Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medialle: Euroopan väkivaltatilannetta arvioidaan Helsingissä

Jaa

Naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat vakavia ongelmia Euroopan unionissa. Helsingissä 26.-27.11. järjestettävässä Stop the backlash – Stop domestic violence konferenssissa arvioidaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvää tilannetta, Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa jäsenmaissa ja EU:ssa sekä pohditaan keinoja perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi. Tapahtuma on osa Suomen EU puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Konferenssi on ajankohtainen, sillä ihmisoikeustilanne on monissa Euroopan maissa heikentynyt viime vuosina. On havaittavissa merkkejä siitä, että naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo ovat tällä hetkellä uhattuina Euroopassa. Osassa jäsenmaita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei pidetä enää rangaistavana. Väkivaltaa kokeneiden auttamiseksi toimivat järjestöt ovat joutuneet vaikeuksiin ja niiden rahoitusta on leikattu. On syntynyt järjestäytyneitä verkostoja, jotka ovat kampanjoineet erityisesti naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia vastaan edistäen syrjintää ja väkivaltaa. Istanbulin sopimuksen ratifiointi ja täytäntöönpano ovat yhä kesken monissa maissa, jopa vaarassa jäädä toteutumatta. Konferenssilla halutaan vauhdittaa EU:n ja jäsenvaltioiden toimia naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi ja Istanbulin sopimuksen toimeenpanemiseksi kaikkialla.

Kutsukonferenssi kokoaa Helsinkiin EU:n jäsenmaiden päättäjiä sekä kansalaisjärjestöjen edustajia sekä tuo esiin kokemuksen äänen. Ensimmäinen päivä keskittyy naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toinen lasten näkökulmaan. Konferenssissa tarkastellaan Istanbulin sopimuksen toteutumista Euroopan unionissa ja eri jäsenmaissa sekä haastetaan päättäjiä tekemään parempia ratkaisuja naisten ja lasten turvallisuuden hyväksi.

Konferenssin järjestävät Ensi- ja turvakotien liitto, sosiaali- ja terveysministeriö ja Women Against Violence Europe, WAVE, osana Suomen EU puheenjohtajuuskauden ohjelmaa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyö 40 vuotta juhlavuoden suojelijana ja tuo tapahtumaan myös kirjallisen tervehdyksensä.

Ohjelmassa www.etkl.fi/stopthebacklash on useita kiinnostavia puhujia eri puolilta Eurooppaa, joita kaikkia on mahdollista haastatella konferenssin aikana. Tässä muutamia esimerkkejä:

Neil Datta perusti seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien Euroopan Parlamentaarisen Foorumin vuonna 2000 ja on vastannut sen kasvusta vaikuttavaksi verkostoksi, jossa kaikki EU:n parlamentaariset ryhmät ovat edustettuna. Datta on myös tutkinut euroopanlaajuista, järjestäytynyttä liikettä, jonka tavoitteena on kaventaa ja kaataa olemassa olevia lakeja, jotka mahdollistavat ehkäisyn, abortit ja avioerot. 2018 julkaistu Dattan teos “Restoring the Natural Order”: The religious extremists’ vision to mobilize European societies against human rights on sexuality and reproduction” on saanut laajaa mediahuomiota Euroopassa.

Dr. Marceline Naudi on Euroopan Neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen yleissopimuksen eli ns. Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa valvovan GREVIOn puheenjohtaja. Hänellä on laaja näkemys naisten oikeuksien tämänhetkisestä tilanteesta Euroopassa – sekä vallitsevasta ilmapiiristä että käytännön toimista. Istanbulin sopimus on lainvoimainen 34 Euroopan maassa. Suomi sai tänä syksynä GREVIOlta ensimmäiset suositukset toimeenpanon parantamiseksi.

Psykologian tohtori ja tutkija Edda Bjork Thordardottir työskentelee Islannissa tutkijaryhmässä, joka tutkii traumaattisten kokemusten yhteyttä terveyteen.Lasten altistuminen vanhempien väliselle väkivallalle on osa tutkijatiimin laajaa SAGA-kohortti- tutkimusta. Se on kansallinen islantilainen pitkittäistutkiumus, jota tehdään yhteistyössä Ruotsin Karolinska Institutin kanssa. Aikaisemmin Bjork Thordardottir johti Islannissa väkivallan ehkäisyyn liittyviä hankkeita. Hänen tutkimustuloksensa ovat erittäin mielenkiintoisia siksi, että ne osoittavat hyvin selkeästi traumaattisen stressin erittäin suuren vaikutuksen ja yhteyden moniin sairauksiin ja oireisiin, jotka voivat ilmetä vasta vuosien jälkeen koetusta traumaattisesta kokokemuksesta. Tutkimustulokset nostavat esiin myös sen, miten suuri merkitys myös taloudellisesti on sillä, että traumaattisen kokemuksen kokeneet esim. väkivaltaa kokeneet saavat kunnollisen mahdollisuuden ja avun siitä toipumiseen.

Konferenssi järjestetään Helsingissä, Paasitornissa 26.-27.11. Konferenssiin ohjelmaan voi tutustua osoitteessa: www.etkl.fi/stopthebacklash. Konferenssin kieli on englanti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:

Mikko Savelainen
viestintäpäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto
puh. 040 5877 278, mikko.savelainen@etkl.fi

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Hyvä teko lapselle -palkinto Sixten Korkmanille9.1.2020 09:59:58 EETTiedote

Ensi- ja turvakotien liitto on myöntänyt Hyvä teko lapselle 2019 -palkinnon valtiotieteen tohtori Sixten Korkmanille. Hän on merkittävänä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja keskustelijana tuonut esiin lapsiin ja perheisiin panostamisen investointina eikä kulueränä. Perheiden varhaiseen tukeen kannattaa investoida, sillä se tuottaa enemmän kuin aiheuttaa kustannuksia. (Tiedote julkaisuvapaa 9.1.2020 klo 14.30)

Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma Euroopassa27.11.2019 10:22:53 EETTiedote

Naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat vakavia ongelmia Euroopan unionissa. Helsingissä järjestetyssä konferenssissa arvoitiin perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyvää tilannetta sekä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen ihmisoikeussopimuksen, Istanbulin sopimuksen toimeenpanoa eri maissa. Esille nousi, että edistystä on tapahtunut, mutta toisaalta osassa jäsenmaita mennään takapakkia naisten oikeuksien toteutumisen ja kunnioittamisen suhteen.

Mediainfo lähisuhdeväkivallasta selviytymisestä13.11.2019 11:02:16 EETKutsu

Järjestämme medialle infon perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja avun saannista 19.11. Helsingissä. Julkaisemme tulokset laajasta selviytymiskyselystä, johon tuli yli 600 vastausta väkivaltaa kokeneilta naisilta. Paikalla on kaksi heistä kertomassa omista kokemuksistaan. Kerromme myös, minkälainen tilanne Suomessa on tällä hetkellä, miten apua haetaan ja saadaan sekä miksi me olemme erityisen huolisamme väkivaltaa kokeneista lapsista. Info on ajankohtainen juuri nyt, sillä marraskuun lopussa puhutaan paljon väkivallasta. 25.11. vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää ja 26.-27.11. Suomessa järjestetään osana EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa kansainvälinen seminaari naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja perheväkivallasta Euroopassa.

Vanhempien vaikeat lapsuudenkokemukset periytyvät vauvalle4.11.2019 14:26:30 EETTiedote

Vaikeat lapsuudenkokemukset voi tahtomattaan siirtää omalle vauvalle. Jo odotusaikana pitäisi tunnistaa sellaiset vauvaa odottavat äidit ja isät, joilla on omassa lapsuudenkodissa ollut esimerkiksi mielenterveysongelmia, väkivaltaa tai päihteitä. Oulussa toimivassa ensikodissa on havaittu, että vanhemmat, joilla on vaille jäämisen kokemuksia omassa lapsuudessaan hyötyvät tiiviistä ja pitkäkestoisesta tuesta vanhemmuuden alkumetreillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme