Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuopion kaupungille velvoittava määräys lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 20.10.2021 valvontapäätöksen, jolla se velvoittaa Kuopion kaupunkia saattamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaiseksi 31.3.2022 mennessä.

Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi 20.10.2021 Kuopion kaupungille määräyksen lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lainmukaiseksi 31.3.2022 mennessä. Samalla velvoitettiin, että hoitoon pääsy lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin toteutuu lain mukaisesti myös tulevaisuudessa. Selvitys siitä, että toiminta on lainmukaista, on annettava aluehallintovirastolle 29.4.2022 mennessä, ja määräystä voidaan tehostaa sakon uhalla.

Valvonta-asia tuli vireille 2.12.2020 henkilöstön epäkohtailmoituksella liittyen hoitoon pääsyn vaikeutumiseen lasten ja nuorten mielenterveysyksikössä. Kuopio asetti lähetesulun lasten ja nuorten tiimeille ja ohjasi lähettämään kaikki erikoistason hoitoa tarvitsevat lapset ja nuoret Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian poliklinikoille.

Aluehallintovirasto järjesti valvontakokouksen Kuopion luottamus- ja virkamiesjohdon kanssa 9.6.2021 ja valvonta- ja yhteistyökokouksen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johdon ja psykiatrian erikoisalojen johdon kanssa 6.9.2021. Jälkimmäisen tarkoituksena oli erityisesti valvoa ja edistää terveydenhuoltolain ja mielenterveyslain edellyttämää yhteistyötä mielenterveyspalvelujen toiminnallisen kokonaisuuden muodostamisessa. Päätöksessään 20.10.2021 aluehallintovirasto kiinnitti Kuopion kaupungin huomiota vastaisen toiminnan varalle, koskien tätä yhteistyötä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa.

Aluehallintoviraston selvityspyynnön mukaisena ajankohtana 30.6.2021 lasten tiimissä oli jonossa 29 asiakasta ja odotusaika-arvio oli kuusi kuukautta. Nuorten tiimissä vastaavana aikana jonossa oli 179 asiakasta, joiden arvioitu odotusaika oli yhdeksän kuukautta. Elokuun 2021 lopussa lasten jono oli lyhentynyt viiteen kuukauteen, mutta nuorten jonotusaika oli lisääntynyt 10 kuukauteen. Jonossa oli tuolloin 134 nuorta. Terveydenhuoltolain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen toteamisesta.

Valvonta-aikana hoitoon pääsyn tilanne ei korjautunut, jonka vuoksi aluehallintovirasto antoi velvoittavan määräyksen Kuopion kaupungille.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös kokonaisuudessaan (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen, p. 0295 016 887
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme