakasta ja odotusaika-arvio oli kuusi kuukautta. Nuorten tiimissä vastaavana aikana jonossa oli 179 asiakasta, joiden arvioitu odotusaika oli yhdeksän kuukautta. Elokuun 2021 lopussa lasten jono oli lyhentynyt viiteen kuukauteen, mutta nuorten jonotusaika oli lisääntynyt 10 kuukauteen. Jonossa oli tuolloin 134 nuorta. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Valvonta-aikana hoitoon pääsyn tilanne ei korjautunut, jonka vuoksi aluehallintovirasto antoi velvoittavan määräyksen Kuopion kaupungille.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös kokonaisuudessaan (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen, p. 0295 016 887
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Uudellamaalla, myös Kanta-Hämeeseen rajoituksia2.12.2021 19:48:44 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Kanta-Hämeessä kielletään sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset tulevat voimaan 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista2.12.2021 17:02:40 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 - 31.12.2021.

Transport- och logistikpersonal befrias från obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna1.12.2021 16:59:01 EET | Tiedote

Hälsokontrollerna vid gränsövergångarna fortsätter. På grund av försörjningsberedskapen befrias transport- och logistikpersonal från hälsokontrollerna. Också landsförteckningen i förordnandet slopas – i stället kommer en hänvisning till Institutet för hälsa och välfärds webbplats som uppdateras med länder där det har upptäckts spridning av virusvarianten omicron.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme