Kutsu: Arktinen arki III -tilaisuus Tiedekulmassa ja livestriimauksena 19.8.

Millaista on luontaiselinkeinoja harjoittavien ihmisten arktinen arki? Millainen on alkuperäiskansojen elinkeinojen tulevaisuus? Miten Suomen lainsäädäntö ja politiikka vaikuttavat alkuperäiskansan mahdollisuuksiin jatkaa luontoon vahvasti sidoksissa olevia elinkeinojaan? Miten muuttoliike ja työelämän sukupuoliroolit vaikuttavat luontaiselinkeinojen harjoittamiseen?
Arktinen alue herättää laajaa kansainvälistä kiinnostusta ilmastonmuutoksen synnyttämien uhkien ja myös sen avaamien uusien taloudellisten näkymien vuoksi. Luontoon liittyvien elinkeinojen elinvoimaisuus on keskeinen edellytys kestävälle kehitykselle arktisella alueella. Vaikka aihe on ajankohtainen ympäri maailmaa, luontaiselinkeinoista ja niiden harjoittamisesta puhutaan hyvin vähän.
Ohjelmassa on esitelmä luontaiselinkeinojen historiasta ja nykypäivästä ja paneelikeskustelu luontaiselinkeinojen kestävyydestä. Paneelikeskusteluun osallistuvat poronhoitaja Tanja Sanila, kalastaja Kari Kyrö ja entinen MMM:n virkamies Jouni Kitti, juontajana toimii professori Reetta Toivanen. Tilaisuuden avaa HELSUS:n johtaja Anne Toppinen. Tilaisuutta voi seurata paikan päällä Tiedekulmassa turvavälit huomioiden tai etänä.
Livestriimaus ke 19.8 klo 13-15: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=62842948
Lisätietoja Tiedekulman poikkeusjärjestelyistä koronapandemian vuoksi
Yhteistyössä: ALL-YOUTH, EuroStorie, HELSUS, Helsingin yliopisto, Strategisen tutkimuksen neuvosto, Suomen akatemia
Tervetuloa osallistumaan!
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Reetta Toivanen: +358503185281, reetta.toivanen@helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme