Kuoroakatemia kokoaa ammattikuorolaulajat yhteiskonserttiin Tampereelle

Kuoroakatemian yhteistyökumppanit kamarikuoro Tampere Cappella ja Viron filharmoninen kamarikuoro (EPCC) sinetöivät yhteistyönsä tulokset hankkeen päätöskonsertissa. Konsertin pääteos on Duruflén Requiem, jonka johtaa ennakkotiedoista poiketen Tampere Cappellan taiteellinen johtaja Markus Yli-Jokipii.
EPCC:n taiteellinen johtaja Tõnu Kaljuste on terveyssyistä estynyt matkustamaan Tampereelle, eikä häntä valitettavasti nähdä yhteiskonsertin johtajana alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Konsertin ohjelmisto pysyy kuitenkin samana.
Viron filharmoninen kamarikuoro on tehnyt yhteistyötä Tampere Cappellan kanssa hankkeessa yli vuoden ajan, ja konsertissa kuullaan harvinainen yhteiskokoonpano näistä kuoroista lähes 50 laulajan voimin.
Ohjelmistossa kuullaan konsertin nimiteoksen lisäksi Arvo Pärtin teokset The Deer´s Cry ja An Den Wassern Zu Babel Saben Wir un Weinten Psalm 137.
Konsertti on osa Kuoroakatemia-hanketta, joka on Suomen kulttuurirahaston rahoittama Kärkihanke Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuoroakatemia on ammattilaiskuorolaulun kehittämishanke, jossa tutkitaan virolaisten ja suomalaisten taiteentekijöiden työyhteisöjä tiimioppimisen näkökulmasta. Hanke on suunnattu kuoroalan ammattilaisille ja sen yhtenä tavoitteena on kehittää mallia, jolla kuoroyhteisön toiminta nousee jo taitavalta freelance-ammattilaistasolta kansainväliselle huipputasolle. Mukana konserttiyhteistyössä on Tampereen tuomiokirkkoseurakunta.
Konserttiliput: 25/20/15 € (norm./eläkeläinen/opiskelija tai varusmies) + toimitusmaksut Lippu.fi-verkkokaupassa. Lipunmyynti ovella alkaa tuntia ennen konserttia, maksuvälineenä käy vain kortti.
Lisätietoja:
Markus Yli-Jokipii
p. 040 777 5709
markus.yli-jokipii@tuni.fi
Tuottaja Susanna Ihanus
p. 050 300 7647
tuottaja@tamperecappella.fi
Viron filharmoninen kamarikuoro (EPCC) on yksi maailman tunnetuimmista kamarikuoroista. Kuoron perusti vuonna 1981 Tõnu Kaljuste, joka toimi kuoron taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina 20 vuotta. Vuosina 2001–2007 kuoroa johti englantilainen muusikko Paul Hillier. Daniel Reuss teki kuoron kanssa yhteistyötä sen ylikapellimestarina 2008–2013 ja Kaspars Putniņš 2014–2021. Kaudesta 2021–2022 alkaen taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina toimii jälleen Kaljuste.
Kuoron ohjelmisto ulottuu gregoriaanisesta laulusta ja barokista 2000-luvun musiikkiin. Se keskittyy erityisesti virolaisten säveltäjien, kuten Arvo Pärtin, Veljo Tormisin, Erkki-Sven Tüürin, Galina Grigorjevan, Toivo Tulevin ja Tõnu Kõrvitsin tuotantoon. Kuoro konsertoi kausittain noin 60–70 kertaa sekä Virossa että ulkomailla.
Tampere Cappella on laulun ammattilaisista koostuva kamarikuoro, jonka perustaja ja taiteellinen johtaja on Markus Yli-Jokipii. Kuoron ohjelmisto käsittää koko kuoromusiikin laajan kirjon gregorianiikasta uusimpaan musiikkiin. Kaudella 2022–2023 kuoro on tehnyt paljon uutta musiikkia ja uudistanut Lauri Mäntysaaren tilaustöiden kautta suomalaista kansallisromanttista ohjelmistoa. Helmikuussa 2023 kuoro kantaesitti mm. Mäntysaaren laajan sovituksen Leevi Madetojan Okon Fuokon musiikista sekä transkription solistille ja kuorolle Jean Sibeliuksen Cantiquesta op. 77.
Kaudella 2019–2020 Tampere Cappella oli kuorona Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja -musikaalissa. Kuoro on konsertoinut mm. Tampereen Sävelessä Elisa Huovisen johdolla ja vuoden 2020 Ung Nordisk Musik -festivaalilla Tampere Filharmonian kanssa. Tampere Cappellan Vokaaliyhtye toimii TAMK Musiikin yhteistyökumppanina kuoronjohtajien sekä ensemblelaulun koulutuksessa.
Markus Yli-Jokipii tunnetaan energisenä ja yhteistyökykyisenä kuoronjohtajana, kapellimestarina ja pedagogina. Hän on toiminut kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2012 lähtien. Tällä hetkellä Yli-Jokipii johtaa vakituisesti perustamaansa Tampere Cappellaa sekä Suomen Kanttorikuoroa. Lisäksi hän valmentaa vuonna 2021 perustamansa TAMK Choral Companyn nuoria taiteilijoita. Yli-Jokipii on menestynyt kuorojensa kanssa kilpailuissa, julkaissut useita levytyksiä, johtanut radiokonsertteja sekä vieraillut mm. Helsingin kamarikuoron ja EMO Ensemblen johtajana. Yli-Jokipii on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineena kuoronjohto ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineena musiikkitiede. Suomen kuoronjohtajayhdistys valitsi Yli-Jokipiin Vuoden kuoronjohtajaksi 2017.
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
”Vihreän Nobelin” saanut Tero Mustonen pelastaa maailmaa hehtaari hehtaarilta5.6.2023 09:29:16 EEST | Tiedote
Tero Mustonen sai huhtikuussa 2023 maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon Goldman Prizen, jota kutsutaan myös vihreäksi Nobeliksi. Mustonen ja Snowchange-osuuskunta ennallistavat luontoa joka päivä.
TAMK alkaa valmentaa maahanmuuttaneita korkeakouluopintoihin15.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä 2023 korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen maahanmuuttaneille. Koulutuksessa opiskelijat kehittävät suomen kielen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan sekä saavat tietoa erilaisista koulutusvaihtoehdoista. Hakuaika on 1.6.–5.8.2023.
TAMK vie droonikoulutuksen ja droonitoiminnan regulaation osaamista Namibiaan8.5.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista Finnpartnership-rahoituksen tukitoimintohankkeelle, joka avustaa Radai Oy:n liikekumppanuustukihanketta. Kyseessä on TAMKin ensimmäinen hanke tällä rahoituksella, jolla suomalaisten yritykset tekevät yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 3.–17.5.27.4.2023 08:56:06 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2023 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 3.5. ja päättyy 17.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakoulua tai alaa vaihtaville opiskelijoille.
Tampereen ammattikorkeakoulu ja Sydänsairaala kouluttavat sydänpotilaiden hoitotyön asiantuntijoita24.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu järjestää yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa ammatillista täydennyskoulutusta sydänpotilaiden hoitotyöhön. Seuraava täydennyskoulutus käynnistyy syksyllä 2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme