Digi- ja väestötietovirasto

KUTSU: Kun palvelut digitalisoituvat, miten ehkäistään digisyrjäytymistä?

Jaa

Tampereella järjestetään digituen antajien ja järjestäjien verkostotapaaminen torstaina 5.9. Tilaisuudessa on erinomainen mahdollisuus kuulla, millä keinoin digisyrjäytymistä Suomessa ehkäistään. Paikalla on laaja kattaus sekä Tampereen alueen että valtakunnallisia digituen toimijoita. Teillä on myös mahdollisuus haastatella paikalla olevia asiantuntijoita jo ennen tilaisuutta klo 12 ja verkostoitumistauolla klo 15.

Aika:  to 5.9. klo 12.30 alkaen
Paikka: Pääkirjasto Metso, Tampere

Ajankohtainen teema tapaamisessa on digituen kehittämisen laajentuminen valtakunnalliseksi. Tähän saakka digituen toimintamallin kehittämistä on tuettu viidellä pilottialueella. Nyt valtiovarainministeriö on käynnistänyt valtionavustusten haun maakuntaliitoille. Digituen alueelliseen kehittämiseen on varattu yhteensä 2,4 miljoonaa euroa ajalle 1.10.2019–31.10.2020. (Laajentumisesta lisätietoja tiedotteesta.)

Väestörekisterikeskus julkistaa tilaisuudessa myös digituen eettisen ohjeistuksen. Digituen saajille ja antajille tarkoitetulle ohjeistukselle on ollut suuri tarve, sillä digituen saajalla on monesti tarve saada neuvontaa omien henkilökohtaisten asiointitiliensä käytössä. Ohjeiston tavoitteena on selkeyttää digituen saajan ja antajan roolit ja vastuut sekä mahdollistaa laadukas ja turvallinen digituki.

Tilaisuuden järjestäjiä ovat Väestörekisterikeskus, Tampereen kaupunki, Helsingin kaupunki sekä Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta.

Lämpimästi tervetuloa!

Verkostotapahtuman ohjelma 

12:30 Kahvitarjoilu ja verkostoitumista

13:00 Tervetuloa Digituki 2019 -verkostotapaamiseen!

  • Järjestäjien tervehdys
  • Väestörekisterikeskuksen ajankohtaiset digitukikuulumiset

13.15 Tampereen kaupungin digiohjelman tervehdys – Mia Vaelma, Tampereen kaupunki

13.30 Ruohonjuuritason opastus Tampereella: Mukanetti - Eija-Riitta Kortesluoma, Mukanetti ry

13.50 Aikuisten perustaitojen ja digitaalisten taitojen vahvistaminen – kansalaisopistot ja kansalaisen digitaidot -hanke - Viljami Wiirilinna, Kansalaisopistojen liitto KoL

14.15 Pecha Kucha -esitykset:

  • Verkosta virtaa -Hyvät ja huonot uutiset - Joonas Rentola & Juha Viitanen, EKL ry
  • Dikata -hanke – digitaalisia perustaitoja työikäisille verkossa - Reetta Karjalainen, Snellman kesäyliopisto  
  • Vesilahden Digikahvilat - Riitta Vatanen 
  • Digimörön karkotus kymenlaaksolaisittain (Digitutor-toiminta) - Elina Sakkara, Kotkan korttelikoti  
  • Olethan jo kartalla? #opastuspaikkakartta, seniorsurf.fi - Teija Saarinen & Liisa Tiainen, Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf -toiminta 
  • Kotiin vietävä digiopastus - Sirpa Hirvonen, Helsinki Missio 
  • Digiosallisuus syrjäytymisen ehkäisykeinona - Katja Kivipuro, Kriminaalihuollon tukisäätiö 
  • Lukivaikeus digiyhteiskunnassa - haasteet ja hyöty - Sonja Haga-Ericson, Datero

Verkostoitumista ja virvokkeita (noin 30 min)

15.30 Digineuvonnan kehittäminen Helsinki-infossa - Sofia Sato, Helsingin kaupunki

15.50 Asiakaspalvelun minimisuositukset ja verkostoituvan toimintatavan vahvistaminen - Päivi Litmanen-Peitsala, Yleisten kirjastojen digihanke

16.10 ”Pelko pois ja yks pikku asia kerrallaan opitaan” - Oppimista tukeva digiohjausprosessi - Eija Kärnä, Itä-Suomen yliopisto

16.30 Ylen Digitreenit - Katja Solla, Yle

16.50 Aikuiset-teemavuosi KAVIssa - Saara Salomaa, KAVI

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot
Minna Piirainen, projektipäällikkö
Väestörekisterikeskus
050 463 8512
minna.piirainen@vrk.fi

Teija Saarinen, asiantuntija
Vanhustyön keskusliitto
050 343 5955
teija.saarinen@vtkl.fi

Perttu Rasi, palvelupäällikkö
Tampereen kaupunginkirjasto
040 800 4659
perttu.rasi@tampere.fi

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Väestörekisterikeskus edistää yhteiskunnan digitalisointia ja sähköistä asiointia Suomessa. Vastuullamme olevien kokonaisuuksien häiriötön ja sujuva toiminta on yhteiskunnalle elintärkeää. Ylläpidämme ja kehitämme maamme tärkeintä tietovarantoa, väestötietojärjestelmää, ja tarjoamme väestötietojärjestelmään pohjautuvia tietopalveluja viranomaisille sekä yrityksille. Vastaamme varmennetun sähköisen asioinnin tuottamisesta Suomessa. Tuottamamme varmenteet takaavat turvallisen ja sujuvan sähköisen asioinnin ja työskentelyn mm. julkisessa hallinnossa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla.

Tuotamme ja kehitämme Suomi.fi-palveluja kansalaisten, julkisen hallinnon ja yritysten käyttöön. Palvelujen muodostama kansallinen palveluarkkitehtuurikokonaisuus luo perusedellytykset julkisten sähköisten asiointipalveluiden toteuttamiselle ja suomalaisen yhteiskunnan digitalisoinnille. Väestörekisterikeskus  toimii myös digituen valtakunnallisena kehittäjänä ja digituen tuottajien tukijana. Vaalitehtävistä vastuullamme ovat mm. äänioikeusrekisterin ja ehdokasrekisterien luominen, äänioikeusilmoitusten toimittaminen ja äänestyspaikkapalvelun tuottaminen.

www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Digitukiviikko kannustaa jakamaan ja oppimaan digitaitoja 4.–8.5.202027.4.2020 12:30:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto järjestää yhdessä valtakunnallisen digitukiverkoston kanssa Digitukiviikon, joka haastaa jokaisen kansalaisen, organisaation, järjestön ja yhdistyksen auttamaan digitaidoissa korona-arjen eristämiä läheisiään oman kyvyn mukaan. Digitukiviikko on kaikille avoin, kaiken tasoiset digiosaajat mukaan kutsuva virtuaalinen tapahtumaviikko, johon jokainen voi osallistua omalla tavallaan. Digitukiviikkoa vietetään 4.–8.5.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme