Amnesty International

KUTSU: Hengenvaarassa Kreikassa – turvapaikanhakijoiden veneitä pakotetaan takaisin merelle ja pitkittynyt tilanne leireillä ajaa jopa lapset itsetuhoisiksi. Tutkijat kertovat tuoreista raporteista.

Jaa

Tervetuloa Amnestyn ja Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön mediatilaisuuteen Kreikan saarten siirtolaistilanteesta ti 22.6. klo 13-14

Syyllistyykö Kreikka laittomaan pushback-toimintaan, jossa maihin pyrkiviä siirtolaisveneitä on pakotettu takaisin merelle antamatta mahdollisuutta hakea turvapaikkaa? Millaisia velvoitteita EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexilla on? Miten Euroopan siirtolaispolitiikka vaarantaa ihmisten terveyden ja turvallisuuden Kreikan saarilla?

Amnesty Internationalin Suomen osasto ja Lääkärit Ilman Rajoja järjestävät toimittajille virtuaalisen tilaisuuden, jossa järjestöjen tutkijat avaavat Kreikkaa käsittelevien raporttien sisältöä.

Tilaisuus alkaa kätilö Pirianna Laukkasen tervehdyksellä Lesboksen saarelta, jossa hän on Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön avustustyössä kuuden kuukauden ajan.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön pakolaisasiantuntija Reem Mussa on ollut laatimassa järjestön juuri julkaisemaa raporttia, joka kertoo, miten EU:n muuttoliikepolitiikka vaarantaa Kreikan saarille loukkuun jääneiden ihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden. Vuosina 2019–2020 Lääkärit Ilman Rajoja hoiti yli 180 itsetuhoista tai itsemurhaa yrittänyttä ihmistä, joista kaksi kolmasosaa oli lapsia. Nuorin heistä oli vain kuusivuotias. Raportti perustuu järjestön työntekijöiden ja potilaiden haastatteluihin sekä hoitoon liittyviin tilastoihin. Reem Mussan osuus on englanniksi.

Amnesty Internationalin tutkijat Adriana Tidona ja Jennifer Foster esittelevät keskiviikkona julkaistavan Greece: Violence, lies, and pushbacks -raportin sisältöä. Raportissa on uusia todisteita Kreikassa tapahtuvasta laittomasta pushback-toiminnasta, eli operaatioista, joissa siirtolaisia pakotetaan takaisin merelle eikä heille anneta mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Suurin osa tällaisista toimista on tehty merellä mutta muutama tiettävästi myös mantereelta. Raportissa aineistona on 21 tapausta, joista osassa on käytetty väkivaltaa. Myös tämä osuus on englanniksi. Raportin embargo on 23.6.2021.

Puheenvuorojen yhteydessä on mahdollisuus esittää kysymyksiä tai haastatella tutkijoita. Ilmoittaudu tilaisuuteen sähköpostilla osoitteeseen vilma.vuorio@amnesty.fi niin saat tarkemmat osallistumisohjeet.

Tervetuloa!

Mitä? Virtuaalinen mediatilaisuus Kreikan saarten pakolaistilanteesta

Missä? Teamsissa, osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille.

Milloin? Tiistaina 22.6. klo 13–14

Miten? Ilmoittaudu Vilma Vuoriolle sähköpostilla (vilma.vuorio@amnesty.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lääkeyhtiöt ja vauraat valtiot estävät koronarokotteiden riittävän jakelun köyhempiin maihin22.9.2021 02:01:00 EEST | Tiedote

Koronarokotteita valmistavat lääkeyhtiöt ovat vastahakoisia tehostamaan maailmanlaajuista rokotetuotantoa ja jakamaan hallussaan olevaa teknologiaa. Suurimmat rokotevalmistajat ovat priorisoineet toimituksissa vauraita valtioita ja tehneet tähtitieteellisiä voittoja. Valtiot eivät myöskään ole turvanneet rokotteiden saatavuutta ja ovat epäonnistuneet ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisessa.

Poliisi kiduttanut ja raiskannut Syyriaan palaamaan joutuneita turvapaikanhakijoita7.9.2021 02:01:00 EEST | Tiedote

Syyriaan palanneet turvapaikanhakijat ovat joutuneet poliisin väkivallan ja kidutuksen uhreiksi. Amnestyn keräämien todisteiden perusteella Syyriassa ei ole turvallisia alueita – ei edes Damaskoksessa tai sen lähialueilla – joihin palata. Raportti osoittaa, että naiset ja lapset ovat palatessaan yhtä suuressa vaarassa kuin miehet. Monet valtiot painostavat syyrialaisia turvapaikanhakijoita palaamaan kotimaahansa.

Amnesty ja Ihmisoikeusliitto: Suomen perusturvan taso on liian alhainen31.8.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Oikeus sosiaaliturvaan ja oikeus riittävään elintasoon ovat ihmisoikeuksia, jotka turvataan kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa ja Suomen perustuslaissa. Ihmisoikeusliiton ja Amnesty International Suomen osaston uusi raportti osoittaa, etteivät nämä oikeudet toteudu huomattavan monen ihmisen kohdalla Suomessa. Raportissa kuullaan muun muassa eläkeläisiä, joilla ei ole varaa lääkkeisiin sekä sairauden vuoksi työkyvyttömiä, jotka kamppailevat monimutkaisessa tukiviidakossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme